Velobet

Her finner du all informasjon om sluttspillet i VM i ishockey 2024. Etter at alle de 16 deltakende lagene har spilt sine sju gruppespillkamper, går de beste lagene videre til sluttspillet.

Det er de fire beste lagene fra de to VM-gruppene som går videre til sluttspillet, som begynner med kvartfinaler, etterfulgt av semifinaler og medaljekamper. Sluttspillet starter 23. mai og varer til mesterskapet avsluttes søndag 26. mai.

Sluttspillet ishockey-VM 2024

Her er kampplanen for kampene som spilles under sluttspillet under VM-2024. Hvilke lag som vil spille i de forskjellige kampene vil vise seg når gruppespillet er spilt. I forbindelse med dette vil vi også legge til et playoff-tre her på siden, der du kan se lagenes vei til den store finalen.

Dato Tid Match
Torsdag 23. mai 16.20 Kvartfinale 1
Torsdag 23. mai 16.20 Kvartfinale 2
Torsdag 23. mai 20.20 Kvartfinale 3
Torsdag 23. mai 20.20 Kvartfinale 4
Lørdag 25. mai 14.20 Semifinale 1
Lørdag 25. mai 18.220 Semifinale 2
Søndag 26. mai 15.20 Bronsefinale
Søndag 26. mai 20.20 Finale

🏆 Slik spilles sluttspillet i VM i ishockey 2024

I sluttspillet er det vinn eller forsvinn i alle kamper. Målet for de åtte lagene som kommer hit er å komme til finalekampen der den nye verdensmesteren i ishockey blir kronet. På denne siden finner du all informasjon om hvordan sluttspillet i ishockey-VM 2024 går.

Når de 8 lagene er klare for sluttspill, vil vi oppdatere denne siden med sluttspillet, der du kan følge lagets vei til finalen. Ovenfor finner du datoene og tidene for alle sluttspillkamper. Når lagene gjør seg klare for sluttspillet, vil vi legge de inn fortløpende.

🏒 Hvilke lag går videre til sluttspillet?

Sluttspillet har plass til åtte lag, og det er de fire beste lagene fra gruppe A som går videre her sammen med de fire beste lagene fra gruppe B. For å klare å få en av de høyeste plasseringene i gruppen, er det nødvendig å samle så mange poeng som mulig i løpet av de syv kampene som laget spiller i gruppespillet.

🏟 Hvor spilles sluttspillkampene?

I likhet med gruppespillet vil kampene i VM-sluttspillet i 2024 finne sted i Ostrava og Praha. Kampene vil bli fordelt mellom O2 Arena og Ostrava Arena, med førstnevnte som vertskap for de fleste kampene. Kvartfinalene fordeles jevnt mellom arenaene, mens begge semifinalene, bronsekampen og finalen spilles i Praha.

🤷🏼 Hvordan fungerer sluttspillet?

Kvartfinalene

Sluttspillet starter med fire kvartfinaler torsdag 23. mai, som av mange regnes som den viktigste delen av sluttspillet. Det er her det avgjøres om man får sjansen til å kjempe om medaljer, eller om man må pakke kofferten og avslutte VM-eventyret. Lagene som vinner sine kvartfinaler er klare for semifinale og en av medaljekampene. Spillestedet for kvartfinalene bestemmes av plasseringen på tabellen, og gruppevinnerne og gruppetoerne har fordelen av å spille kampene sine på samme sted som de spilte sine gruppespillkamper. Her finner du dato og klokkeslett for alle kvartfinalene.

 • Torsdag 23. mai kl. 16.20 Kvartfinale 1 (spilles på O2 Arena)
 • Torsdag 23. mai kl. 16.20 Kvartfinale 2 (spilles på Ostrava Arena)
 • Torsdag 23. mai kl. 20.20 Kvartfinale 3 (spilles på O2 Arena)
 • Torsdag 23. mai kl. 20.20 Kvartfinale 4 (spilles på Ostrava Arena)

Dersom en kvartfinale ikke er avgjort etter ordinær spilletid, spilles det 10 minutters ekstraomgang, hvor laget som scorer det første målet vinner kampen. Hvis det ikke scores mål, går kampen til straffer.

Semifinalene

Hvilken av gull- og bronsekampene lagene går videre til, avgjøres i semifinalene som spilles lørdag 25. mai. Vinnerne av disse to kampene går direkte til den store verdenscupfinalen og kjemper om verdensmestertittelen. Taperne vil på sin side også spille om bronsemedaljen. Her er datoene og klokkeslettene for semifinalene.

 • Lørdag 25. mai kl. 14.20 Semifinale 1 (spilles på O2 Arena)
 • Lørdag 25. mai kl. 18.20 Semifinale 2 (spilles på O2 Arena)

Dersom en semifinale ikke er avgjort etter ordinær spilletid, spilles det 10 minutters ekstraomgang, hvor laget som scorer det første målet vinner kampen. Hvis det ikke scores mål, går kampen til straffer.

Medaljekampene

Både bronsekampen og finalen spilles søndag 26. mai. For å øke spenningen spilles bronsekampen først, og mesterskapet avsluttes med gullkampen. Her er datoene og tidspunktene for medaljekampene.

 • Søndag 26. mai kl. 15.20 Bronsfinale (spilles på O2 Arena)
 • Søndag 26. mai kl. 20.20 Finalen (spilles på O2 Arena)

Hvis bronsekampen ikke er avgjort etter 60 minutters spill, spilles det 10 minutters ekstraomganger, og det laget som scorer det første målet, vinner kampen. Hvis det ikke blir scoret noe mål, går kampen til straffekonkurranse. I finalen spilles det 20 minutters ekstraomganger, som avsluttes når det første målet er scoret. Hvis ingen av lagene scorer, spilles det en ny ekstraomgang til det er et vinnende lag. EN VM-finale i ishockey kan ikke lenger avgjøres på straffekonkurranse.

🥅 Hvilke lag møtes i VM-sluttspillet?

Allerede før sluttspillet starter, er det en ferdig mal for hvilke kvalifiserte lag som møter hverandre i kvartfinalen. Vinneren av gruppe A møter den fjerde i gruppe B, mens vinneren av gruppe B møter den fjerde i gruppe A. I de to andre kampene møter den andre i gruppe A den tredje i gruppe B, og den andre i gruppe B. Gruppe B skal spille mot den tredje i gruppe A.

Slik kommer kvartfinalene til å spilles:
Vinneren gruppe A – nr 4 gruppe B
Vinneren gruppe B – nr 4 gruppe A
Nr 2 gruppe A – Nr 3 gruppe B
Nr 2 gruppe B – Nr 3 gruppe A

Lagene som kommer på første og andre plass i gruppene får hjemmebanefordel i kvartfinalen, noe som betyr at de får spille sine møter på arenaen der de spilte gruppespillet sitt. Det gjør at du slipper reisetid før kamp, ​​noe som kan være en utrolig stor fordel dersom VM-byene ligger langt fra hverandre.

Noen ganger finnes det unntak fra denne ordningen. For eksempel kan vertsnasjoner ha forhandlet seg frem til at de ikke trenger å bytte spillested for kvartfinalene, uavhengig av den endelige rangeringen. Dette var tilfellet med VM i 2023, der to vertsnasjoner ble lovet en kvartfinale på hjemmebane. Det var lenge en stor risiko for at Finland og Latvia ville bli satt opp mot hverandre basert på opplegget presentert ovenfor. Det som i så fall ville ha skjedd, var at kvartfinalene i stedet ville ha blitt spilt internt i hver gruppe. Slik gikk det imidlertid ikke, ettersom begge lagene endte på tredjeplass i sine grupper. Det betydde imidlertid at gruppetoerne Sverige og Canada måtte reise til tross for sine gode plasseringer.

Seedning avgjør semifinale-kampene

I semifinalen benyttes nye regler fra og med 2019, hvor det er lagets prestasjon i gruppespillet som påvirker motstanden i semi. Etter at de fire kvalifiserte lagene er ferdige, rangeres de basert på plassering i gruppen, poeng, målforskjell og mål scoret i gruppespillet. Det beste laget her møter det lavest rangerte laget i den ene semifinalen, mens de to andre lagene møtes i den andre kampen.

Slik såg seedningen ut mellom lagene i sluttspillet 2023:

 1. USA (gruppevinner, 20 poeng)
 2. Sveits (gruppevinner, 19 poeng)
 3. Sverige (gruppetoer, 18 poeng)
 4. Canada (gruppetoer, 15 poeng)
 5. Finland (gruppetreer, 16 poeng)
 6. Latvia (gruppetreer, 13 poeng)
 7. Tsjekkia (gruppefirer, 13 poeng)
 8. Tyskland (gruppefirer, 12 poeng)

🇳🇴 Hvilke lag kan Norge møte i VM-finalen?

Når det norske landslaget spiller i gruppe A, møter de automatisk et lag fra gruppe B i kvartfinalen. Lagene som har gode sjanser til å komme seg til sluttspill her er de gode nasjonene USA og Tyskland, som mest sannsynlig vil toppe tabellen på slutten av gruppespillet. Hvilke av disse lagene Norge da kan møte, er delvis relatert til hvordan laget selv, så vel som motstanderne, posisjonerer seg.

Skulle Norge vinne, mot all sannsynlighet, gruppe A, er det stor sjanse for at de kan få en ‘enklere’ motstand i form av Sverige eller Slovakia som kan ta fjerdeplassen i gruppe B. Fra semifinalen er det da en sjanse til å møte lag fra egen gruppe.

🥇 Ishockey-VM 2024 finale

Den store VM-finalen i ishockey er avslutningen på hele turneringen og kampen som til slutt avgjør hvem som tar hjem gullet. Lagene som tar seg helt til finalen, har først prestert i gruppespillet og deretter vunnet sin kvartfinale og semifinale.

Finalen i Ishockey-VM 2024 spilles i O2 Arena, der opptil 17 500 tilskuere får plass til å se den spennende kampen. Datoen for den store kampen er 26. mai 2024.

Det gjenstår å se hvilke to lag som tar seg til finalen i hockey-VM 2024, men lenge før turneringen starter er det mange som har en formening om hvilket lag det blir.

🏆 Hvem vant Ishockey-VM 2023?

Nok en gang gikk Canada hele veien til en gullmedalje - deres tjueåttende på rad! Dette etter en spennende finale mot overraskelsen Tyskland, som dermed spilte sin aller første VM-finale.

🇳🇴 Hvor mange ganger har Norge vunnet Hockey-VM?

Så langt har Norge aldri vunnet ishockey-VM.

🏒 Hvem kan Norge møte i kvartfinalen?

Hvis Norge går videre til sluttspillet, møter de et lag fra gruppe B i kvartfinalen. Her er det USA, Sverige, Slovakia og Tyskland som er potensielle store motstandere. Også Latvia og Frankrike kan ta seg videre. Polen og Kasakhstan spiller også i gruppe B.

⭐ Tidligere finaler i hockey VM

Selv om det norske landslaget ikke kvalifiserer seg til spill i verdenscupfinalen, følger som regel mange norske supportere den spennende kampen om gullet. Kampene byr vanligvis på store overraskelser, spesielt når lag som møtte hverandre tidligere i turneringen avgjør. Her oppsummerer vi de siste årene av de siste årene i verdensmesterskapet i ishockey.

VM 2010 i Tyskland
Russland og Tsjekkia var lagene som kom helt til finalen i Lanxess Arena, Köln. Dette var første gang lagene møttes i en VM-finale, og allerede etter 20 sekunder klarte Tsjekkia å score det første målet. Selv i den andre perioden klarte laget å slå nettet, og bare i den siste perioden var det Russland som økte farten. Med 35 sekunder igjen av kampen klarte Russland å score sitt første mål, men dette var ikke nok til å ta kampen til ekstraomgang.

VM 2011 i Slovakia
Finalen i 2011 var en skikkelig rivalkamp mellom Tre Kronor og de finske løvene. Foran publikum på Orange Arena i Bratislava, klarte Finland å trekke seg veldig bra unna den siste perioden og dermed vinne møtet 6-1. Da de siste 20 minuttene begynte var det 1-1, men etter bare noen minutter hadde Finland 3-1 ledelse. Sverige kjempet helt til siste, men i løpet av de siste fem minuttene av kampen raslet Finland inn tre mål til som satte spikeren i kisten.

VM 2012 i Finland og Sverige
Russland og Slovakia nådde verdenscupfinalen, som startet med et tidlig ledermål fra Slovakia. Russland klarte imidlertid å utligne før slutten av perioden, og i den andre perioden klarte laget å trekke seg betydelig. Dette ble lagt merke til ikke bare i antall mål, men også i skuddene på mål som ble 16-8 for perioden. I den siste perioden klarte Slovakia å få nok en hit, men dette var ikke nok. Det endelige resultatet av møtet var 6-2 til Russland.

VM 2013 i Sverige og Finland
Sverige gikk helt til VM-finalen hjemme og dette mot Sveits, som de møtte under turneringens gruppespill. På det møtet var det Sveits som lyktes best og Tre Kronor gikk dermed inn i finalen med et sterkt hevnlyst. Imidlertid var det Sveits som scoret det første målet i møtet, men Erik Gustafssons mål ni minutter ut i kampen snudde virkelig kampen. Dette var begynnelsen på Sveriges målkavalkade som gjorde at kampen endte 5-1.

VM 2014 i Belarus
Finland og Russland møttes under gruppespillet og gikk så helt til verdenscupfinalen, hvor de møttes igjen. Kampen startet jevnt og halvveis i møtet var det 2-2. Etter det trakk det russiske laget seg og kunne dra full nytte av Finlands mange utvisninger. Da det endelige signalet hørtes ut, sto det 5-2 på brettet, og Russland kunne telle hjem sitt femte VM-gull.

VM 2015 i Tsjekkia
2015 var det første året på 2010-tallet at et lag utenfor Europa nådde VM-finalen. Det kanadiske laget gikk feilfritt gjennom sluttspillet og gikk helt til en gullkamp mot den regjerende mesteren Russland. Den nordamerikanske hockeynasjonen gjorde en utrolig sterk innsats i kampen og ga ikke Russland sjansen til å ta igjen. Med en målforskjell på 37-12 og målnumrene 6-1, klarte Canada å sikre verdenscupgullet.

VM 2016 i Russland
I 2016 nådde Canada igjen VM-finalen, der de møtte Finland. De to lagene hadde tidligere møttes i gruppespillet, hvor Finland var det laget som presterte best. I finalekampen så det imidlertid annerledes ut, og nå var det i stedet det kanadiske landslaget som gjorde det best. Connor McDavid startet scoringen i den første perioden, og Matt Duchene klarte deretter å score et mål i siste sekund av kampen.

VM 2017 i Frankrike og Tyskland
Canada nådde sin tredje strake verdensmesterskap-finale i 2017, og denne gangen møtte ikke mindre enn Tre Kronor. Victor Hedman scoret kampens første mål og kort tid etter kunne Canada utligne. Kampen ble ikke tilbudt flere mål, og møtet måtte tas til straffesparkkonkurranse for å bli avgjort. Nicklas Bäckström og Oliver Ekman-Larsson var de eneste spillerne som satte sine straffer, og takket være Henrik Lundqvists redninger i målet klarte Sverige å ta gullet hjem.

VM 2018 i Danmark
Finalen 2018 var en reprise fra VM 2013, da Sverige og Sveits nok en gang kompenserte for mesterskapet. Lagene hadde møttes i løpet av gruppespillet, og da var det Sverige som presterte best. Dette var også tilfelle under det siste møtet, der Tre Kronor klarte å forsvare gullet. Både første og andre periode bød på et mål fra begge lag og med et endelig resultat på 2-2 ble møtet tatt til straffe. Nok en gang var det den svenske keeperen, denne gangen Anders Nilsson, som kunne avgjøre det hele.

VM 2019 i Slovakia
Akkurat som i 2016 møttes Canada og Finland i verdenscupfinalen. Også i år hadde lagene møttes under gruppespillet, der Canada var det laget som presterte best. Finland gikk inn i verdenscupen som underdogs, men overrasket mest med laget sitt der de store stjernene var fraværende. Etter en god kanadisk start på skytterene, var Finland i stand til å ta over og til tross for langt færre skudd på mål som motstanderne. Finland vant 3-1 over Canada og fikk med det sin tredje tittel.

VM 2020 i Sveits
Turneringen ble avlyst på grunn av Corona-pandemien

VM 2021 i Latvia
Som i 2019, var det Finland og Canada som møtte hverandre i finalen. Kampen skulle svinge hele veien. I første periode tok Finland ledelsen, mens Canada utliknet i andre periode. I tredje periode fikk derimot begge lagene inn hvert sitt mål. Det stor 2-2 til fulltid, og det måtte dermed spilles ekstraomgang. Det var Paul som i det 66 min fikk inn det siste målet og Canada fikk nok et VM-gull med seg hjem den 27 i rekken!

VM 2022 i Finland
Regjerende verdensmestere Canada kom nok en gang til finalen og måtte her møte hjemmenasjonen selv. Det var Canada som tok ledelsen i starten av den andre perioden, som de holdt til kampen gikk inn i sin siste periode. Her klarte Finland å snu resultatet fra 0-1 til 3-1 i løpet av ti minutter. Canadierne svarte imidlertid med å utligne i sluttminuttene og tok dermed kampen til ekstraomganger. Her pådro Canada seg en unødvendig utvisning og i den andre som laget ville være fulltallig klarte Sakari Manninen å presse Finland til seier.

VM 2023 i Finland og Latvia
Etter et sluttspill fullt av overraskelser var det Canada og Tyskland som endte opp med å møte hverandre i finalen. Kanadierne tok seg hit etter å ha slått ut Latvia i semifinalen, mens Tyskland slo ut USA etter ekstraomganger i sin kamp. Man skulle tro at Canada ville kjøre over motstanderne, men slik ble det ikke. Tyskland åpnet scoringen i første periode og gikk til pause med 1-1. I den andre perioden klarte de å ta tilbake ledelsen, men da Canada utlignet igjen, hevet det nordamerikanske laget seg til et nytt nivå, og Scott Laughton scoret seiersmålet til 5-2 i åpent mål.

🇳🇴 Norge i VM-sluttspillet i ishockey

Norges herrelag i ishockey har gjennom årene variert i sine prestasjoner, og mange VM har blitt spilt utenfor toppdivisjonene. Siden 2005 har Norge vært i toppdivisjonen, men VM-2021 endte Norge på siste plass og skulle egentlig blitt sendt ut av toppdivisjonen. På grunn av covid 19-pandemien ble alle de andre VM avlyst dette året slik at status quo ble bestemt på samtlige divisjoner og Norge fikk beholde sin plass i toppdivisjonen. Den beste plassen Norge har oppnådd i VM, var i 2011 da Norge kom til kvartfinalen og endte til slutt på 6. plass.

Her lister vi hvor langt Norge har kommet i VM:

VM 1937 – 9.plass
VM 1938 – 13.plass
VM 1949 – 8.plass
VM 1950 – 6.plass
VM 1951 – 4.plass
VM 1954 – 6.plass
VM 1958 – 7.plass
VM 1959 – 8.plass
VM 1961 – 9.plass (vant pulje B)
VM 1962 – 5.plass
VM 1963 – 9.plass (vant pulje B)
VM 1965 – 8.plass
VM 1966 – 12.plass (4.-plass i pulje B)
VM 1967 -11.plass (3.-plass i pulje B)
VM 1969 – 11.plass (5.-plass i pulje B)
VM 1970 – 9.plass (3.-plass i pulje B)
VM 1971 – 10.plass (4.-plass i pulje B)
VM 1972 – 13.plass (7.-plass i pulje B)
VM 1973 – 15.plass (vant pulje C)
VM 1974 – 13.plass (7.-plass i pulje B)
VM 1975 – 15.plass (vant pulje C)
VM 1976 – 11.plass (3.-plass i pulje B)
VM 1977 – 12.plass (4.-plass i pulje B)
VM 1978 – 14.plass (6.-plass i pulje B)
VM 1979 – 12.plass (4.-plass i pulje B)
VM 1981 – 14.plass (6.-plass i pulje B)
VM 1982 – 12.plass (4.-plass i pulje B)
VM 1983 – 12.plass (4.-plass i pulje B)
VM 1985 – 15.plass (7.-plass i pulje B)
VM 1986 – 17.plass (vant pulje C)
VM 1987 – 10.plass (2.-plass i pulje B)
VM 1989 – 9.plass (vant pulje B)
VM 1990 – 8.plass
VM 1991 – 10.plass (2.-plass i pulje B)
VM 1992 – 10.plass
VM 1993 – 11.plass
VM 1994 – 11.plass
VM 1995 – 10.plass
VM 1996 – 9.plass
VM 1997 – 12.plass
VM 1998 – 21.plass (5.-plass i pulje B)
VM 1999 – 12.plass
VM 2000 – 10.plass
VM 2001 – 15.plass
VM 2002 – 22.plass (3.-plass i divisjon IB)
VM 2003 – 20.plass (2.-plass i divisjon IB)
VM 2004 – 20.plass (2.-plass i divisjon IA)
VM 2005 – 17.plass (vant divisjon IA)
VM 2006 – 11.plass
VM 2007 – 14.plass
VM 2008 – 8.plass (kvartfinale)
VM 2009 – 11.plass
VM 2010 – 9.plass
VM 2011 – 6.plass (kvartfinale)
VM 2012 – 8.plass (kvartfinale)
VM 2013 – 10.plass
VM 2014 – 12.-plass
VM 2015 – 12.plass
VM 2016 – 10.plass
VM 2017 – 11.plass
VM 2018 – 13.plass
VM 2019 – 12.plass
VM 2020 – avlyst
VM 2021 – 13.plass
VM 2022 – 13. plass
VM 2023 – 13. plass