Bilde: Pixabay

Det var Canada som vant kvinnenes OL, det var deres femte tittel i de olympiske leker. Mens på herresiden var det Finland som ble vinner for første gang i historien. Det er en perfekt oppladning til årets VM som skal gå av stabel i Finland om få måneder. 

De kanadiske kvinnene gikk gjennom OL ubeseiret og i finalen møtte de USA. USA var de regjerende olympiske mestre. De møttes også i gruppespillet, hvor Canada vant 4-2 over sine naboer. Da de møttes i finalen ble det en noe jevnere kamp, men USA klarte ikke å seire over Canada som denne gangen fikk inn pucken i mål tre ganger mot de amerikanske to.

Finland er olympisk mester i 2022 etter finaleseier mot ROC med 2-1. Gull er Finlands første noensinne i de olympiske leker. Hannes Björninen og Ville Pokka scoret Finlands mål i OL-finalen, for å berge gullet.

I løpet av tidlig søndag morgen spilte Finland og ROC (Russland) OL-finalen. Landene var i to ulike situasjoner historisk sett før det avsluttende møtet der russerne gikk inn som regjerende olympiske mestere mens Finland lengtet etter sitt første OL-gull.

Russerne startet best og tok ledelsen i kampen. Etter at Hannes Björninen fikk en finsk utvisning, kunne Mikhail Grigorenko sette inn 1-0 for det russiske laget i første periode.

Men det russiske målet rystet ikke Finland. I starten av andre periode utlignet de finske løvene til 1-1 gjennom Ville Pokka, som kun satte en puck på mål, og fikk en drømmestart på periode to.

Hvis Finland hadde en drømmestart i andre periode, var det en enda bedre start på tredje. Etter bare 30 sekunder i tredje og siste periode gikk den gamle gullhelten fra VM-2019, Marko Anttila, opp til blålinjen og fyrte av et skudd mot det russiske målet, pucken ble deretter kontrollert av Hannes Björninen bak Ivan Fedotov i Russlands mål. En fantastisk start for Finland som tok ledelsen for første gang i kampen med en periode igjen.

I tredje periode jaget russerne utligning hele tiden mens Finland på sin geniale måte kunne spille hele perioden. Russerne nådde aldri Finland, som vant 2-1 etter 60 minutter av OL-finalen.

Det finske herrelandslaget kan nå legge til et gull. Finland har fra før vunnet to OL-sølv og fire bronsemedaljer.

Plassering kvinner turnering

1st place, gold medalist(s) Canada
2nd place, silver medalist(s) United States
3rd place, bronze medalist(s) Finland
4 Switzerland
5 ROC
6 Japan
7 Czech Republic
8 Sweden
9 China (H)
10 Denmark

Plassering menn turnering

1st place, gold medalist(s)  Finland
2nd place, silver medalist(s)  ROC
3rd place, bronze medalist(s)  Slovakia
4  Sweden
5  United States
6  Canada
7  Denmark
8   Switzerland
9  Czech Republic
10  Germany
11  Latvia
12  China (H)