Her finner du all informasjon om sluttspillet i junior-VM i ishockey 2024. Åtte av de ti deltakende lagene i turneringen går til finalen etter gruppespillet, der det kreves seier i hver kamp for å holde seg i turneringen. Sluttspillet begynner med kvartfinaler, etterfulgt av semifinaler og til slutt medaljekamper. Sluttspillet starter 2. januar og avsluttes om kvelden 5. januar 2024.

Sluttspillet junior hockey VM 2024

Her er tidsplanen for kampene som skal spilles under sluttspillet. Hvilke lag som deltar i de ulike kampene, vil bli avgjort når gruppespillet er over.

Dato Tid Kamp Arena
Tirsdag 2. jan 12.00 Kvartfinale 1: Slovakia – Finland Frölundborg
Tirsdag 2. jan 14.30 Kvartfinale 2: Canada – Tsjekkia Scandinavium
Tirsdag 2. jan 17.00 Kvartfinale 3: USA – Latvia Frölundborg
Tirsdag 2. jan 19.30 Kvartfinale 4: Sverige – Sveits Scandinavium
Torsdag 4. jan 11.00 Nedrykkskamp: Tyskland – Norge Scandinavium
Torsdag 4. jan 15.00 Semifinale 1 – Sverige – Tsjekkia Scandinavium
Torsdag 4. jan 19.30 Semifinale 2 – USA – Finland Scandinavium
Fredag 5. jan 15.00 Bronsefinale Scandinavium
Fredag 5. jan 19.30 Finale Scandinavium

🏆 Slik spilles sluttspillet i junior hockey-VM 2024

Når det er klart hvilke åtte lag som går videre til JVM-sluttspillet, plasseres lagene i sluttspilltreet, der kan en følge lagenes vei til finalen. Hvor lagene plasseres i treet bestemmes når sluttspillet starter, men vanligvis plasseres de to gruppevinnerne i hver sin ende. Det betyr at lagene kanskje ikke møtes før i en eventuell medaljekamp. Hver seier tar laget ett skritt videre i turneringen, og i semifinalene og de påfølgende kampene kan det bli møter mellom lag som allerede har møtt hverandre i turneringen. Dette er ikke uvanlig, og resulterer ofte i et sterkt ønske om revansje hos laget som tapte det forrige oppgjøret.

🏒 Hvilke lag går videre til sluttspillet?

Åtte lag går videre fra gruppespillet til sluttspillet. De åtte lagene får tildelt en kvartfinale, der de møter en annen motstander. Lag 1-4 i gruppe A og lag 1-4 i gruppe B er lagene som går videre til gruppespillet. Laget på førsteplass i gruppe A møter laget på fjerdeplass i gruppe B, laget på førsteplass i gruppe B møter laget på fjerdeplass i gruppe A, og laget på andreplass møter laget på tredjeplass.

🏟 Hvor spilles sluttspillkampene?

I løpet av VM skal det spilles åtte sluttspillkamper. Fire kvartfinaler, to semifinaler og deretter en bronsekamp og en finale. Kampene spilles både i Scandinavium og Frölundaborg, der førstnevnte er vertskap for de fleste kampene.

🤷🏼 Hvordan går sluttspillet i JVM?

Kvartfinaler
De åtte beste lagene fra sluttspillet går hit. Fire lag fra gruppe A og fire lag fra gruppe B utgjør de fire kvartfinalene. Laget på førsteplass fra den ene gruppen møter laget på fjerdeplass fra den andre, og laget på andreplass møter laget på tredjeplass. Derfor er gruppespillet viktig for å avgjøre seedningen til kvartfinalene, slik at man får en «lettere» motstander. Kvartfinalen spilles 2. januar, noe som gir laget en hviledag etter at gruppespillet er ferdigspilt. Juniorene er allerede klare til å spille kvartfinale nummer 4 som vertsnasjon.

 • Tirsdag 2. januar 2024 kl. 12.00 Kvartfinale 1 (spilles på Frölundaborg, Göteborg)
 • Tirsdag 2. januar 2024 kl. 14.30 Kvartfinale 2 (spilles på Scandinavium, Göteborg)
 • Tirsdag 2. januar 2024 kl. 17.00 Kvartfinale 3 (spilles på Frölundaborg, Göteborg)
 • Tirsdag 2. januar 2024 kl. 19.30 Kvartfinale 4 (spilles på Scandinavium, Göteborg)

Semifinaler
I semifinalene møtes de fire vinnerne av kvartfinalene. Semifinalene spilles også etter en rankingliste, noe som betyr at man ikke vet på forhånd hvem som møtes. Det best rangerte laget fra gruppespillet som går videre til semifinalen, møter det dårligst rangerte laget, og så videre. Semifinalene i fotball-VM 2024 spilles 4. januar, og Sverige får den tidlige kampen i tilfelle avansement.

 • Torsdag 4. januar 2024 kl. 15.00 Semifinale 1 (spilles på Scandinavium, Göteborg)
 • Torsdag 4. januar 2024 kl. 19.30 Semifinale 2 (spilles på Scandinavium, Göteborg)

Medaljekamper
Det spilles to medaljekamper i junior-VM. Den ene er bronsekampen, som alltid spilles først av medaljekampene. Deretter følger den store finalen, der verdens beste lag blir kåret for denne sesongen. Medaljekampene spilles dagen etter semifinalene, altså 5. januar, og forhåpentligvis får vi se Juniorkronene på isen i en av disse.

 • Fredag 5. januar 2024 kl. 15.00 Bronsekamp (spilles på Scandinavium, Göteborg)
 • Fredag 5. januar 2024 kl. 19.30 Finale (spilles på Scandinavium, Göteborg)

🥅 Hvilke lag møter i JVM-sluttspillet?

Selv om det vil ta litt tid før man vet hvilke lag som skal på isen i de ulike kampene, er det allerede klart hvilke sluttspillklare lag som møtes i kvartfinalene. Laget som vinner gruppe A, møter laget som ender på fjerdeplass i gruppe B. Nummer to i gruppe A møter i sin tur nummer tre i gruppe B. I de andre kvartfinalene møter vinneren av gruppe B nummer fire i gruppe A, og nummer to i gruppe B møter nummer tre i gruppe A.

Slik vil kvartfinalene spilles:
Vinneren gruppe A – Firer gruppe B
Vinneren gruppe B – Firer gruppe A
Toer gruppe A – Treer gruppe B
Toer gruppe B – Treer gruppe A

Lagene som kommer på første- og andreplass i hver gruppe, får hjemmebanefordel i kvartfinalene. Det betyr at lagene ikke trenger å bytte by før sluttspillet starter, men i stedet får spille på den arenaen de har blitt kjent med i løpet av gruppespillet. Dette kan ses på som en stor fordel, ettersom reising kan være en stor påkjenning for spillerne.

Seedning avgjør semifinale-kampene

Fra og med verdensmesterskapet i 2020 ble det innført nye regler for å avgjøre hvem som blir motstander i semifinalene. Akkurat som i mennenes turnering, blir lagene nå seedet basert på prestasjonene i gruppespillet, med rangering og akkumulerte poeng som grunnlag. Det høyest rangerte laget møter det lavest rangerte laget i den eneste semifinalen, mens det nest høyest rangerte laget møter den nest lavest rangerte nasjonen.

Slik var seedningen mellom lagene i JVM-sluttspillet 2023:

 1. Tsjekkia (gruppevinner, 10 poeng)
 2. USA (gruppevinner, 9 poeng)
 3. Canada (gruppetoer, 9 poeng)
 4. Finland (gruppetoer, 7 poeng)
 5. Sverige (gruppetreer, 8 poeng)
 6. Slovakia (gruppetreer, 7 poeng)
 7. Sveits (gruppefirer, 6 poeng)
 8. Tyskland (gruppefirer, 3 poeng)

🇳🇴 Hvilke lag kan Norge møte i VM-sluttspillet?

Siden Norge tilhører gruppe B under VM 2024, kan de ikke møte Tsjekkia, USA, Finland, Slovakia eller Sveits. i kvartfinalen. I kvartfinalen kan de møte Canada, Finland, Tyskland, Latvia eller Sverige.

I semifinalen kan Norge imidlertid få en motstander som de allerede har møtt i gruppespillet. Hvis Norge når semifinalen, vil seedingssystemet avgjøre hvem Juniorkronan skal møte, i tillegg til de andre lagene. Du kan lese mer om seedingssystemet i semifinalen ovenfor.

🥇 JVM 2024 finale

Den store finalen i junior-VM i ishockey avrunder hele turneringen og er også stedet der det avgjøres hvilken nasjon som får æren av å kalle seg verdensmester. Lagene som tar seg hele veien hit, har først og fremst prestert i gruppespillet og deretter slått ut motstanderne i både kvartfinalen og semifinalen.

Finalen i Ishockeey-JVM 2024 spilles i Gøteborg, der rundt 12 000 tilskuere kan følge oppgjøret i Scandinavium. Avspark fredag 5. januar kl. 19.30 norsk tid, noe som er den ultimate starten på helgen.

🏆 Hvem vant Junior VM 2023?

Canada forsvarte tittelen etter å ha slått Tsjekkia i finalen.

🇳🇴 Hvor mange ganger har Norge vunnet JVM?

Norge har aldri vunnet JVM.

🏒 Hvilke lag kan Norge spille mot i kvartfinalen?

Norge kan kun møte et lag fra gruppe A i en kvartfinale: Canada, Finland, Tyskland, Latvia eller Sverige.

⭐ Tidigere finalekamper i junior hockey VM

Å ta seg helt til finalen i junior-VM i ishockey er en stor prestasjon for et juniorlandslag. For mange av spillerne er dette første gang de deltar i et så stort mesterskap, noe som kan legge et stort press med tanke på dekningen turneringen får. Hvis en spiller gjør det veldig bra her, er det ikke uvanlig å bli plukket opp i NHL-draften, eller på annen måte ta et stort steg i karrieren. Her oppsummerer vi de siste årenes finaler i VM i ishockey.

JVM 2015 i Canada

Hjemmenasjonen Canada gikk gjennom mesterskapet helt ubeseiret og møtte Russland i finalen. Det kanadiske laget tok raskt kommandoen i møtet og ledet 5-1 halvveis i kampen. Men bare minutter etter lagets siste scoring fikk Russland ny energi, og i løpet av fire minutter reduserte de til 5-4. Russland fortsatte å skyte på mål i den siste perioden, men noen utligning kom aldri og Canada vant sin 16. gullmedalje.

JVM 2016 i Finland

Nok en gang fikk vi se laget som spilte VM på hjemmebane i gullkampen. Finland kjempet om medaljen mot Russland, som de hadde møtt allerede i gruppespillet i turneringen. Det møtet endte 6-4 i russisk favør, men i finalen fikk Finland revansje. Lagene byttet på å score, og med drøyt to minutter igjen scoret Finland 3-2 i numerisk overtak. Man skulle tro at saken var avgjort, men med seks seks sekunder igjen av kampen klarte Russland å utligne og ta kampen til overtid. Til slutt ble Kasperi Kapanen nasjonalhelt og tok Finland til sitt fjerde VM-gull.

JVM 2017 i Canada

Finalen i årets mesterskap ble et skikkelig rivaloppgjør, da USA og Canada møttes på isen for andre gang i turneringen. I gruppespillet vant USA 3-1, og i finalen måtte det straffekonkurranse til for å avgjøre hvem som skulle vinne. Canada tok ledelsen i første periode, men i andre periode klarte USA å komme tilbake og utligne. Den siste perioden var målrik, og i overtiden skjøt Canada flere skudd, men ingen av dem gikk inn. I straffekonkurransen gjorde målvaktene en ekstremt sterk jobb, og med det eneste målet som ble scoret, ble USA kronet som nye verdensmestere.

JVM 2018 i USA

For trettende gang noensinne nådde det svenske juniorlaget VM-finalen etter å ha slått ut hjemmelaget USA i semifinalen. I finalekampen var det Canada som sto på den andre siden av banen. Etter en målløs første periode kunne Canada ta ledelsen like etter pause. I numerisk underskudd kunne Tim Söderlund utligne for Sverige. Det var spenning helt til slutt, men med mindre enn to minutter igjen kunne Canada igjen ta ledelsen. Sverige tok ut keeperen i jakten på en utligning, men i stedet var det Alex Formenton som satte spikeren i kista i det tomme svenske buret.

JVM 2019 i Canada

Finland og USA var lagene som møttes i gullkampen. Allerede i gruppespillet hadde lagene møtt hverandre, og møtet endte 4-1 i nordamerikansk favør. Finalen ble en mye jevnere affære, der Finland tok ledelsen halvveis i kampen. Laget klarte å øke ledelsen i den siste perioden, men kort tid etter svarte USA med to raske mål. Spenningen i hallen var til å ta og føle på da den finske stjernen Kaapo Kakko til slutt scoret det gylne målet med et drøyt minutt igjen. USA avsluttet kampen med seks utespillere, men klarte aldri å forlenge.

JVM 2020 i Tsjekkia

Canada og Russland møttes igjen i JVM-finalen, og Canada var ute etter revansje etter 6-0-tapet i gruppespillet. Russland hadde ledelsen i store deler av kampen, men med ti minutter igjen på klokka steppet Canada opp et hakk og viste verden hvor de hører hjemme. Connor McMichael, Barrett Hayton og Akil Thomas scoret hver sin scoring i løpet av sju minutter i den siste perioden.

JVM 2021 i Canada

Lagene som møttes i finalen i mesterskapet som ble spilt innenfor pandemiens VM-boble, var USA og Canada. Begge lagene vant sine respektive grupper og slo ut henholdsvis Slovakia og Finland og Tsjekkia og Russland på veien til gullkampen. Midtveis i første periode åpnet Alex Turcotte scoringen for USA, og i starten av andre periode scoret Trevor Zegras det neste målet. I den siste perioden eide Canada spillet, men til tross for en skuddstatistikk på 15-1 klarte de ikke å knekke keeper Spencer Knight. 2-0 ble sluttresultatet, og dermed tok USA sitt femte VM-gull.

JVM 2022 i Canada

Det utsatte mesterskapet ble arrangert i august, etter å ha blitt avlyst i desember/januar. I finalen møtte vertsnasjonen Canada Finland (som slo ut Sverige i semifinalen), og finalen ble en skikkelig thriller. Canada tok ledelsen med både 1-0 og 2-0 før tredje periode, men Finland reduserte til 2-1 og utlignet til 2-2 i løpet av fem minutter. Finland tok deretter kampen til overtid der de hadde en puck som danset på mållinjen. Men bare 30 sekunder etter den finske drømmesituasjonen kunne Kent Johnson skyte 3-2 for Canada og hjelpe nasjonen til sitt 19. VM-gull i historien.

JVM 2023 i Canada

Lagene som tok seg til finalen denne gangen, var Tsjekkia og de regjerende mesterne og vertsnasjonen Canada. Det var de som tok ledelsen i kampen, med et mål i både første og andre periode. Man skulle tro at saken allerede var avgjort her, men det var ikke tilfelle. Først i den siste perioden kom Tsjekkia skikkelig inn i kampen og klarte å sprenge nullen med åtte minutter igjen. Kort tid etter utlignet Jakub Kos, noe som førte til en dramatisk overtid. Her klarte Dylan Guenther å hente hjem det tjuende gullet til Canada.