Velobet

Her kan du se en fortløpende oppdatert tabell for Ishockey-VM 2024. Verdensmesterskapet starter fredag 10. mai og varer til søndag 26. mai og de 16 lag som spiller er fortdelt i to grupper à åtte lag. Etter at alle lag har møtt hverandre i gruppene, går topp fire lagene til sluttspillet. Les mer om sluttspillet i Hockey-VM her. Besøker du nettstedet på mobilen din? Vend mobilen slik at du kan se hele tabellen bedre.

Gruppe A Ishockey-VM

#
Lag
KS
S
OS
OTL
T
+/-
P
1
Tsjekkia
0
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Danmark
0
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Finland
0
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Norge
0
0
0
0
0
0 - 0
0
5
Sveits
0
0
0
0
0
0 - 0
0
6
Østerrike
0
0
0
0
0
0 - 0
0
7
Storbritannia
0
0
0
0
0
0 - 0
0
8
Canada
0
0
0
0
0
0 - 0
0

Gruppe B Ishockey-VM

#
Lag
KS
S
OS
OTL
T
+/-
P
1
Frankrike
0
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Tyskland
0
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Latvia
0
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Slovakia
0
0
0
0
0
0 - 0
0
5
Sverige
0
0
0
0
0
0 - 0
0
6
Kasakstan
0
0
0
0
0
0 - 0
0
7
Polen
0
0
0
0
0
0 - 0
0
8
USA
0
0
0
0
0
0 - 0
0

🔎 Ishockey-VM 2024 grupper – Slik går gruppespillet

I løpet av den første delen av VM, som varer fra fredag 10. mai til tirsdag 21. mai, spiller lagene sine viktige gruppespillkamper. Totalt skal lagene spille sju kamper for å få så mange tabellpoeng som mulig.

På det meste kan et lag samle 21 poeng i løpet av gruppespillet. Hvor mange poeng som trengs for å komme øverst på tabellen og dermed avansere til sluttspillet, avhenger helt og holdent av hvordan de andre lagene i gruppen presterer. I de fleste tilfeller er det imidlertid nødvendig å ta poeng i minst halvparten av kampene i gruppespillet.

👇 Nedrykk til divisjon I

I tillegg til å avgjøre hvilke lag som går videre til sluttspillet, avgjør lagenes plassering i gruppene også hvilke lag som skal delta i neste års VM. De to lagene som havner nederst i gruppene (ett i hver gruppe) ryker ut av den øverste divisjonen i VM og erstattes av to nye lag neste år.

Disse avgjøres i VMs Divisjon 1 Gruppe A, og de to beste lagene går i tur og orden videre til neste års Toppdivisjon. Under VM i Finland og Latvia i 2023 røk Ungarn og Slovenia ut av den øverste divisjonen etter å ha havnet sist i sine grupper. Til VM i 2024 tar Polen og Storbritannia plassene deres og må unngå å rykke ned til B-VM igjen.

🔢 Hva skjer hvis to lag har samme antall poeng?

Det er ikke uvanlig at flere lag ender på samme poengsum etter syv spilte runder. For å skille lagene fra hverandre og avgjøre hvilket lag som skal plasseres over det andre, må man se på kampen som ble spilt mellom de to lagene.

Den nasjonen som fikk flest poeng vil bli plassert over den andre. Ettersom en kamp i ishockey-VM ikke kan ende uavgjort, fordeles poengene i kampen alltid slik at ett av lagene får flere poeng enn det andre.

Hvis det er tre eller flere lag som har samme poengsum, legges poengene fra de ulike møtene mellom lagene sammen i en egen tabell som avgjør lagenes plassering ved siden av hverandre.

Hvis lagene fortsatt står på samme poeng etter dette, ser man på målforskjellen i de innbyrdes oppgjørene. Deretter brukes antall scorede mål.

⭐ Gruppespill i Ishockey-VM

Gruppe A Ishockey-VM 2024

Under VM 2024 skal gruppe A spille sine kamper på O2 Arena i Praha. Arenaen ble bygget til da Tsjekkias arrangerte VM for 20 år siden og var også arena for kampene under VM i 2015. Her ble dette en arena som trakk et stort publikum og ble virkelig verdsatt av supporterne på stedet.

På forhånd ser gruppen ut til å ha tre relativt klare kandidater til sluttspillet: Canada, Tsjekkia og Sveits – hvem som tar den siste plassen i kvartfinalen, og hvem som med gode sjanser kan bli Sveriges motstander, gjenstår å se.

🇦🇹 Østerrike
Østerrike overlevde VM 2023 med nød og neppe og tok tre poeng i gruppe A, samme antall som Ungarn. Men med straffeseier i den aller siste kampen mot Ungarn kunne Østerrike feire i Tampere og holde seg i A-divisjonen. Østerrike går en spennende fremtid i møte med noen unge talenter på vei oppover i verdensrangeringen.

🇨🇦 Canada
Canada er selvsagt en av favorittene til å gå hele veien i VM, og det er som seg hør og bør. I fjor, i Riga og Tampere, fikk Canada nok en gang smake gullets sødme da de vant finalekampen mot Tyskland i Nokia Arena. Canada tok dermed sitt 28. VM-gull i historien. De kommer imidlertid alltid til VM med helt andre lag og er vanskelige å spå på den måten.

🇨🇿 Tsjekkia
Tsjekkia lyktes ikke i Finland og Riga og turen endte i kvartfinalen for tsjekkerne og der endte også turen for landslagstrener Kari Jalonen. Nå skal Radim Rulik styre Tsjekkia til gull foran sine vanvittige fans på hjemmebane. Hjemmebanefordelen i Praha og Ostrava gir Tsjekkia gode muligheter til å vinne VM, med tanke på at mange NHL-spillere er med på laget.

🇩🇰 Danmark
Danmark har befestet sin posisjon som en av de sterkeste og mest stabile nasjonene bak de åtte beste i disse turneringene. Danskene kjempet om en kvartfinaleplass i gruppe A i Tampere 2023, men nådde ikke hele veien til tross for gode prestasjoner, selv om de tapte mot toppnasjonene. De har skiftet landslagstrener etter at den legendariske Heinz Ehlers sluttet og svensken Mikael Gath kom inn i stedet, en trener med karakter og vinnervilje.

🇫🇮 Finland
Det ble ikke noe dobbelt gull på hjemmebane for Finland da de finske løvene under Jukka Jalonens ledelse ble slått ut i kvartfinalen av Canada. Og kanskje er det på tide at Jalonen gir seg? Ja, det gjør han, men først etter kontraktens utløp, som er etter VM 2023. Det blir en siste dans med gjengen på tsjekkisk jord, og hvem vet hva Jalonen og hans menn kan finne på da, spesielt uten en gigantisk favoritt denne gangen.

🇬🇧 Storbritannia
Rykket opp til A-VM denne sesongen. Vant B-VM med ett poeng foran Polen og tok seg til finalen igjen, der det blir vanskelig å holde buret stengt mot de beste lagene, men der Storbritannia vil jobbe hardt for å holde seg blant verdens beste.

🇳🇴 Norge
Norge gjorde et par gode innsatser i VM 2023 og tok seks poeng totalt, noe som gjorde at de på ingen måte var truet av nedrykksplassene til tross for at de endte nest sist i gruppe B i Riga. De slo Slovenia og tapte etter straffeslag mot Kasakhstan, men viktigst av alt var seieren etter straffeslag mot Canada, noe som sjokkerte hockeyverdenen. Det norske hockeyforbundet har imidlertid store økonomiske problemer, og herrelandslaget skal spille VM, men dette med et landslagsår med store bekymringer bak seg.

🇨🇭 Sveits
En nasjon som blander seg i toppen og gjør mye. Sveits var fullstendig dominerende i sju gruppespillkamper i Riga og vant gruppen med seks seire og ett overtidstap, for så å ryke rett ut av sluttspillet mot Tyskland i kvartfinalen. Dette sier mye om Sveits som hockeyland og som et landslag med høye topper og ganske dype daler. Har en evne til å få «hjem» mange NHL-spillere og fortsetter man i det sporet, kan det like gjerne bli medalje i Tsjekkia.

Odds: Vinner av gruppe A i Hockey VM 2024

XX XX
🇨🇦 Canada XX XX
🇸🇪 Sverige XX XX
🇸🇰 Slovakia XX XX
🇩🇪 Tyskland XX XX
🇱🇻 Latvia XX XX
🇫🇷 Frankrike XX XX
🇰🇿 Kasakhstan XX XX
🇵🇱 Polen​ XX XX

Gruppe B Ishockey-VM 2024

Lagene i gruppe B starter mesterskapet i Ostrava, der de skal spille sine kamper på Ostrava Arena. I likhet med arenaen i Praha ble det spilt kamper her under VM i 2004 og 2015.

Tre Kronor ser ut til å ha gode sjanser til å nå en av topplasseringene på tabellen, i kamp med storlaget USA. Etter suksessen de siste årene har Tyskland også oddsene i sin favør for avansement.

🇫🇷 Frankrike
Det er sjelden Frankrike briljerer på den store internasjonale hockeyscenen. Men de fortsetter å holde seg i toppdivisjonen etter å ha hatt både Østerrike og Ungarn bak seg i gruppe A i fjor. De vil nok ha som mål å holde Polen bak seg i dette VM, mens poeng mot andre lag må anses som en bonus.

🇩🇪 Tyskland
Hockeyen blomstrer i Tyskland, og tyskerne har begynt å produsere flere NHL-talenter enn noen gang tidligere. De er i ferd med å etablere seg som en av de beste nasjonene i ishockey, og i dag kan Tyskland vinne mot de beste lagene på en god dag. Tyskland har i de siste mesterskapene vist at de har det som skal til for å nå langt i turneringen. I 2019 røk de ut i kvartfinalen, og i 2021 tapte de semifinalen mot Finland 2-1 før USA ble for sterke i bronsematchen og Tyskland endte på fjerdeplass. VM i 2022 endte med tap i kvartfinalen mot Tsjekkia. Men så tok Tyskland VM-sølv i 2023 og vant nasjonens første medalje etter mange imponerende seire i sluttspillet.

🇰🇿 Kasakhstan
Kasakhstan gjør sitt fjerde strake VM i Tsjekkia i 2024. Skal ikke kunne snuse på en kvartfinaleplass i denne ekstremt tøffe gruppen, men har muligheten til å skremme et eller annet av storlagene og bør definitivt holde Polen bak seg og helst også Frankrike. Men dette er et «jojo-lag» der det skifter betraktelig fra sesong til sesong, de er også i en situasjon der de beste klubblagene tilhører den dalende russiske ligaen KHL.

🇱🇻 Latvia
Ishockeyen i Latvia fortsetter å utvikle seg, men det gjenstår fortsatt noen steg før de kan konkurrere med de største nasjonene. Og supporterbasen i Latvia er noe helt spesielt. Hele hockeyverdenen fikk en forsmak på det da Latvia slo ut Tre Kronor i kvartfinalen og deretter tok nasjonens aller første VM-medalje da de tok bronse i VM 2023 (delvis på hjemmebane). Latvia har imidlertid en tøff gruppe foran seg, og det er ingen garanti for at de tar seg til en kvartfinale i Tsjekkia, men hvis de kan ri på VM-bølgen i 2023, kan de bli en ubehagelig motstander.

🇵🇱 Polen
Polen er med i sitt første senior-VM siden 2002, og man kunne ha ønsket seg en bedre gruppe å starte med. Polen er vanskelig å spå på forhånd, men de tok seg til VM ved å bli nummer to i fjorårets B-VM. Polakkene kommer nok til å gjøre alt de kan for å beholde plassen i ishockeyens øverste divisjon.

🇸🇰 Slovakia
Som de fleste har fått med seg, er Slovakia på vei oppover. En OL-bronse i 2022 og en kvartfinaleplass i VM i 2022 er svært gode resultater for Slovakia, som begynner å høste fruktene av de siste årenes talentutvikling. I VM i 2023 spilte de med et ungt lag, og de fikk ikke noe gjennombrudd da de bommet på kvartfinalen og endte på femteplass i gruppe B. Slovakias resultater er ofte avhengig av hvilke spillere som blir tilgjengelige, har ingen stor bredde selv om den begynner å vise seg mer og mer.

🇸🇪 Sverige
Sverige gjorde et helt ok gruppespill i Tampere der det ærlig talt aldri så veldig bra ut, men der Tre Kronor vant sine kamper. Tapte den siste kampen mot USA og fikk Latvia i kvartfinalen i Riga, der de gikk på en smell. Sam Hallams landslag måtte dermed snu og dra hjem altfor tidlig og det uten å ha vist særlig mye i løpet av turneringen. Hallam og laget hans får en ny sjanse i Ostrava der en tøff gruppe venter og der ting må være på plass umiddelbart for å nå den beste motstanden i en eventuell kvartfinale.

🇺🇸 USA
USA er hva det er i VM-sammenheng, det er ikke det sterkeste laget amerikanerne kan stille på banen. Det er ekstremt vanskelig å vinne medalje, noe som ble enda tydeligere da de tapte både semifinalen og bronsekampen i Tampere 2023. Laget ble imidlertid veldig bra i Tampere og hadde spillere som brant for å spille for nasjonen, hvis de får det til igjen, vil de være farlige uansett tropp.

Odds: Vinnar av gruppe B i Hockey VM 2024

XX XX
🇫🇮 Finland XX XX
🇨🇿 Tsjekkia XX XX
🇺🇸 USA XX XX
🇨🇭 Sveits XX XX
🇩🇰  Danmark XX XX
🇳🇴 Norge XX XX
🇦🇹 Østerrike XX XX
🇬🇧 Storbritannia​ XX XX

🏒 Slik er gruppene satt sammen for Ishockey-VM

Før VM starter, blir lagene plassert i to grupper. Dette er ikke basert på loddtrekning, men utelukkende på lagenes plassering på verdensrankingen som ble presentert på slutten av forrige sesong. Poeng på verdensrankingen bestemmes av lagets prestasjoner i de fire siste verdensmesterskapene og det siste olympiske mesterskapet.

Den sist spilte turneringen har størst innvirkning på rangeringen, og for årets mesterskap er det resultatene fra VM 2023, VM 2022, VM 2021, VM 2019, VM 2018 og OL 2022 som avgjør lagenes rangering.

Denne gangen havnet Norge på tolvte på listen, samme plassering som året før.

Slik så verdensrangeringen 2023 ut:

  1. Canada
  2. Finland
  3. Russland**
  4. USA
  5. Tyskland
  6. Sverige
  7. Sveits
  8. Tsjekkia
  9. Slovakia
  10. Lativa
  11. Danmark
  12. Norge
  13. Frankrike
  14. Belarus**
  15. Kasakhstan
  16. Østerrike
  17. Slovenia*
  18. Italia*
  19. Ungarn*
  20. Storbritannia
  21. Sør-Korea*
  22. Polen
  23. Romania*
  24. Litauen*
  25. Japan*

* Lagene spiller i de lavere VM-divisjonene, og har dermed sjansen til å ta seg til toppdivisjonen.

** Russland og Belarus er diskvalifisert fra IIHFs turneringer.

🏒 Hvordan spilles ishockey-VM?

Ishockey-VM starter med at de 16 lagene deltar i et gruppespill, der lagene deles inn i to grupper med åtte lag i hver. Alle lagene møter hverandre i gruppene, og når disse kampene er spilt, går de fire beste lagene fra hver gruppe videre til sluttspillet. Her er det seier eller tap i hver kamp på veien mot den store VM-finalen.

🇳🇴 Når spilles Norge sine kamper?

I vår hockey-VM kampplan finner du alle kamper som spilles under mesterskapet. Norge har minst syv kamper foran seg i turneringen.

🏆 Hvilke lag går til VM-sluttspillet?

Når alle gruppespills-kampene er gjennomført, er det de topp fire lagene av hver gruppe som går videre til siste del av turneringen.

🇳🇴 Norges grupper i ishockey VM gjennom tidene

Strukturen i gruppespillet til verdenscupen har endret seg ved flere anledninger gjennom årene. Siden 2012 er lagene delt inn i to grupper med åtte lag i hver. Tidligere spilte lagene i fire mindre grupper med fire lag i hver, hvorfra de tre beste lagene fra hver gruppe gikk videre til en andre runde i gruppespillet. Her gjorde laget igjen opp for de åtte sluttspillplassene.

Men hvordan gikk det egentlig for det norske landslaget under gruppespillet? Her har vi oppsummert Norges gruppespill i hockey VM de siste årene.

VM 2001 – Tyskland
Ishockey VM i 2010 ble spilt i Tyskland, og var en nedtur for det norske herrelandslaget. I 2010 VM rykket Norge ned til Divisjon B for hockey VM, etter en 15 plass på rankingen i mesterskapet under ledelse av den svenske treneren Leif Boork.

VM 2002 – Sverige
Etter det norske landslaget rykket ned til divisjon B i hockey VM året før i Tyskland, måtte de norske herrene nøye seg med spill i underdivisjonen. Her skjedde det også ett trenerskifte fra svenske Boork til den norske hockeyveteranen Roy Johansen. Roy tok fatt i laget og sendte Norge til en 3.plass i divisjon 1, og en 22.plass på rankingen.

VM 2003 – Finland
Etter laget fikk nytt regime under Roy Johansen leverte Norge nok ett godt år i divisjon 1, og tok seg hele veien til finalen. Dessverre ble det en 2.plass i finalen, men det var nok til å rykke opp til divisjon A.

VM 2004 – Norge
Norge gikk inn i hockey VM divisjon I med selvtilitt fra året før og tangerte spillet fra året før med en ny 2.plass på hjemmebane i Norge.

VM 2005 – Nederland
Med tre sterke år i divisjon 1, ble dette året Norges, da de vant divisjonen og rykket opp til toppdivisjonen og Ishockey-VM. Her ble Norge også ranket 17, som siden aldri har vært lavere.

VM 2008 – Canada
Dette var et utrolig sterkt VM av Norge, som tok seg helt til kvartfinalen i VMet, fortsatt under ledelse av Roy Johansen. Her ble laget også rangert 8.

VM 2011 – Slovakia
Etter noen år uten sluttspill fikk Norge igjen sjansen i 2011 og tapte kvartfinalen i Slovakia. Norge rykket for øverig også opp på rankingen til en 6.plass, som også er det beste vi har vært siden.

VM 2012 – Sverige og Finland
Dette ble Norges siste VM sluttspill siden. Med en 8.plass på rankingen. Roy Johansen klarte ikke å ta laget videre etter den gang, og byttet senere til VIF der han er en dag i dag.

VM 2013 –  Sveits
Det kunne blitt en tredje kvartfinale, men her kom Norge til slutt på en 10. plass totalt i mesterskapet etter kun 3 seire og 4 tap i gruppespillet.

VM 2016 – Moskva
Dette ble Roy Johansens siste VM som landslagstrener. Det ble nok en 10.plass. Norge vant mot Latvia, Kasakhstan og Sveits. Men tapte mot Danmark, Sverige og Russland, samt et 7-målstap mot Tsjekkia.

VM 2017 – Tyskland og Frankrike
I juni 2016 overtok Petter Thoresen som landslagtrener for herrelaget. Norge vant mot Slovenia og Frankrike, men tapte mot Sveits, Canada og Hviterussland. Kampene mot Finland og Tsjekkia gikk til overtid, og Norge tapte dessverre begge kampene på overtid. Norge kom på 6. plass i sin gruppe.

VM 2018 – Danmark
Norge klarte kun å avgjøre en kamp til fulltid til sin fordel, mot Sør-Korea. Norge vant til slutt mot Tyskland etter straffeslagkonkurranse. Dette var et gruppespill med mange mål, og Norge endte med -18 i målforskjell. Norge kom på 7. plass, med kun Sør-Korea bak seg.

VM 2019 – Slovakia
Dette VM skulle bli kun hakket bedre for Norge enn året før. Norge kom på 6. plass, med en forbedret målforskjell på ‘kun’ -14. Denne gangen ble det to seire, mot Østerrike og Italia.

VM 2020 – Sveits
Avlyst på grunn av covid-19

VM 2021 – Latvia
Dette året endte med nok en 7. plass. Det ble seier mot Italia og Kasakhstan, og seier etter straffeslagkonkurranse mot Latvia. Resterende kamper endte med tap. Petter Thoresen har kontrakt som løper ut 2022-VM.

VM 2022 – Finland
Igjen ble det en 7. plass, med kun Kasakhstan bak seg og de klarte dermed å forsvare plassen sin i A-VM. Dette ble Petter Thoresen siste VM som landslagstrener. Norge vant mot Østerrike, og Storbritannia eeo. Men totalt 7 tap måtte laget se seg slått med.

VM 2023 – Finland og Latvia
7. plass i gruppen ser ut til å bli en vane for de norske gutta. Men selv om det ble nest siste plass, tok de seks poeng. Seieren mot Canada er nok et godt minne for de fleste fra i fjor. Norge stod aldri i fra for å havne på siste plass, da Slovenia endte med null poeng. Dersom Norge hadde vunnet mot Kasakhstan, hadde de plassert seg over de.

VM 2024 – Tsjekkia
To be continued