Her kan du følge stillingen i gruppene som de deltakende lagene skal spille i under junior-VM i ishockey 2024.
I den innledende runden møter alle lagene i hver gruppe hverandre, og de fire beste lagene fra hver gruppe går videre til sluttspillet. Her kan du lese mer om sluttspillet i JVM 2024. Besøker du siden på mobil? Vipp mobiltelefonen for å se hele tabellen bedre.

Tabell Junior hockey VM 2024 – Gruppe A

#
Lag
KS
S
OS
OTL
T
+/-
P
1
Sverige
4
3
0
1
0
17 - 5
10
2
Canada
4
3
0
0
1
21 - 7
9
3
Finland
4
1
1
0
2
14 - 13
5
4
Latvia
4
1
0
0
3
6 - 22
3
5
Tyskland
4
1
0
0
3
9 - 20
3

Tabell Junior hockey VM 2024 – Gruppe B

#
Lag
KS
S
OS
OTL
T
+/-
P
1
USA
4
3
1
0
0
29 - 9
11
2
Slovakia
4
3
0
0
1
19 - 16
9
3
Tsjekkia
4
2
0
1
1
17 - 13
7
4
Sveits
4
1
0
0
3
11 - 20
3
5
Norge
4
0
0
0
4
8 - 26
0

🔎 Junior Hockey VM 2024 grupper – Slik går gruppspillet

I takt med at interessen for junior-VM i ishockey har vokst, har også muligheten for lagene til å delta økt. Siden 1996 har ligaen vært vertskap for 10 landslag i den øverste divisjonen, som konkurrerer om poengene som trengs for å avansere til sluttspillet. Poeng er tilgjengelig i de fire gruppespillkampene som alle lagene møter.

I likhet med andre mesterskap i sporten belønnes man med 3 poeng hvis man vinner en kamp, 2 poeng hvis man vinner på overtid og 1 poeng hvis man taper på overtid. Taper man et oppgjør, mister man poeng, noe man ikke ønsker å gjøre hvis man vil være med i turneringen. Bare de fire beste lagene i hver gruppe går videre til kvartfinalene.

👇 Degradering til divisjon 1-VM

De to lagene som kommer sist hver sin gruppe, får også spille videre etter at gruppespillet er over, men her handler det mer om å holde seg i ligaen til neste år. Lagene møtes i tre kamper der antall seire avgjør hvilket lag som går videre til neste sesong. Det andre laget erstattes i sin tur av et lag fra en lavere divisjon. I den turneringen må man vinne hele turneringen for å rykke opp.

Norge har kun hatt såkalte gjesteopptredninger i JVM. Det vil si at Norge har rykket opp ett år, men rykket rett ned igjen. Dette har Norge gjort tre ganger. Denne opptreden i toppdivjsonen blir det fjerde i rekken.

🔢 Hva skjer ved like mange poeng?

Lagene i gruppespillet kan ende opp med samme antall poeng, noe som betyr at IIHF har satt opp et sett med regler for hvordan dette skal håndteres i et slikt scenario. Først og fremst skal lagene baseres på innbyrdes møter, men flere lag kan ende opp på samme poengsum. Trinnene er da som følger:

Steg 1: Lagene som ender opp med samme poengsum, blir en del av en undergruppe, der poengene fra kampene som er spilt mellom lagene, legges til grunn i en ny tabell.

Steg 2: Hvis tre eller flere lag fortsatt står likt på poeng, er det målforskjellen som avgjør. Målforskjellen beregnes basert på de uavgjorte lagenes kamper mot hverandre.

Steg 3: Hvis tre eller flere lag fortsatt står likt på poeng og målforskjell, premieres det laget som har scoret flest mål i de innbyrdes oppgjørene.

Steg 4: Hvis tre eller flere lag fortsatt står likt på poeng, målforskjell og antall scorede mål, vil resultatet mellom de tre lagene og det nest høyest rangerte laget utenfor den aktuelle gruppen ha forrang. I dette scenariet er beregningen basert på 1. poeng, 2. målforskjell, 3. flest scorede mål.

Steg 5: Dersom lagene fortsatt står likt basert på alle disse faktorene, vil steg 4 bli brukt på det nest best rangerte laget utenfor den aktuelle gruppen.

Steg 6: Dersom lagene fortsatt står helt likt etter de fem stegene ovenfor, brukes rangeringen før mesterskapet til å avgjøre gruppeplasseringene.

⭐ Gruppspillet Junior Hockey VM 2024

Gruppe A JVM 2024

Gruppe A består av hjemmenasjonen Sverige, to ganger regjerende mester Canada samt Finland, Tyskland og Latvia. Ved første øyekast kan Sverige, Canada og Finland nevnes som lagene som kommer til å kjempe om topplasseringene på tabellen. Tyskland bør imidlertid ikke utelukkes helt. Det tyske laget har gått fra å nesten ryke ut av toppdivisjonen i 2020 til å nå kvartfinalen de siste tre årene. Latvia kan ses på som gruppens underdog, som denne gangen må prestere godt for å unngå risikoen for nedrykk.

Gruppe B JVM 2024

I gruppe B finner vi Tsjekkia, USA, Sveits, Slovakia og Norge. Det tsjekkiske laget røk ut i finalen i fjor, og spillerne fra 2004-årgangen er mer enn klare for å ta revansje. USA forlot også turneringen med en medalje, mens Norge er tilbake i toppdivisjonen etter flere år i den lavere divisjonen. Det blir spennende å se om laget kan utfordre Slovakia og Sveits om de siste plassene i sluttspillet.

🏒 Så formes gruppene til JVM

Gruppespillet i JVM starter tirsdag 26. desember. Gruppespillet er delt inn i to grupper med fem lag, der IIHF har fordelt gruppene basert på en rangering som er laget på bakgrunn av rangeringen under VM 2023. Norge er rangert som nummer elleve til VM 2024 og er dermed det dårligst rangerte laget i sin gruppe.

Gruppe A:
Canada (1)
Sverige (4)
Finland (5)
Tyskland (8)
Latvia (9)

Gruppe B:
Tsjekkia (2)
USA (3)
Slovakia (6)
Sveits (7)
Norge (11)

🏒 Hvordan spilles Junior Hockey VM?

Junior-VM i ishockey har plass til ti landslag, som starter turneringen med et gruppespill der lagene skal spille fire kamper. Når disse kampene er ferdigspilt, går de fire beste lagene fra hver gruppe videre til sluttspillet, der vi til slutt får se hvem som vinner mesterskapet.

🇳🇴 Når spiller Norge sine sina JVM-kamper?

Laget innleder VM-reisen mot USA 26. desember og avslutter gruppespillet mot Sveits den 30. Deretter venter forhåpentligvis et intenst sluttspill.

🏆 Hvilke lag går til JVM-sluttspillet?

Lagene som blir blant de fire beste i gruppe A og gruppe B går videre. Ettersom gruppene bare består av fem lag, er det gode sjanser for å gå videre så lenge man tar poeng i minst én kamp.

🇳🇴 Norges JVM-grupper siden 2006

2006 i Canada Toppdivisjonen, Gruppe A

Dette var Norges U20-menn sin først opplevelse med toppdivisjonen. Det resulterte i flere mål, men ingen poeng i gruppespillet. I nedrykkskampene møtte Norge Slovakia og Latvia, hvor begge kampene endte med tap. Det ble med andre ord et kort besøk i toppdivisjonen.

2011 i USA Toppdivisjonen, Gruppe B

Kun få år etter den første opptreden, kom gutta igjen seg opp til toppdivisjonen. Denne gangen ble ganske lik den første opptreden. Det ble ingen poeng fra gruppespillet, og i nedrykkskampene ble det to av to mulige tap og laget rykket ned til Divisjon I igjen.

2014 i Sverige Toppdivisjonen, Gruppe B

Nok en kort opptreden i toppdivisjonen. Ingen poeng fra gruppespillet. Men denne gangen ble det mer motstand i nedrykkskampene. Norge vant den første av tre mulige mot Tyskland. Tyskland vant de to neste kampene og det var dermed de som behold plassen i toppdivisjonen.

2024 i Sverige Toppdivisjonen, Gruppe B

Alle gode ting er tre, og på det fjerde skal det skje. Blir dette året hvor det norske laget klarer å holde seg i toppdivisjonen?