Her kan du se en fortløpende oppdatert tabell for Ishockey-VM 2023. Verdensmesterskapet starter fredag 12. mai og varer til søndag 28. mai og får besøk av 16 lag som spiller delt inn i to grupper à åtte lag. Etter at alle lag har møtt hverandre i gruppene, går topp fire lagene til sluttspillet. Les mer om sluttspillet i Hockey-VM her. Besøker du nettstedet på mobilen din? Vend mobilen slik at du kan se hele bordet bedre.

Gruppe A Ishockey-VM 2023

#
Lag
KS
S
OS
OTL
T
+/-
P
1
Tsjekkia
0
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Danmark
0
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Finland
0
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Norge
0
0
0
0
0
0 - 0
0
5
Sveits
0
0
0
0
0
0 - 0
0
6
Østerrike
0
0
0
0
0
0 - 0
0
7
Storbritannia
0
0
0
0
0
0 - 0
0
8
Canada
0
0
0
0
0
0 - 0
0

Gruppe B Ishockey-VM 2023

#
Lag
KS
S
OS
OTL
T
+/-
P
1
Frankrike
0
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Tyskland
0
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Latvia
0
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Slovakia
0
0
0
0
0
0 - 0
0
5
Sverige
0
0
0
0
0
0 - 0
0
6
Kasakstan
0
0
0
0
0
0 - 0
0
7
Polen
0
0
0
0
0
0 - 0
0
8
USA
0
0
0
0
0
0 - 0
0

🔎 Ishockey-VM 2023 grupper – Slik går gruppespillet

I løpet av første del av verdensmesterskapet, som går fra fredag ​​12. mai til tirsdag 23. mai, skal lagene spille sine viktige gruppespill. Totalt er det i løpet av syv kamper lagene kjemper for å få sammen flest mulig poeng.

På det meste kan et lag samle 21 poeng i gruppespillet. Hvor mange poeng som trengs for å havne i tabellens øverste nivå og dermed gå videre til sluttspillet, avhenger helt av hvordan ting går for de andre lagene i gruppen. Som oftest kreves det imidlertid at du får poeng på minst halvparten av gruppespillmøtene.

 Poengsystemet

I alle kamper blir poengene utdelt ut fra sluttresultatet i hver kamp:

 • 3 poeng for seier i ordinær tid
 • 2 poeng for seier i overtid eller etter straffeslagkonkurranse
 • 1 poeng for tap i overtid eller etter straffeslagkonkurranse
 • 0 poeng for tap

👇 Nedrykk til divisjon I

De to lagene som ligger nederst gruppene, rykker ned til Divisjon I og blir erstattet av to nye lag neste år. Hvem disse blir vil avgjøres i verdensmesterskapet for divisjon I gruppe A, der de to lagene som lykkes best i sin tur, går videre til neste års toppdivisjon.

🔢 Hva skjer hvis to lag har samme antall poeng?

Det er ikke uvanlig at flere lag slutter på like mange poeng etter de innledende rundene. For å kunne skille lagene og komme frem til hvem som blir plassert over det andre, må du se på kampen som spilles mellom de to lagene. Nasjonen som fikk flest poeng her havner over den andre. Siden en kamp i VM ikke kan ende uavgjort, fordeles poengene alltid i møtet på en måte der det ene laget får flere poeng enn det andre.

Skulle det være tre eller enda flere lag som får de samme poengene, legger du sammen poengene fra de forskjellige innbyrdes oppgjørene i en egen tabell, som bestemmer lagenes plasseringer til sammen. Skulle lag fortsatt være på samme poengsum etter dette, ser de lenger på målforskjellen i de innbyrdes oppgjørene. Deretter går du videre til antall scorede mål.

⭐ Gruppespill i Ishockey-VM 2023

Gruppe A Ishockey-VM 2023

Gruppe A skal spille sine kamper på Tampere Deck Arena i Tampere under VM 2023. Arenaen var vertskap for VM 2022, og var en svært populær arena for både fans, spillere og media på stedet. Arenaen var vertskap for gruppespill i fjorårets VM, samt semifinaler og den store finalen.

🇸🇪 Sverige
Sverige hadde et greit VM 2022 i Tampere, og ble nummer to i gruppe B, men tapte deretter mot Canada i kvartfinalen etter at Sverige ledet kampen 3-0 inn i kampens siste periode. Det ble ingen sterk avslutning for Johan Garpenlöv som landslagstrener og nå skal Sam Hallam lede tre kronor mot medaljene, nok en gang i Tampere. Forhåpningene er store for den nye landslagstreneren og hans landslag.

🇩🇪 Tyskland
Ishockey vokser som en gal i Tyskland, og tyskerne har begynt å få flere NHL-talenter enn de noen gang har gjort. De etablerer seg for alvor blant toppnasjonene i ishockey og i dag, på en god dag, kan Tyskland til og med vinne mot de beste lagene. Tyskland har vist i de siste mesterskapene at de har det som skal til for å nå langt i turneringen. I 2019 gikk de til kvartfinale og i 2021 tapte de semifinalen mot Finland 2-1 før USA ble for sterke i bronsekampen og Tyskland ble nummer fire. VM i 2022 endte i kvartfinaletap for Tsjekkia. Hvor bra Tyskland blir i VM 2023 er vanskelig å si og avhenger mye av hvilke spillere nasjonen kan kvitte seg med fra NHL. Men hvis Tyskland får sammen superstjernene sine, kan de nå virkelig langt i VM 2023.

🇫🇮 Finland
Favoritter til VM-seieren i 2023 er hjemlandet Finland. VM 2022 var Finlands år da de vant sitt første VM på hjemmebane i Tampere. De finske løvene spilte alle sine kamper i Tampere foran et vanvittig hjemmepublikum, og trives under presset. Nå går verdensmesterskapet tilbake til Finland og Tampere (hvor de siste sluttspillkampene spilles i Tampere Deck Arena), så det burde være mulig å gjøre det til to VM-gull på rad for Finland.

🇩🇰 Danmark
Danmark sto for et helt ok VM i 2022. Det var imidlertid ikke nok hele veien til sluttspillet, men de tok likevel seire mot, på papiret, sterkere nasjoner. Danmark blandet seg og ga litt motstand da de beseiret Canada (!) med 3-2 og Kasakhstan med 9-1, men gikk også på store tap mot Sveits og Slovakia. Det ble en femteplass til Danmark, og godkjent VM-gruppespill med tolv registrerte poeng fra en meget jevn gruppe.

🇫🇷 Frankrike
Det er sjelden Frankrike skinner på den store internasjonale hockeyscenen. Scoret totalt fem poeng i gruppe A, noe som var nok til å beholde plassen i A-VM. Blir  å kjempe i bunnen selv for VM 2023.

🇦🇹 Østerrike
I stedet for Belarus fikk Østerrike plass i A-VM i fjor, drøye to måneder før turneringsstart. Beholdt plassen i A-VM etter sju poeng i Sveriges gruppe i fjor. Imponerte faktisk til tider og hadde et straffespark-tap mot USA og en straffeseier mot Tsjekkia som sine største prestasjoner. Østerrike har en ganske spennende fremtid med noen unge talenter på vei opp i verdenshierarkiet.

🇺🇸 USA
USA hadde på papiret et ganske svakt lag som de sendte til VM i 2022 og ble nummer fire i gruppespillet. Så ble det seier mot Sveits i kvartfinalespillet og tap mot Finland i semifinalen. Bronsekampen var ikke noe høydepunkt for USA, som ble beseiret av Tsjekkia 4-8. Nå venter et nytt gruppespill i Tampere for amerikanerne, som vanligvis mikser og matcher i disse sammenhengene.

🇭🇺 Ungarn
Et nytt VM for Ungarn, som ikke er et så vanlig syn i disse sammenhengene. Spilte sist i 2016 som nybegynnere, men rykket rett ned. Har noen greie klubblag på bra nivå, og burde klare å skrape sammen en haug med gode spillere til VM 2023. Men Ungarn kan nok regnes som et av de dårligere lagene i denne gruppen og i hele VM totalt sett, burde ikke kunne overraske.

Odds: Vinner av gruppe A i Hockey VM 2023

SG Casino ComeOn
🇫🇮 Finland 1.75 1.71
🇸🇪 Sverige 3.20 3.50
🇺🇸 USA 6.20 6.00
🇩🇪 Tyskland 14.00 12.00
🇩🇰  Danmark 40.00 34.00
🇫🇷 Frankrike 130.00 101.00
🇦🇹 Østerrike 200.00 151.00
🇭🇺 Ungarn 330.00 251.00

Gruppe B Ishockey-VM 2023

Gruppe B spilles i Latvia og hovedstaden Riga. Riga arrangerte VM 2021, men da kunne ingen publikum se mesterskapet fra tribunene på grunn av Covid-19. Nå er det andre baller, og Riga får arrangere et nytt mesterskap med bedre forhold.

Gruppe B ser ut til å bli en flott gruppe med Canada, Sveits, Tsjekkia og Slovakia som favoritter til kvartfinalespill. Her er en rask oversikt over lagene i gruppe B under Hockey-VM 2023.

🇨🇦 Canada
Canada er selvsagt en av favorittene til å gå hele veien i VM, som seg hør og bør. I fjor, i Helsinki & Tampere, ble imidlertid kanadierne beseiret av Finland i VM-finalen etter ekstraomganger. Det ble sølvmedalje for Canada da i Tampere og regn med at favorittene ønsker å endre den verdien til årets VM 2023. Få en tøff gruppe hvor de bør sikte seg inn på førsteplassen dog.

🇨🇭 Sveits
En nasjon som varierer og gir utrolig mye. I noen kamper spiller Sveits fartsfylt og morsom ishockey bare for å være et helt annet lag i neste kamp og kan da tape mot stort sett alle nasjoner i VM. Er alt for ujevne til å regnes som en ekte toppkandidat, men mye avhenger av troppen. Er nesten bedre uten stjernene noen ganger. Et stjernespekket Sveits tok seg til kvartfinalen i verdensmesterskapet i 2022, men ikke lenger enn det.

🇸🇰 Slovakia
Slovakia er på vei oppover, det har nok de fleste lagt merke til. OL-bronse i 2022 og til kvartfinale i VM i 2022. Det er et meget godt resultat for Slovakia, som begynner å bære frukter for sin fine talentutvikling de siste årene. Spilte med et ungt lag i VM sist gang og deres to unge stjerner Juraj Slafkovsky og Simon Nemec ble draftet henholdsvis første og andre i 2022 NHL-draften som er helt unik. Slovakias resultater er også avhengig av hvilke spillere som blir tilgjengelige, har ikke en veldig bred stall.

🇰🇿 Kaskhstan
Kasakhstan skal delta i sitt tredje verdenscup på rad i Riga i 2023. Det er mye å si for at kasakherne spiller sitt verdenscup i Riga, da man ikke skal snuse på noen kvartfinaleplass. Men ble igjen i A-divisjonen, etter å ha endt nest sist i gruppe A i fjor. Ikke et bemerkelsesverdig lag, men bør kunne utfordre om å bli til neste års VM denne gangen også.

🇨🇿 Tsjekkia
Tsjekkia er de regjerende bronsevinnerne i VM etter at deres stjernespekkede lag berget bronsen i fjor. Imponerende fra et tsjekkisk landslag som ellers vanligvis nevnes. Bronse i fjor, kan det følges opp med en finere valør i år? Trenerskiftet til finnen Kari Jalonen ble avgjørende.

🇱🇻 Latvia
Ishockeyen er i stadig fremgang i Latvia, men den har fortsatt et par skritt igjen før den kan konkurrere med de største nasjonene. Men hvis Latvia får sammen laget sitt og kan bringe sine toppspillere til verdensmesterskapet i 2023, så kan de absolutt være med og kjempe om plassene for å komme videre fra gruppespillet. Ble nummer ti i VM 2022, etter en femteplass i Sveriges gruppe den gang. Skal være der og snuse til VM 2023 også.

🇳🇴 Norge
Norge gjorde et par gode kamper i VM 2022. Men i VM 2023, når de store nasjonene kommer med betydelig sterkere tropper, vil Norge få vanskelig for å hevde seg. Må nok fokusere på å prøve å unngå bunnplasseringene i gruppen akkurat som i fjor, da de endte nest sist i gruppe B. Bør nok holde både Kasakhstan og Slovenia bak seg, noe som er fullt mulig.

🇸🇮 Slovenia
Rykket opp fra B-VM til i år og dette slovenske landslaget har vært der et par ganger i løpet av 2010-årene. Den store slovenske stjernen, Anze Kopitar, er i NHL og Los Angeles Kings. Hvis laget hans går tidlig ut av NHL, vil kanskje Kopitar være tilgjengelig for VM-spill, noe som i slike tilfeller vil være avgjørende for Slovenia. Nykommerne vil mest sannsynlig kjempe i bunnen for å unngå en ny tur til B-divisjonen.

Odds: Vinnar av gruppe B i Hockey VM 2023

SG Casino ComeOn
🇨🇦 Canada 1.88 1.90
🇨🇿 Tsjekkia 3.05 2.90
🇨🇭 Sveits 5.40 6.50
🇸🇰 Slovakia 18.00 15.00
🇱🇻 Latvia 35.00 34.00
🇳🇴 Norge 70.00 51.00
🇰🇿 Kasakhstan 90.00 67.00
🇸🇮 Slovenia 180.00 101.00

🏒 Slik er gruppene satt sammen for Ishockey-VM

Før VM starter, plasseres lagene i de to gruppene. Dette skjer ikke i et lotteri, men basert på lagets posisjon på verdensrankingen. Poengene på verdensrankingen avgjøres ut fra lagets prestasjoner ved de fire siste verdensmesterskapene, samt det siste OL-mesterskapet.

Turneringen som sist er spilt har størst innvirkning på rangeringen og før årets mesterskap er det resultatene fra VM 2022, VM 2021, VM 2019, VM 2018, OL 2018 og VM 2017 som avgjør lagenes rangering.

Gruppene som ble brukt i ishockey-VM 2021, ble opprinnelig dannet før verdensmesterskapet i 2020, som dessverre ble kansellert på grunn av pandemien. På grunn av den nevnte pandemien, ble verdensmesterskapet for de lavere divisjonene avlyst, som førte til at ingen lag rykket opp eller ned fra 2021-VM.

Slik så verdensrangeringen 2022 ut:

 1. Finland
 2. Canada
 3. Russland*
 4. USA
 5. Sverige
 6. Tsjekkia
 7. Sveits
 8. Slovakia
 9. Tyskland
 10. Danmark
 11. Latvia
 12. Norge
 13. Frankrike
 14. Belarus*
 15. Østerrike
 16. Kasakhstan
 17. Italia*
 18. Storbritannia*
 19. Slovenia
 20. Ungarn

* Storbritannia og Italia spiller i den lavere VM-divisjonen, og har dermed muligheten til å seg opp til den høyeste divisjonen. Russland og Belarus er diskvalifisert fran IIHFs turneringer.

🏒 Hvordan spilles ishockey-VM?

Verdensmesterskapet i ishockey begynner med at de 16 lagene deltar i et gruppespill, hvor lagene deles inn i to grupper med åtte lag i hver. Alle lag møter hverandre innenfor gruppene og når disse kampene er fullført går de fire beste lagene fra hver gruppe til sluttspill. Her er det vinn eller forsvinn i hvert eneste møte på veien mot den store verdenscupfinalen.

🇳🇴 Når spilles Norge sine kamper?

I vår hockey-VM kampplan finner du alle kamper som spilles under mesterskapet. Norge har minst syv kamper foran seg i turneringen.

🏆 Hvilke lag går til VM-sluttspillet?

Når alle gruppespills-kampene er gjennomført, er det de topp fire lagene av hver gruppe som går videre til siste del av turneringen.

🇳🇴 Norges grupper i ishockey VM gjennom tidene

Strukturen i gruppespillet til verdenscupen har endret seg ved flere anledninger gjennom årene. Siden 2012 er lagene delt inn i to grupper med åtte lag i hver. Tidligere spilte lagene i fire mindre grupper med fire lag i hver, hvorfra de tre beste lagene fra hver gruppe gikk videre til en andre runde i gruppespillet. Her gjorde laget igjen opp for de åtte sluttspillplassene.

Men hvordan gikk det egentlig for det norske landslaget under gruppespillet? Her har vi oppsummert Norges gruppespill i hockey VM de siste årene.

VM 2001 – Tyskland

Ishockey VM i 2010 ble spilt i Tyskland, og var en nedtur for det norske herrelandslaget. I 2010 VM rykket Norge ned til Divisjon B for hockey VM, etter en 15 plass på rankingen i mesterskapet under ledelse av den svenske treneren Leif Boork.

VM 2002 – Sverige

Etter det norske landslaget rykket ned til divisjon B i hockey VM året før i Tyskland, måtte de norske herrene nøye seg med spill i underdivisjonen. Her skjedde det også ett trenerskifte fra svenske Boork til den norske hockeyveteranen Roy Johansen. Roy tok fatt i laget og sendte Norge til en 3.plass i divisjon 1, og en 22.plass på rankingen.

VM 2003 – Finland

Etter laget fikk nytt regime under Roy Johansen leverte Norge nok ett godt år i divisjon 1, og tok seg hele veien til finalen. Dessverre ble det en 2.plass i finalen, men det var nok til å rykke opp til divisjon A.

VM 2004 – Norge

Norge gikk inn i hockey VM divisjon I med selvtilitt fra året før og tangerte spillet fra året før med en ny 2.plass på hjemmebane i Norge.

VM 2005 – Nederland

Med tre sterke år i divisjon 1, ble dette året Norges, da de vant divisjonen og rykket opp til toppdivisjonen og Ishockey-VM. Her ble Norge også ranket 17, som siden aldri har vært lavere.

VM 2008 – Canada

Dette var et utrolig sterkt VM av Norge, som tok seg helt til kvartfinalen i VM’et, fortsatt under ledelse av Roy Johansen. Her ble laget også rangert 8.

VM 2011 – Slovakia

Etter noen år uten sluttspill fikk Norge igjen sjansen i 2011 og tapte kvartfinalen i Slovakia. Norge rykket for øverig også opp på rankingen til en 6.plass, som også er det beste vi har vært siden.

VM 2012 – Sverige og Finnland

Dette ble Norges siste VM sluttspill siden. Med en 8.plass på rankingen. Roy Johansen klarte ikke å ta laget videre etter den gang, og byttet senere til VIF der han er en dag i dag.

VM 2013 –  Sveits

Det kunne blitt en tredje kvartfinale, men her kom Norge til slutt på en 10. plass totalt i mesterskapet etter kun 3 seire og 4 tap i gruppespillet.

VM 2016 – Moskva

Dette ble Roy Johansens siste VM som landslagstrener. Det ble nok en 10.plass. Norge vant mot Latvia, Kasakhstan og Sveits. Men tapte mot Danmark, Sverige og Russland, samt et 7-målstap mot Tsjekkia.

VM 2017 – Tyskland og Frankrike

I juni 2016 overtok Petter Thoresen som landslagtrener for herrelaget. Norge vant mot Slovenia og Frankrike, men tapte mot Sveits, Canada og Hviterussland. Kampene mot Finland og Tsjekkia gikk til overtid, og Norge tapte dessverre begge kampene på overtid. Norge kom på 6. plass i sin gruppe.

VM 2018 – Danmark

Norge klarte kun å avgjøre en kamp til fulltid til sin fordel, mot Sør-Korea. Norge vant til slutt mot Tyskland etter straffeslagkonkurranse. Dette var et gruppespill med mange mål, og Norge endte med -18 i målforskjell. Norge kom på 7. plass, med kun Sør-Korea bak seg.

VM 2019 – Slovakia

Dette VM skulle bli kun hakket bedre for Norge enn året før. Norge kom på 6. plass, med en forbedret målforskjell på ‘kun’ -14. Denne gangen ble det to seire, mot Østerrike og Italia.

VM 2020 – Sveits

Avlyst på grunn av covid-19

VM 2021 – Latvia

Dette året endte med nok en 7. plass. Det ble seier mot Italia og Kasakhstan, og seier etter straffeslagkonkurranse mot Latvia. Resterende kamper endte med tap. Petter Thoresen har kontrakt som løper ut 2022-VM.

VM 2022 – Finland

Igjen ble det en 7. plass, med kun Kasakhstan bak seg og de klarte dermed å forsvare plassen sin i A-VM. Dette ble Petter Thoresen siste VM som landslagstrener. Norge vant mot Østerrike, og Storbritannia eeo. Men totalt 7 tap måtte laget se seg slått med.