Velobet

Her finner du all informasjon om sluttspillet i VM i ishockey 2024. Etter at alle de 16 deltakende lagene har spilt sine sju gruppespillkamper, gÄr de beste lagene videre til sluttspillet.

Det er de fire beste lagene fra de to VM-gruppene som gÄr videre til sluttspillet, som begynner med kvartfinaler, etterfulgt av semifinaler og medaljekamper. Sluttspillet starter 23. mai og varer til mesterskapet avsluttes sÞndag 26. mai.

Sluttspillet ishockey-VM 2024

Her er kampplanen for kampene som spilles under sluttspillet under VM-2024. Hvilke lag som vil spille i de forskjellige kampene vil vise seg nÄr gruppespillet er spilt. I forbindelse med dette vil vi ogsÄ legge til et playoff-tre her pÄ siden, der du kan se lagenes vei til den store finalen.

🏆 Slik spilles sluttspillet i VM i ishockey 2024

I sluttspillet er det vinn eller forsvinn i alle kamper. MÄlet for de Ätte lagene som kommer hit er Ä komme til finalekampen der den nye verdensmesteren i ishockey blir kronet. PÄ denne siden finner du all informasjon om hvordan sluttspillet i ishockey-VM gÄr.

NĂ„r de 8 lagene er klare for sluttspill, vil vi oppdatere denne siden med sluttspillet, der du kan fĂžlge lagets vei til finalen. Ovenfor finner du datoene og tidene for alle sluttspillkamper. NĂ„r lagene gjĂžr seg klare for sluttspillet, vil vi legge de inn fortlĂžpende.

🏒 Hvilke lag gĂ„r videre til sluttspillet?

Sluttspillet har plass til Ätte lag, og det er de fire beste lagene fra gruppe A som gÄr videre her sammen med de fire beste lagene fra gruppe B. For Ä klare Ä fÄ en av de hÞyeste plasseringene i gruppen, er det nÞdvendig Ä samle sÄ mange poeng som mulig i lÞpet av de syv kampene som laget spiller i gruppespillet.

🏟 Hvor spilles sluttspillkampene?

I likhet med gruppespillet vil kampene i VM-sluttspillet i 2024 finne sted i Ostrava og Praha. Kampene vil bli fordelt mellom O2 Arena og Ostrava Arena, med fĂžrstnevnte som vertskap for de fleste kampene. Kvartfinalene fordeles jevnt mellom arenaene, mens begge semifinalene, bronsekampen og finalen spilles i Praha.

đŸ€·đŸŒ Hvordan fungerer sluttspillet?

Kvartfinalene

Sluttspillet starter med fire kvartfinaler torsdag 23. mai, som av mange regnes som den viktigste delen av sluttspillet. Det er her det avgjÞres om man fÄr sjansen til Ä kjempe om medaljer, eller om man mÄ pakke kofferten og avslutte VM-eventyret. Lagene som vinner sine kvartfinaler er klare for semifinale og en av medaljekampene. Spillestedet for kvartfinalene bestemmes av plasseringen pÄ tabellen, og gruppevinnerne og gruppetoerne har fordelen av Ä spille kampene sine pÄ samme sted som de spilte sine gruppespillkamper. Her finner du dato og klokkeslett for alle kvartfinalene.

• Torsdag 23. mai kl. 16.20 Kvartfinale 1 (spilles pĂ„ O2 Arena)
  • Torsdag 23. mai kl. 16.20 Kvartfinale 2 (spilles pĂ„ Ostrava Arena)
  • Torsdag 23. mai kl. 20.20 Kvartfinale 3 (spilles pĂ„ O2 Arena)
  • Torsdag 23. mai kl. 20.20 Kvartfinale 4 (spilles pĂ„ Ostrava Arena)

Dersom en kvartfinale ikke er avgjort etter ordinÊr spilletid, spilles det 10 minutters ekstraomgang, hvor laget som scorer det fÞrste mÄlet vinner kampen. Hvis det ikke scores mÄl, gÄr kampen til straffer.

Semifinalene

Hvilken av gull- og bronsekampene lagene gÄr videre til, avgjÞres i semifinalene som spilles lÞrdag 25. mai. Vinnerne av disse to kampene gÄr direkte til den store verdenscupfinalen og kjemper om verdensmestertittelen. Taperne vil pÄ sin side ogsÄ spille om bronsemedaljen. Her er datoene og klokkeslettene for semifinalene.

• LĂžrdag 25. mai kl. 14.20 Semifinale 1 (spilles pĂ„ O2 Arena)
  • LĂžrdag 25. mai kl. 18.20 Semifinale 2 (spilles pĂ„ O2 Arena)

Dersom en semifinale ikke er avgjort etter ordinÊr spilletid, spilles det 10 minutters ekstraomgang, hvor laget som scorer det fÞrste mÄlet vinner kampen. Hvis det ikke scores mÄl, gÄr kampen til straffer.

Medaljekampene

BĂ„de bronsekampen og finalen spilles sĂžndag 26. mai. For Ă„ Ăžke spenningen spilles bronsekampen fĂžrst, og mesterskapet avsluttes med gullkampen. Her er datoene og tidspunktene for medaljekampene.

• SĂžndag 26. mai kl. 15.20 Bronsfinale (spilles pĂ„ O2 Arena)
  • SĂžndag 26. mai kl. 20.20 Finalen (spilles pĂ„ O2 Arena)

Hvis bronsekampen ikke er avgjort etter 60 minutters spill, spilles det 10 minutters ekstraomganger, og det laget som scorer det fÞrste mÄlet, vinner kampen. Hvis det ikke blir scoret noe mÄl, gÄr kampen til straffekonkurranse. I finalen spilles det 20 minutters ekstraomganger, som avsluttes nÄr det fÞrste mÄlet er scoret. Hvis ingen av lagene scorer, spilles det en ny ekstraomgang til det er et vinnende lag. EN VM-finale i ishockey kan ikke lenger avgjÞres pÄ straffekonkurranse.

đŸ„… Hvilke lag mĂžtes i VM-sluttspillet?

Allerede fĂžr sluttspillet starter, er det en ferdig mal for hvilke kvalifiserte lag som mĂžter hverandre i kvartfinalen. Vinneren av gruppe A mĂžter den fjerde i gruppe B, mens vinneren av gruppe B mĂžter den fjerde i gruppe A. I de to andre kampene mĂžter den andre i gruppe A den tredje i gruppe B, og den andre i gruppe B. Gruppe B skal spille mot den tredje i gruppe A.

Slik kommer kvartfinalene til Ă„ spilles:
Vinneren gruppe A – nr 4 gruppe B
Vinneren gruppe B – nr 4 gruppe A
Nr 2 gruppe A – Nr 3 gruppe B
Nr 2 gruppe B – Nr 3 gruppe A

Lagene som kommer pĂ„ fĂžrste og andre plass i gruppene fĂ„r hjemmebanefordel i kvartfinalen, noe som betyr at de fĂ„r spille sine mĂžter pĂ„ arenaen der de spilte gruppespillet sitt. Det gjĂžr at du slipper reisetid fĂžr kamp, ​​noe som kan vĂŠre en utrolig stor fordel dersom VM-byene ligger langt fra hverandre.

Noen ganger finnes det unntak fra denne ordningen. For eksempel kan vertsnasjoner ha forhandlet seg frem til at de ikke trenger Ä bytte spillested for kvartfinalene, uavhengig av den endelige rangeringen. Dette var tilfellet med VM i 2023, der to vertsnasjoner ble lovet en kvartfinale pÄ hjemmebane. Det var lenge en stor risiko for at Finland og Latvia ville bli satt opp mot hverandre basert pÄ opplegget presentert ovenfor. Det som i sÄ fall ville ha skjedd, var at kvartfinalene i stedet ville ha blitt spilt internt i hver gruppe. Slik gikk det imidlertid ikke, ettersom begge lagene endte pÄ tredjeplass i sine grupper. Det betydde imidlertid at gruppetoerne Sverige og Canada mÄtte reise til tross for sine gode plasseringer.

Seedning avgjĂžr semifinale-kampene

I semifinalen benyttes nye regler fra og med 2019, hvor det er lagets prestasjon i gruppespillet som pÄvirker motstanden i semi. Etter at de fire kvalifiserte lagene er ferdige, rangeres de basert pÄ plassering i gruppen, poeng, mÄlforskjell og mÄl scoret i gruppespillet. Det beste laget her mÞter det lavest rangerte laget i den ene semifinalen, mens de to andre lagene mÞtes i den andre kampen.

8. Tyskland (gruppefirer, 12 poeng)

🇳🇮 Hvilke lag kan Norge mþte i VM-finalen?

NÄr det norske landslaget spiller i gruppe A, mÞter de automatisk et lag fra gruppe B i kvartfinalen. Lagene som har gode sjanser til Ä komme seg til sluttspill her er de gode nasjonene USA og Tyskland, som mest sannsynlig vil toppe tabellen pÄ slutten av gruppespillet. Hvilke av disse lagene Norge da kan mÞte, er delvis relatert til hvordan laget selv, sÄ vel som motstanderne, posisjonerer seg.

Skulle Norge vinne, mot all sannsynlighet, gruppe A, er det stor sjanse for at de kan fĂ„ en ‘enklere’ motstand i form av Sverige eller Slovakia som kan ta fjerdeplassen i gruppe B. Fra semifinalen er det da en sjanse til Ă„ mĂžte lag fra egen gruppe.

đŸ„‡ Ishockey-VM 2024 finale

Den store VM-finalen i ishockey er avslutningen pÄ hele turneringen og kampen som til slutt avgjÞr hvem som tar hjem gullet. Lagene som tar seg helt til finalen, har fÞrst prestert i gruppespillet og deretter vunnet sin kvartfinale og semifinale.

Finalen i Ishockey-VM 2024 spilles i O2 Arena, der opptil 17 500 tilskuere fÄr plass til Ä se den spennende kampen. Datoen for den store kampen er 26. mai 2024.

Det gjenstÄr Ä se hvilke to lag som tar seg til finalen i hockey-VM 2024, men lenge fÞr turneringen starter er det mange som har en formening om hvilket lag det blir.

🏆 Hvem vant Ishockey-VM 2023?

Nok en gang gikk Canada hele veien til en gullmedalje - deres tjueÄttende pÄ rad! Dette etter en spennende finale mot overraskelsen Tyskland, som dermed spilte sin aller fÞrste VM-finale.

🇳🇮 Hvor mange ganger har Norge vunnet Hockey-VM?

SĂ„ langt har Norge aldri vunnet ishockey-VM.

🏒 Hvem kan Norge mþte i kvartfinalen?

Hvis Norge gÄr videre til sluttspillet, mÞter de et lag fra gruppe B i kvartfinalen. Her er det USA, Sverige, Slovakia og Tyskland som er potensielle store motstandere. OgsÄ Latvia og Frankrike kan ta seg videre. Polen og Kasakhstan spiller ogsÄ i gruppe B.

⭐ Tidligere finaler i hockey VM

Selv om det norske landslaget ikke kvalifiserer seg til spill i verdenscupfinalen, fÞlger som regel mange norske supportere den spennende kampen om gullet. Kampene byr vanligvis pÄ store overraskelser, spesielt nÄr lag som mÞtte hverandre tidligere i turneringen avgjÞr. Her oppsummerer vi de siste Ärene av de siste Ärene i verdensmesterskapet i ishockey.

VM 2010 i Tyskland
Russland og Tsjekkia var lagene som kom helt til finalen i Lanxess Arena, Köln. Dette var fÞrste gang lagene mÞttes i en VM-finale, og allerede etter 20 sekunder klarte Tsjekkia Ä score det fÞrste mÄlet. Selv i den andre perioden klarte laget Ä slÄ nettet, og bare i den siste perioden var det Russland som Þkte farten. Med 35 sekunder igjen av kampen klarte Russland Ä score sitt fÞrste mÄl, men dette var ikke nok til Ä ta kampen til ekstraomgang.

VM 2011 i Slovakia
Finalen i 2011 var en skikkelig rivalkamp mellom Tre Kronor og de finske lÞvene. Foran publikum pÄ Orange Arena i Bratislava, klarte Finland Ä trekke seg veldig bra unna den siste perioden og dermed vinne mÞtet 6-1. Da de siste 20 minuttene begynte var det 1-1, men etter bare noen minutter hadde Finland 3-1 ledelse. Sverige kjempet helt til siste, men i lÞpet av de siste fem minuttene av kampen raslet Finland inn tre mÄl til som satte spikeren i kisten.

VM 2012 i Finland og Sverige
Russland og Slovakia nÄdde verdenscupfinalen, som startet med et tidlig ledermÄl fra Slovakia. Russland klarte imidlertid Ä utligne fÞr slutten av perioden, og i den andre perioden klarte laget Ä trekke seg betydelig. Dette ble lagt merke til ikke bare i antall mÄl, men ogsÄ i skuddene pÄ mÄl som ble 16-8 for perioden. I den siste perioden klarte Slovakia Ä fÄ nok en hit, men dette var ikke nok. Det endelige resultatet av mÞtet var 6-2 til Russland.

VM 2013 i Sverige og Finland
Sverige gikk helt til VM-finalen hjemme og dette mot Sveits, som de mÞtte under turneringens gruppespill. PÄ det mÞtet var det Sveits som lyktes best og Tre Kronor gikk dermed inn i finalen med et sterkt hevnlyst. Imidlertid var det Sveits som scoret det fÞrste mÄlet i mÞtet, men Erik Gustafssons mÄl ni minutter ut i kampen snudde virkelig kampen. Dette var begynnelsen pÄ Sveriges mÄlkavalkade som gjorde at kampen endte 5-1.

VM 2014 i Belarus
Finland og Russland mÞttes under gruppespillet og gikk sÄ helt til verdenscupfinalen, hvor de mÞttes igjen. Kampen startet jevnt og halvveis i mÞtet var det 2-2. Etter det trakk det russiske laget seg og kunne dra full nytte av Finlands mange utvisninger. Da det endelige signalet hÞrtes ut, sto det 5-2 pÄ brettet, og Russland kunne telle hjem sitt femte VM-gull.

VM 2015 i Tsjekkia
2015 var det fÞrste Äret pÄ 2010-tallet at et lag utenfor Europa nÄdde VM-finalen. Det kanadiske laget gikk feilfritt gjennom sluttspillet og gikk helt til en gullkamp mot den regjerende mesteren Russland. Den nordamerikanske hockeynasjonen gjorde en utrolig sterk innsats i kampen og ga ikke Russland sjansen til Ä ta igjen. Med en mÄlforskjell pÄ 37-12 og mÄlnumrene 6-1, klarte Canada Ä sikre verdenscupgullet.

VM 2016 i Russland
I 2016 nÄdde Canada igjen VM-finalen, der de mÞtte Finland. De to lagene hadde tidligere mÞttes i gruppespillet, hvor Finland var det laget som presterte best. I finalekampen sÄ det imidlertid annerledes ut, og nÄ var det i stedet det kanadiske landslaget som gjorde det best. Connor McDavid startet scoringen i den fÞrste perioden, og Matt Duchene klarte deretter Ä score et mÄl i siste sekund av kampen.

VM 2017 i Frankrike og Tyskland
Canada nÄdde sin tredje strake verdensmesterskap-finale i 2017, og denne gangen mÞtte ikke mindre enn Tre Kronor. Victor Hedman scoret kampens fÞrste mÄl og kort tid etter kunne Canada utligne. Kampen ble ikke tilbudt flere mÄl, og mÞtet mÄtte tas til straffesparkkonkurranse for Ä bli avgjort. Nicklas BÀckström og Oliver Ekman-Larsson var de eneste spillerne som satte sine straffer, og takket vÊre Henrik Lundqvists redninger i mÄlet klarte Sverige Ä ta gullet hjem.

VM 2018 i Danmark
Finalen 2018 var en reprise fra VM 2013, da Sverige og Sveits nok en gang kompenserte for mesterskapet. Lagene hadde mÞttes i lÞpet av gruppespillet, og da var det Sverige som presterte best. Dette var ogsÄ tilfelle under det siste mÞtet, der Tre Kronor klarte Ä forsvare gullet. BÄde fÞrste og andre periode bÞd pÄ et mÄl fra begge lag og med et endelig resultat pÄ 2-2 ble mÞtet tatt til straffe. Nok en gang var det den svenske keeperen, denne gangen Anders Nilsson, som kunne avgjÞre det hele.

VM 2019 i Slovakia
Akkurat som i 2016 mÞttes Canada og Finland i verdenscupfinalen. OgsÄ i Är hadde lagene mÞttes under gruppespillet, der Canada var det laget som presterte best. Finland gikk inn i verdenscupen som underdogs, men overrasket mest med laget sitt der de store stjernene var fravÊrende. Etter en god kanadisk start pÄ skytterene, var Finland i stand til Ä ta over og til tross for langt fÊrre skudd pÄ mÄl som motstanderne. Finland vant 3-1 over Canada og fikk med det sin tredje tittel.

VM 2020 i Sveits
Turneringen ble avlyst pÄ grunn av Corona-pandemien

VM 2021 i Latvia
Som i 2019, var det Finland og Canada som mÞtte hverandre i finalen. Kampen skulle svinge hele veien. I fÞrste periode tok Finland ledelsen, mens Canada utliknet i andre periode. I tredje periode fikk derimot begge lagene inn hvert sitt mÄl. Det stor 2-2 til fulltid, og det mÄtte dermed spilles ekstraomgang. Det var Paul som i det 66 min fikk inn det siste mÄlet og Canada fikk nok et VM-gull med seg hjem den 27 i rekken!

VM 2022 i Finland
Regjerende verdensmestere Canada kom nok en gang til finalen og mÄtte her mÞte hjemmenasjonen selv. Det var Canada som tok ledelsen i starten av den andre perioden, som de holdt til kampen gikk inn i sin siste periode. Her klarte Finland Ä snu resultatet fra 0-1 til 3-1 i lÞpet av ti minutter. Canadierne svarte imidlertid med Ä utligne i sluttminuttene og tok dermed kampen til ekstraomganger. Her pÄdro Canada seg en unÞdvendig utvisning og i den andre som laget ville vÊre fulltallig klarte Sakari Manninen Ä presse Finland til seier.

VM 2023 i Finland og Latvia
Etter et sluttspill fullt av overraskelser var det Canada og Tyskland som endte opp med Ä mÞte hverandre i finalen. Kanadierne tok seg hit etter Ä ha slÄtt ut Latvia i semifinalen, mens Tyskland slo ut USA etter ekstraomganger i sin kamp. Man skulle tro at Canada ville kjÞre over motstanderne, men slik ble det ikke. Tyskland Äpnet scoringen i fÞrste periode og gikk til pause med 1-1. I den andre perioden klarte de Ä ta tilbake ledelsen, men da Canada utlignet igjen, hevet det nordamerikanske laget seg til et nytt nivÄ, og Scott Laughton scoret seiersmÄlet til 5-2 i Äpent mÄl.

🇳🇮 Norge i VM-sluttspillet i ishockey

Norges herrelag i ishockey har gjennom Ärene variert i sine prestasjoner, og mange VM har blitt spilt utenfor toppdivisjonene. Siden 2005 har Norge vÊrt i toppdivisjonen, men VM-2021 endte Norge pÄ siste plass og skulle egentlig blitt sendt ut av toppdivisjonen. PÄ grunn av covid 19-pandemien ble alle de andre VM avlyst dette Äret slik at status quo ble bestemt pÄ samtlige divisjoner og Norge fikk beholde sin plass i toppdivisjonen. Den beste plassen Norge har oppnÄdd i VM, var i 2011 da Norge kom til kvartfinalen og endte til slutt pÄ 6. plass.