Velobet

I forkant av VM i Finland som starter i morgen har vi en gjennomgang av alle lagene i gruppe B, hvor blant annet Norge og vertsnasjonen Finland spiller. Gruppe B spilles i Tampere.

I går startet verdensmesterskapet i gang i Tampere og den nybygde Tampere Deck Arena (også omtalt som Nokia Arena). Norge spilte åpningskampen mot Finland fredag. Nedenfor går vi gjennom alle lagene i gruppe B og deres forutsetningen foran turneringen.

Tsjekkia

Kan dette være Tsjekkias år? Ja, det er rimelig å spørre om dette. Tsjekkerne har hatt det vanskelig i det siste, men etter å ha sparket Filip Pesan etter OL og tatt inn Kari Jalonen, ja da tror jeg mer på Tsjekkia. Stod sterkt på slutten av Euro Hockey Tour og har fått et lite overtak i blant annet Tomas Hertl, Jakub Vrana, Filip Hronek. Mulig spørsmålstegn på keepersiden, men løpersiden krydret med Cervenka og Krecji er veldig sterke. Se opp for Tsjekkia!

Finland

Har Finland mistet brodden etter to dårligere turneringer i Czech Hockey Games og Beijer Hockey Games? Svaret er nei. Finland vil være blant de to beste i denne gruppen og vil bli løftet av hjemmepublikummet. Så er det noe spesielt med landslagstøyet. Når Finlands erfarne menn bruker VM-drakten i stedet for den vanlige landslagsdrakten, er alt helt annerledes. En litt mindre bane i Tampere (sammenlignet med Avicii Arena) vil komme Finland til gode, som med Jukka Jalonen i spissen spiller tett i defensiven og som ønsker å krympe flatene i sluttspillfasen. Med et OL-gull i ryggen (med omtrent samme lag) er Finland blant favorittene til gullet.

Latvia

Lettmelk? Ja kanskje. Men mest på grunn av den harde konkurransen i gruppa. Latvia er et godt utviklet hockeyland, med mange gode spillere på laget. Med en hardtarbeidende bakspiller sammen med Elvis Merzlikins (turneringens kanskje beste keeper) i boksen, kan Latvia bli vanskelig å slå. Hvis Örebros Rodrigo Abols slår til, og San José-spissen Rudolf Balcers gjør det samme, kan Latvia være en tøff overraskelse for mange lag. Kan komme inn blant de fire beste, men som sagt: en tøff konkurranse i denne gruppen.

Norge

Dessverre kom det en litt svak gjeng nordmenn til Finland i år. Det er i hvert fall min personlige mening. Ikke at det i grunnen er så mange flere spillere å ta av lenger, men rutinen på baksiden mangler. Jonas Holös hadde vært nødvendig der, for eksempel. Fremover er det noen kjente fjes i brødrene Olimb, Rosseli-Olsen og Mathias Trettenes. Men Norge vil nok se seg beseiret i minst en håndfull kamper dette mesterskapet, som i forrige VM. Med mindre landslagstrener Petter Thoresen har kokt en genial suppe til sitt siste mesterskap som sjef. Jeg tror tross alt på Norge som de seks beste i gruppen.

Sverige

Verdensmester 2022? Det ser ikke slik ut. I sitt siste mesterskap har landslagstrener Johan Garpenlöv dannet en tropp med en formidabel bakside og en pålitelig keepertrio. Men der oppe, blant 13 forwards (foreløpig) ser det litt tynnere ut. Å se en førstelinje på forhånd med for eksempel Lucas Wallmark, Emil Bemström og Mathias Bromé er ikke til å kimse av i internasjonal målestokk. Men er det en linje som skal bære Tre Kronor til VM-gull? Nei, jeg tror ikke det. Men at Sverige skal være med og kjempe om en kvartfinale er en selvfølge. I denne gruppen må en imidlertid trolig gå inn som tredjehåndsfavoritt, eller kanskje som nummer fire bak USA. Finland og Tsjekkia er litt sterkere. Sveriges håp er at noen NHL-spillere slutter seg til laget etter kamp 3 eller 4 i gruppespillet, for å forsterke laget. Helst i frontlinjen. Men inntil da må Sverige ta sine seire, for å unngå å kopiere fjorårets fiasko.

Østerrike

Vel… Hvis den østerrikske ledelsen velger å tilby eplestrudel i Tampere, så kan jeg muligens endre vurderingen min. Men slik vinden blåser nå, er Østerrike blant de to favorittene til å komme sist i denne gruppen. Dette til tross for ganske god innsats mot Sverige, Finland og Tsjekkia i Czech Hockey Games.. Men spissen er egentlig ikke der, selv om Rögles Marco Kasper er interessant på flere måter. Østerrike og Storbritannia må jobbe for å holde seg på rett side av streken, rett og slett. Selv om Østerrike fortsatt kan ha et litt sterkere lag enn Norge … Äsch. En eplestrudel takk, så kan vi tenke på det.

Storbritannia

Med sine to store tap blant «stjernene» Brendan Perlini og Liam Kirk, kan de bli en liten boksesekk i denne gruppen, dessverre. Jeg liker å se Storbritannia på dette nivået. Men dette blir muligens siste tur på dette nivået på en stund. Jeg oppfatter Østerrike og Norge som bedre spillende nasjoner. Og med en større rutine. Samtidig har britene all tid i verden til å utvikle både landslaget og enkeltspillerne der borte på øyene. Så hvem vet, kanskje de ror hjem en seier. Noe som faktisk kan være nok til å klamre seg til A-divisjonen.

USA

USA har ikke vunnet VM-gull siden 1960. Kan dette amerikanske laget bane vei for et nytt kapittel i USAs historie? Kanskje. USA er alltid interessant, for å være ærlig. Noen halvkjente spillere fra NHL er krydret med entusiasme fra universitetslaget. Med Seth Jones som lagkaptein og nøkkelspiller og en litt munter offensiv, bør USA definitivt være blant de fire beste i gruppe B. Hvor langt det tar, får vi se. Men den røde linjen i amerikansk landslagshockey er spennende, og ikke til å undervurdere når nye landslag skal spilles sammen på denne måten.

Tips: Slik går gruppe B

  1. Finland (til kvartfinale)
  2. Tsjekkia (til kvartfinale)
  3. Sverige (til kvartfinale)
  4. USA (til kvartfinale)
  5. Latvia
  6. Norge
  7. Østerrike
  8. Storbritannia (nedrykk)

Kampprogram i Gruppe B (norske tider)

Fredag 13. mai:
USA – Latvia 15:20
Finland – Norge 19:20

Lørdag 14. mai:
Sverige – Østerrike 11:20
Tsjekkia – Storbritannia 15:20
Latvia – Finland 19:20

Søndag 15. mai:
Norge – Storbritannia 11:20
Østerrike – USA 15:20
Tsjekkia – Sverige 19:20

Mandag 16. mai:
Latvia – Norge 15:20
Finland – USA 19:20

Tirsdag 17. mai:
Tsjekkia – Østerrike 15:20
Sverige – Storbritannia 19:20

Onsdag 18. mai:
Norge – Østerrike 15:20
Sverige – Finland 19:20

Torsdag 19. mai:
Storbritannia – USA 15:20
Latvia – Tsjekkia 19:20

Fredag 20. mai:
Storbritannia – Finland 15:20
Latvia – Østerrike 19:20

Lørdag 21. mai:
USA – Sverige 11:20
Østerrike – Finland 15:20
Norge – Tsjekkia 19:20

Søndag 22. mai:
Storbritannia – Latvia 15:20
Sverige – Norge 19:20

Mandag 23. mai:
USA – Tsjekkia 15:20
Østerrike – Storbritannia 19:20

Tirsdag 24. mai:
Sverige – Latvia 11:20
USA – Norge 15:20
Finland – Tsjekkia 19:20