Velobet

Verdens beste herrelandslag for 2023 er kåret. VM-gullet i 2023 går til Canada etter finaleseier 5-2 over Tyskland foran 10 470 tilskuere i Nokia Arena. Gullet er Canadas 28. i historien. Samuel Blais og Tyler Toffoli ble kampens helter i tredje periode.

VM-finalen i 2023 ble spilt mellom Tyskland og Canada i Tampere i Finland. Nasjonene gikk inn i finalen som de to beste lagene fra et VM som startet 12. mai og varte i to og en halv uke. Verdens beste hockeynasjon i 2023 skulle kåres i Nokia Arena. Canada kom til finalen med 27 VM-gull i bagasjen, mens Tyskland jaget sitt aller første VM-gull i sin første finale etter å ha vunnet to sølvmedaljer i 1930 og 1953 (kun gruppespillturneringer).

En nesten fullsatt arena tok imot finalekampen, der det var noe overveldende tyske fans på plass mot noen få kanadiere. Det var en ganske nervøs start fra begge lag i de to første minuttene med noen pucktap. Deretter skapte Tyskland de beste sjansene innledningsvis og satte Canadas keeper Samuel Montembault på prøve ved to-tre anledninger. Til slutt klarte Tyskland å sette ut keeperen, og dette gjennom den hete forwarden John-Jason Peterka. Tyskeren fikk pucken på venstresiden etter en fantastisk pasning og skjøt 0-1, finalens første mål i det lengste hjørnet. Canada tok en «coaches challenge» for offside, men dommerkvartetten lot målet stå, noe som ga Tyskland et påfølgende powerplay som de ikke fikk utbytte av.

Canada skulle få et tidlig og raskt svar på den tyske ledelsen. På en kontring satte Peyton Krebs opp en fin bakhåndspasning til Samuel Blais, som satte 1-1 fra kort hold, og Canada var a jour. Dette tre minutter etter den tyske ledelsen.

De første 20 minuttene av VM-finalen var jevnspilt. To energiske lag kjørte mye skøyter og slet hverandre ut. Lagene fikk ett mål hver i løpet av perioden, og dette var helt rettferdig. 1-1 i midtperioden.

Andre periode
Etter tre minutter inn i andre periode bølget spillet frem og tilbake, men Tyskland fikk periodens første utvisning. Med sitt powerplay klarte tyskerne å skape litt fart i offensiv sone, noe som ikke resulterte i mål til tross for gode sjanser. Første halvdel av andre periode var fartsfylt og med sjanser på begge sider, i en fortsatt jevn VM-finale. Akkurat som det skal være.

Med åtte minutter igjen ble det skapt to supersjanser i kampen, en i hver retning. Først hadde Tyskland en kjempesjanse der den kanadiske keeperen Montembault gjorde en stor redning, og på kontringen var det Tysklands keeper Mathias Niederbergers tur til å vise seg frem med en stor redning.

Tyskland viste stor styrke og frekkhet da de tok ledelsen igjen i VM-finalen med seks minutter igjen av perioden. Daniel Fischbuch sendte et løst skudd mot mål som Canadas keeper slapp inn altfor enkelt til 1-2 og stor jubel i Tammerfors. Ny ledelse for Tyskland i landets første VM-finale noensinne.

Canada fikk en sjanse i powerplay noen minutter etter den tyske ledelsen. Tysklands selvoppofrende boxplay og et blendende målvaktsspill fra Mathias Niderberger var så nær ved å stoppe en kanadisk utligning, men med to minutter i offensiv sone kom endelig det kanadiske målet da Lawson Crouse nydelig styrte inn 2-2 for den store nasjonen.

Første periode endte 1-1, og det samme gjorde andre periode. Dermed var stillingen 2-2 før den tredje og siste ordinære perioden i VM-finalen i 2023.

Tredje periode
De to lagene hadde 20 minutter på seg til å bli verdensmestere, og nå ville publikum ha en helt i stedet for en syndebukk. Og det så tidlig ut til å bli en kanadisk helt. Louis-spissen Samuel Blais, som har steppet opp for Canada gjennom hele sluttspillet, scoret sitt andre mål i finalen og ga Canada en 3-2-ledelse fem minutter ut i tredje periode. Canada var dermed i førersetet for et historisk 28. VM-gull noensinne (foran Sovjetunionen og Russland på 27 gull til sammen).

Tyskland slet innledningsvis med å komme langt inn i Canadas sone etter den kanadiske ledelsen. Når tyskerne hadde en stor mulighet til å utligne, bommet de som regel på den siste avgjørende pasningen, og da det skjedde i kampens 12. minutt, utnyttet Canada det umiddelbart. Lagkaptein Tyler Toffoli kom i kontring med flere lagkamerater, men tok saken i egne hender og skjøt 4-2 mellom beina på Mathias Niederberger, og nå var den tyske motbakken enorm.

Tyskerne tok ut keeperen med tre og et halvt minutt igjen å spille for å skape press i offensiv sone. Men i stedet for en tysk redusering kunne Scott Laughton sende inn 5-2 i åpen kasse og punktere kampen. Tyskland ville mye og spilte bra i to perioder, men i tredje og siste periode måtte de møte overmakten i form av Canada.

VM-gullet i 2023 går til Canada, som nå har 28 VM-gull totalt i historien, ett bedre enn Russland og Sovjetunionen til sammen (27). Tysklands strålende VM-reise endte med et sølv, nasjonens tredje i historien og det første siden 1953.

Canada – Tyskland, 5-2 (1-1, 1-1, 3-0)

07:44 0-1 John-Jason Peterka (Moritz Seider, Moritz Müller)
10:47 1-1 Samuel Blais (Peyton Krebs, Jake Neighbours)
33:47 1-2 Daniel Fischbuch (Maximilian Kastner, Moritz Seider)
37:28 2-2 Lawson Crouse (Peyton Krebs, Mackenzie Weegar)
44:51 3-2 Samuel Blais (Cody Glass)
51:59 4-2 Tyler Toffoli (utan assist)
58:07 5-2 Scott Laughton (Jack Quinn, Lawson Crouse)