Betsson

JVM, som er en forkortelse for Juniorverdensmesterskapet, er et mesterskap som spilles hvert år. Her er verdens ledende juniorlandslag med fremtidens store stjerner satt opp mot hverandre. I 2022 vil JVM avholdes i de canadiske byene Edmonton og Red Deer. Dette mesterskapet, som blir det 46. på rad, spilles i perioden 26. desember 2021 til 6. januar 2022. Totalt utgjør 10 lag turneringen, men Norge er dessverre ikke en av disse.

Hvordan spilles JVM?

De ti lagene er på forhånd delt inn i to grupper på fem lag, der alle møtes en gang i løpet av gruppespillet. Etter det går de fire beste lagene fra hver gruppe videre til kvartfinalen der det vinnende laget i gruppe A er satt mot det fjerdeplasserte laget i gruppe B og så videre. Dette etterfølges av semifinaler der vinnerne går til finalen og taperne må nøye seg med bronsen. Samtidig som sluttspillet avgjøres, får de verste lagene i gruppene spille kvalifiseringskamper og bestemme hvem som kan bli i kvaliken videre til divisjon og hvem som må gå.

Norge i JVM

Norge har aldri vunnet eller tatt medaljer i JVM, så vi må nok nøye oss med Sveriges prestasjoner. Det svenske laget har gjennom årene klart å ta gull ved to anledninger (1981 og 2012), og nå håper de å få sjansen til en ny. I tillegg har det vært vertsnasjonen flere ganger, som sist skjedde i 2014. Det er allerede klart at turneringen vil bli spilt på svensk jord igjen i 2024. Opprinnelig skulle turneringen spilles i Sverige allerede i 2022, men på grunn av Covid-19 Den kanadiske byen Red Deer, som ville ha vært involvert i å arrangere turneringen i 2021, har tatt over vertskapet.

Svensk gulllag 1981:

Målvakter: Lars Eriksson, Peter Åslin
Bak: Håkan Nordin, Mikael Thelvén, Peter Andersson, Roger Hägglund, Ove Pettersson, Dan Niklasson, Robert Nordmark
Angrep: Jens Öhling, Patrik Sundström, Peter Sundström, Jan Erixon, Martin Pettersson, Jan Ingman, Mikael Granstedt, Peter Nilsson, Anders Björklund, Peter Madach, Anders Johnsson

Svensk gulllag 2012

Målvakter: Anton Forsberg, Johan Mattsson, Johan Gustafsson
Backs: Mattias Bäckman, Oscar Klefbom, Fredrik Claesson, Petter Granberg, John Klingberg, Patrik Nemeth, Jonas Brodin
Angrep: Johan Larsson, Johan Sundström, Max Friberg, Sebastian Collberg, Filip Forsberg, William Karlsson, Victor Rask, Joakim Nordström, Mika Zibanejad, Ludvig Rensfeldt, Rickard Rakell, Jeremy Boyce, Erik Thorell

Forrige juniormesterskap

JVM er en ishockeyturnering som har eksistert siden 1977 og har fra starten vært en turnering som spilles årlig. Mesterskapet arrangeres ofte rundt årsskiftet og er ofte et høydepunkt for alle sportsentusiaster i julehelgen.

Å kunne representere landet sitt i turneringen er en ære for mange unge hockeyspillere, som ofte får sin internasjonale debut akkurat her. Hvis ting går bra for laget, kan det hende at spillere blir lagt merke til og dermed får muligheten til å ta ytterligere skritt i karrieren.

Tidligere vinner av JVM

1977: Sovjet, 78: Sovjet, 79: Sovjet
1980: Sovjet, 81: Sverige, 82: Canada, 83: Sovjet, 84: Sovjet, 85: Canada, 86: Sovjet, 87: Finland, 88: Canada, 89: Sovjet
1990: Canada, 91: Canada, 92: Sovjetunionen, 93: Canada, 94: Canada, 95: Canada, 96: Canada, 97: Canada, 98: Finland, 99: Russland
2000: Tsjekkia, 01: Tsjekkia, 02: Russland, 03: Russland, 04: USA, 05: Canada, 06: Canada, 07: Canada, 08: Canada, 09: Canada
2010: USA, 11: Russland, 12: Sverige, 13: USA, 14: Finland, 15: Canada, 16: Finland, 17: USA, 18: Canada, 19: Finland,
2020: Canada

Medaljer i JVM

Canada: 18 gull, 9 sølv, 5 bronse (32 medaljer)
Russland: 4 gull, 10 sølv, 9 bronse (23 medaljer)
Sverige: 2 gull, 11 sølv, 6 bronse (19 medaljer)
Finland: 5 gull, 4 sølv, 6 bronse (15 medaljer)
Sovjet: 9 gull, 3 sølv, 2 bronse (14 medaljer)
USA: 4, gull, 2 sølv, 6 bronse (12 medaljer)
Tsjekkoslovakia: 5 sølv, 6 bronse (11 medaljer)
Tsjekkia: 2 gull, 1 bronse (3 medaljer)
Slovakia: 2 bronse (2 medaljer)
Sveits: 1 bronse (1 medalje)

JVM-turneringer i Sverige

Siden det første verdensmesterskapet i juniorhockey ble spilt i 1977, har Sverige vært vertskap for mesterskapet ved seks anledninger.

JVM 1979

Første gang turneringen ble spilt i Sverige, var byene Karlstad og Karlskoga ansvarlige for verdensmesterskapet. Totalt åtte lag deltok i JVM i år. Det var to grupper med fire lag i hvert der de to beste lagene gikk videre til et siste gruppespill. Sverige gikk videre til finalerunden, men der havnet juniorkronene på tredjeplass bak Tsjekkoslovakia og sovjeterne som til slutt vant turneringen.

JVM 1984

Fem år etter at Sverige var vert for JVM for første gang, var det igjen for Sverige å være vertsnasjonen. Valget falt på byene Nyköping og Norrköping, som delte mesterskapet. Turneringen var ikke vellykket i det hele tatt for den svenske delen, men de havnet på femteplass. Sovjet vant JVM i 1984 før Finland.

JVM 1993

Tredje gang junior-verdensmesterskapet ble spilt i Sverige, ble turneringen spilt i flere forskjellige byer, men der Gävle var hovedstad. Men kamper ble også spilt i andre byer som Uppsala, Bollnäs, Falun, Hofors og Hudiksvall. JVM 1993 var et minneverdig mesterskap på flere forskjellige måter. En av tingene som skjedde under turneringen var at Tsjekkoslovakia nyttårsaften 1992 ble oppløst som en nasjon og i stedet ble Tsjekkia og Slovakia, så midt i en brennende turnering var det to forskjellige nasjoner.

Tsjekkoslovakia fullførte imidlertid turneringen som et lag, men kampene som ble spilt etter 31. desember 1992 med Tsjekkoslovakia ble spilt under flagget til det internasjonale ishockeyforbundet. Det andre minneverdige fra denne turneringen var gjennombruddet for to av svenske ishockeys største spillere. Peter Forsberg og Marcus Näslund hadde et flott show under turneringen. Sammen fikk de 55 poeng på syv kamper, Peter Forsberg vant poengligaen med sine 31 poeng og Näslund ble nummer to med 24 poeng. Til tross for denne massive poenghøstingen endte Sverige likevel på andreplass i turneringen etter å ha falt i gjensidige møter mot vinneren av turneringen Canada.

JVM 2000

Sverige hadde også æren av å organisere JVM mens verden gikk inn i en ny æra, det 20. århundre ville være det 21. århundre under turneringen. Denne turneringen ble også organisert i to byer og valget for Nord-Sverige denne gangen. Skellefteå og Umeå var byene der JVM ble organisert. For den svenske delen gikk det bra i gruppespillet og Sverige endte på andreplass i sin gruppe, men allerede i kvartfinalen endte eventyret da USA ble for sterke og vant. Vinneren av turneringen var Tsjekkia, som var landets første gull i junior-VM. Selv om Sverige måtte forlate turen