ComeOn

Her kan du se en fortløpende oppdatert tabell for Ishockey-VM 2022. Verdensmesterskapet starter fredag 13. mai og varer til søndag 29. mai og får besøk av 16 lag som spiller delt inn i to grupper à åtte lag. Etter at alle lag har møtt hverandre i gruppene, går topp fire lagene til sluttspillet. Les mer om sluttspillet i Hockey-VM her. Besøker du nettstedet på mobilen din? Vend mobilen slik at du kan se hele bordet bedre.

Gruppe A Ishockey-VM 2022

#
Lag
KS
S
OS
OTL
T
+/-
P
1
Danmark
0
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Finland
0
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Frankrike
0
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Tyskland
0
0
0
0
0
0 - 0
0
5
Sverige
0
0
0
0
0
0 - 0
0
6
Østerrike
0
0
0
0
0
0 - 0
0
7
Ungarn
0
0
0
0
0
0 - 0
0
8
USA
0
0
0
0
0
0 - 0
0

Gruppe B Ishockey-VM 2022

#
Lag
KS
S
OS
OTL
T
+/-
P
1
Tsjekkia
0
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Latvia
0
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Norge
0
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Slovakia
0
0
0
0
0
0 - 0
0
5
Slovenia
0
0
0
0
0
0 - 0
0
6
Sveits
0
0
0
0
0
0 - 0
0
7
Kasakstan
0
0
0
0
0
0 - 0
0
8
Canada
0
0
0
0
0
0 - 0
0

🔎 Ishockey-VM 2022 grupper – Slik går gruppespillet

I løpet av første del av verdensmesterskapet, som går fra fredag ​​13. mai til tirsdag 24. mai, skal lagene spille sine viktige gruppespill. Totalt er det i løpet av syv kamper lagene kjemper for å få sammen flest mulig poeng.

På det meste kan et lag samle 21 poeng i gruppespillet. Hvor mange poeng som trengs for å havne i tabellens øverste nivå og dermed gå videre til sluttspillet, avhenger helt av hvordan ting går for de andre lagene i gruppen. Som oftest kreves det imidlertid at du får poeng på minst halvparten av gruppespillmøtene.

 Poengsystemet

I alle kamper blir poengene utdelt ut fra sluttresultatet i hver kamp:

 • 3 poeng for seier i ordinær tid
 • 2 poeng for seier i overtid eller etter straffeslagkonkurranse
 • 1 poeng for tap i overtid eller etter straffeslagkonkurranse
 • 0 poeng for tap

👇 Nedrykk til divisjon I

De to lagene som ligger nederst gruppene, rykker ned til Divisjon I og blir erstattet av to nye lag neste år. Hvem disse blir vil avgjøres i verdensmesterskapet for divisjon I gruppe A, der de to lagene som lykkes best i sin tur, går videre til neste års toppdivisjon.

🔢 Hva skjer hvis to lag har samme antall poeng?

Det er ikke uvanlig at flere lag slutter på like mange poeng etter de innledende rundene. For å kunne skille lagene og komme frem til hvem som blir plassert over det andre, må du se på kampen som spilles mellom de to lagene. Nasjonen som fikk flest poeng her havner over den andre. Siden en kamp i VM ikke kan ende uavgjort, fordeles poengene alltid i møtet på en måte der det ene laget får flere poeng enn det andre.

Skulle det være tre eller enda flere lag som får de samme poengene, legger du sammen poengene fra de forskjellige innbyrdes oppgjørene i en egen tabell, som bestemmer lagenes plasseringer til sammen. Skulle lag fortsatt være på samme poengsum etter dette, ser de lenger på målforskjellen i de innbyrdes oppgjørene. Deretter går du videre til antall scorede mål.

⭐ Gruppespill i Ishockey-VM 2022

Gruppe A Ishockey-VM 2022

Gruppe A skal spille sine kamper på Helsinki Ice Hall i Helsinki. Arenaen er en flerbruksarena og det har også blitt spilt flere Ishockey-VM her. Dette skjedde i 1974 og 1991.

🇨🇦 Canada
Canada er det beste laget i gruppen, og det er egentlig ikke så rart. Canada er ishockeyland nummer 1, og kjemper alltid om gullet. Verdensmesterskapet i 2022 er ikke annerledes, og det forventes at 2021-VM forsvares.

🇫🇷 Frankrike
I midten av mars fikk det franske laget den gode nyheten om at de ble tildelt en direkte plass i toppdivisjonen og erstattet Russland, som ble sparket ut av turneringen. Sist vi så laget i toppdivisjonen var i 2019, da de havnet sist i gruppe A etter tap i ekstraomgang mot Storbritannia. Nå får de en ny sjanse til å vise hva de står for. Og hvem vet, kanskje klarer de å holde seg i toppdivisjonen til neste år?

🇩🇪 Tyskland
Hockey vokser raskt i Tyskland, og tyskerne har begynt å dyrke flere NHL-talenter enn de noen gang gjorde. Tyskland kom så langt som til bronsefinalen, men tapte stort mot et sterkt USA og havnet dermed uten medalje. Kan 2022 bli året for en medalje for dette laget?

🇨🇭Sveits
Sveits er som alltid et vanskelig lag å dømme, og troppen opprettholder forskjellige kvaliteter fra år til år. Etter et svakt VM i 2020, kom de på andre plass i sin gruppe i VM-21. Sveits tapte mot Tyskland i kvartfinalen etter straffeslagkonkurranse. Vil de klare å ta revansj mot Tyskland i år innad i gruppen?

🇸🇰 Slovakia
Slovakia er ikke det de en gang var, og før verdensmesterskapet i 2022 er laget rangert under Tyskland, noe som ikke er vanlig. Slovakia så elendig ut under verdensmesterskapet i 2019, og kom seg ikke engang til sluttspillet. I 2021 kom de som lag fire i gruppen, og fikk dermed plass i kvartfinalen. Men her traff de USA og tapte hele 6-1 mot de.

🇩🇰 Danmark
Naboene fra sør gikk ikke til sluttspillet forrige verdensmesterskap, de kom til slutt på 6 plass i sin gruppe. Det er vel heller tvilsom om de havner noe lenger opp i dette verdensmesterskapet.

🇰🇿 Kasakhstan
Kasakhstan er nykommere i A-verdensmesterskapet, og kom på en overraskende 5. plass i sin gruppe. Var dette et engangstilfelle, eller er de kommet for å bli i toppdivisjonen? Det vil tiden vise.

🇮🇹 Italia
Det viruspåvirkede Italia kom helt sist i sin gruppe i 2021. Hvis ikke de forbedrer seg kraftig, står de i fare for å rykke ned til Divisjon I etter årets mesterskap. De møter tøff motstand i hver eneste kamp.

Gruppe B Ishockey-VM 2022

Gruppe B, som Norge er en del av under VM-2022, skal spille sine kamper på Tampere Dock Arena i Tampere.

🇫🇮 Finland
Finland deltar i turneringen som tapende finalist i forrige mesterskap, og vil selvfølgelig være gullfavoritter igjen i år. Kan de klare å utnytte hjemmefordelen så mye at det blir gull i år? De er det høyest rangerte laget i denne gruppen, og forventningene er store til laget.

🇺🇸 USA
Amerikanerne er bronsemedalje-vinnerne fra 2021-VM. Men på verdensrankingen er de nr 4. Det forventes at laget relativt lett skal ta seg videre fra gruppespillet. Hvor langt vil årets lag klare å kjempe seg? Medalje er aldri urealistisk for dette laget.

🇨🇿 Tsjekkia
Tsjekkia er vanskelig å lese, der individuelle prestasjoner bytter, men hvor spillet noen ganger kan kollapse. De kom på tredje plass i sin gruppe i fjor. Tsjekkia tapte knepent kvartfinalen mot årets vertsnasjon, 0-1.

🇸🇪 Sverige
Hva kan Tre Kronor klare i år? I 2021 kom de seg ikke videre fra gruppespillet en gang. Sverige forventer å se et medalje-sultent lag i årets utgave. Sverige vant som kjent turneringen i 2017 og 2018, men har ikke levd opp til forventingene siden. Vil 2022 være året svenskene får den plasseringen de mener de fortjener?

🇱🇻 Latvia
Latvierne hadde hjemmefordel i forrige mesterskap, men klarte ikke å ta seg videre fra gruppespillet. De kom til slutt på 6. plass i gruppen. Latvia tapte mot Norge etter straffeslag og de ønsker nok en revansj på dette selv om de havnet like over Norge på tabellen.

🇳🇴 Norge
Norge kom på 7. plass i gruppespillet, og ved et normalår hadde de rykket ned til Divisjon I. Norge får en ny sjanse i år og ønsker å komme høyt nok på tabellen slik at plassen i toppdivisjonen beholdes.

🇦🇹 Østerrike
Da Hviterussland ble utestengt, fikk Østerrike plassen i gruppe B drøye to måneder før turneringsstart. Laget forlot toppdivisjonen i 2004 og klarte å returnere til 2018-mesterskapet. Der klarte de kjempe seg til å være i ett år til, før de året etter måtte ta farvel med toppdivisjonen. Etter sesonger uten verdenscuper er de nå tilbake på den store scenen og spørsmålet er om de vil klare å holde seg her oppe.

🇬🇧 Storbritannia
Storbritannia var i samme gruppe som Hviterussland i 2021, og gjorde det ikke stort bedre. De vant heller ikke noen av kampene sine, og målforskjellen endte på -18. Kan Norge klare å havne over disse to sistnevnte lagene og sikre sin plass?

🏒 Slik er gruppene satt sammen for Ishockey-VM

Før VM starter, plasseres lagene i de to gruppene. Dette skjer ikke i et lotteri, men basert på lagets posisjon på verdensrankingen. Poengene på verdensrankingen avgjøres ut fra lagets prestasjoner ved de fire siste verdensmesterskapene, samt det siste OL-mesterskapet.

Turneringen som sist er spilt har størst innvirkning på rangeringen og før årets mesterskap er det resultatene fra VM 2021, VM 2019, VM 2018, OL 2018 og VM 2017 som avgjør lagenes rangering.

Gruppene som ble brukt i ishockey-VM 2021, ble opprinnelig dannet før verdensmesterskapet i 2020, som dessverre ble kansellert på grunn av pandemien. På grunn av den nevnte pandemien, ble verdensmesterskapet for de lavere divisjonene avlyst, som førte til at ingen lag rykket opp eller ned fra 2021-VM.

Slik så verdensrangeringen 2021 ut:

 1. Canada
 2. Finland
 3. ROC
 4. USA
 5. Tyskland
 6. Tsjekkia
 7. Sverige
 8. Sveits
 9. Slovakia
 10. Latvia
 11. Norge
 12. Danmark
 13. Kasakhstan
 14. Hviterussland
 15. Frankrike
 16. Storbritannia
 17. Italia
 18. Østerrike
 19. Sør-Korea*
 20. Slovenia*

* Sør-Korea og Slovenia spiller i en lavere divisjon.

🏒 Hvordan spilles ishockey-VM?

Verdensmesterskapet i ishockey begynner med at de 16 lagene deltar i et gruppespill, hvor lagene deles inn i to grupper med åtte lag i hver. Alle lag møter hverandre innenfor gruppene og når disse kampene er fullført går de fire beste lagene fra hver gruppe til sluttspill. Her er det vinn eller forsvinn i hvert eneste møte på veien mot den store verdenscupfinalen.

🇳🇴 Når spilles Norge sine kamper?

I vår hockey-VM kampplan finner du alle kamper som spilles under mesterskapet. Norge har minst syv kamper foran seg i turneringen.

🏆 Hvilke lag går til VM-sluttspillet?

Når alle gruppespills-kampene er gjennomført, er det de topp fire lagene av hver gruppe som går videre til siste del av turneringen.

🇳🇴 Norges grupper i ishockey VM gjennom tidene

Strukturen i gruppespillet til verdenscupen har endret seg ved flere anledninger gjennom årene. Siden 2012 er lagene delt inn i to grupper med åtte lag i hver. Tidligere spilte lagene i fire mindre grupper med fire lag i hver, hvorfra de tre beste lagene fra hver gruppe gikk videre til en andre runde i gruppespillet. Her gjorde laget igjen opp for de åtte sluttspillplassene.

Men hvordan gikk det egentlig for det norske landslaget under gruppespillet? Her har vi oppsummert Norges gruppespill i hockey VM de siste årene.

VM 2001 – Tyskland

Ishockey VM i 2010 ble spilt i Tyskland, og var en nedtur for det norske herrelandslaget. I 2010 VM rykket Norge ned til Divisjon B for hockey VM, etter en 15 plass på rankingen i mesterskapet under ledelse av den svenske treneren Leif Boork.

VM 2002 – Sverige

Etter det norske landslaget rykket ned til divisjon B i hockey VM året før i Tyskland, måtte de norske herrene nøye seg med spill i underdivisjonen. Her skjedde det også ett trenerskifte fra svenske Boork til den norske hockeyveteranen Roy Johansen. Roy tok fatt i laget og sendte Norge til en 3.plass i divisjon 1, og en 22.plass på rankingen.

VM 2003 – Finland

Etter laget fikk nytt regime under Roy Johansen leverte Norge nok ett godt år i divisjon 1, og tok seg hele veien til finalen. Dessverre ble det en 2.plass i finalen, men det var nok til å rykke opp til divisjon A.

VM 2004 – Norge

Norge gikk inn i hockey VM divisjon I med selvtilitt fra året før og tangerte spillet fra året før med en ny 2.plass på hjemmebane i Norge.

VM 2005 – Nederland

Med tre sterke år i divisjon 1, ble dette året Norges, da de vant divisjonen og rykket opp til toppdivisjonen og Ishockey-VM. Her ble Norge også ranket 17, som siden aldri har vært lavere.

VM 2008 – Canada

Dette var et utrolig sterkt VM av Norge, som tok seg helt til kvartfinalen i VM’et, fortsatt under ledelse av Roy Johansen. Her ble laget også rangert 8.

VM 2011 – Slovakia

Etter noen år uten sluttspill fikk Norge igjen sjansen i 2011 og tapte kvartfinalen i Slovakia. Norge rykket for øverig også opp på rankingen til en 6.plass, som også er det beste vi har vært siden.

VM 2012 – Sverige og Finnland

Dette ble Norges siste VM sluttspill siden. Med en 8.plass på rankingen. Roy Johansen klarte ikke å ta laget videre etter den gang, og byttet senere til VIF der han er en dag i dag.

VM 2013 –  Sveits

Det kunne blitt en tredje kvartfinale, men her kom Norge til slutt på en 10. plass totalt i mesterskapet etter kun 3 seire og 4 tap i gruppespillet.

VM 2016 – Moskva

Dette ble Roy Johansens siste VM som landslagstrener. Det ble nok en 10.plass. Norge vant mot Latvia, Kasakhstan og Sveits. Men tapte mot Danmark, Sverige og Russland, samt et 7-målstap mot Tsjekkia.

VM 2017 – Tyskland og Frankrike

I juni 2016 overtok Petter Thoresen som landslagtrener for herrelaget. Norge vant mot Slovenia og Frankrike, men tapte mot Sveits, Canada og Hviterussland. Kampene mot Finland og Tsjekkia gikk til overtid, og Norge tapte dessverre begge kampene på overtid. Norge kom på 6. plass i sin gruppe.

VM 2018 – Danmark

Norge klarte kun å avgjøre en kamp til fulltid til sin fordel, mot Sør-Korea. Norge vant til slutt mot Tyskland etter straffeslagkonkurranse. Dette var et gruppespill med mange mål, og Norge endte med -18 i målforskjell. Norge kom på 7. plass, med kun Sør-Korea bak seg.

VM 2019 – Slovakia

Dette VM skulle bli kun hakket bedre for Norge enn året før. Norge kom på 6. plass, med en forbedret målforskjell på ‘kun’ -14. Denne gangen ble det to seire, mot Østerrike og Italia.

VM 2020 – Sveits

Avlyst på grunn av covid-19

VM 2021 – Latvia

Dette året endte med nok en 7. plass. Det ble seier mot Italia og Kasakhstan, og seier etter straffeslagkonkurranse mot Latvia. Resterende kamper endte med tap. Petter Thoresen har kontrakt som løper ut 2022-VM.