Velobet

Junior-VM 2023/2024 arrangeres i Göteborg med ti deltakende land. Hver nasjon har en hovedtrener på benken som leder laget. Nedenfor finner du en liste over alle trenerne i VM 2024.

I dag starter World Cup i gruppe A og gruppe B, med Scandinavium og Frölundaborg som vertskap for hver sin gruppe. Som hovedtrenere er det ti utvalgte ledere som har fått det ærefulle oppdraget å lede sitt land i et junior-VM.

Gruppe A

Finland
Lauri Mikkola (42 år)

Canada
Alan Letang (48 år)

Latvia
Artis Abols (50 år)

Tyskland
Tobias Abstreiter (53 år)

Sverige
Magnus Hävelid (52 år)

Kommentar
I gruppe A er det noen erfarne navn og noen nyere. Finlands nye trener Lauri Mikkola er den yngste i gjengen, og han erstattet Toni Lämsä i stillingen før årets turnering. Mikkola er mest kjent i hjemlandet for sin suksess med Kärpät fra hjembyen Oulu, og han var assistenttrener i fjor. På Canadas benk sitter Alan Letang, som også var assistent for Canada i fjor, men som i år har hovedansvaret. Letang er for tiden hovedtrener for Sarnia Sting i OHL. På Tysklands benk sitter Tobias Abstreiter, som har vært et opplagt valg siden 2019/20, og i Latvia sitter svenske Artis Abols. Rodrigo Abols’ far har en fortid som spiller i Sverige, der han hovedsakelig er tilknyttet Nyköpings Hockey (nå Nyköpings SK). Han er også assistenttrener for herrelandslaget (som vant VM-bronse i mai) og har også ansvaret for Zemgale i den latviske ligaen. Magnus Hävelid sitter som kjent på den svenske trenerbenken. Med sine to VM-gull på U18-landslaget i 2019 og 2022 fikk Hävelid ansvaret som hovedtrener for fjorårssesongen. Det ble en fjerdeplass i Hävelids første VM, men Sverige kan forhåpentligvis ta medalje i hjemme-VM. Magnus Hävelid er oppvokst i Enköping, men har de siste 19 årene vært bosatt i Linköping og har en lang fartstid i LHC.

Gruppe B

Norge
Christer Nylund (42 år)

Sveits
Marcel Jenni (49 år)

Slovakia
Ivan Fenes (46 år)

Tsjekkia
Patrik Augusta (54 år)

USA
David Carle (34 år)

Kommentar
Litt blandet og godt når det gjelder gruppe B, som spilles i Frölundaborg. Norge ledes av finske Christer Nylund, som har vært med i denne gruppen siden U18-tiden. Fra 6. januar er han også hovedtrener for Borås HC i Hockeyettan. Når det gjelder Sveits, får den svenske assistenttreneren Tommy Albelin en ny kollega i båsen i form av Marcel Jenni, som i likhet med Albelin har vært aktiv i det sveitsiske forbundet i flere år. Jenni har tidligere vært hovedtrener for U18-herrelandslaget i Sveits siden 2020/21, og han var også assistenttrener for herrelandslaget (i likhet med Albelin) forrige sesong. På den tsjekkiske benken er Radim Rulik (opp til herrelandslaget) erstattet av 54 år gamle Patrik Augusta, som senest hadde ansvaret for storklubben Bili Tygri Liberec, og Ivan Fenes har vært på den slovakiske benken siden 2021/22. USAs stjernespekkede tropp ledes av David Carle, den yngste av alle trenerne på listen. Carle er svært interessant og ledet University of Denver frem til denne sesongen, der han har hatt suksess i NCAA med to seire i grunnserien (som hovedtrener) og én seier i sluttspillet i sin trenerkarriere siden 2008/09 (da 20 år gammel).