Finland er klare for semifinale i junior-VM 2024 i Göteborg. Etter kvartfinaleseier mot Slovakia med 3-4 etter ekstraomganger skal de finske juniorlagene spille om medaljer i junior-VM. Jere Lassila ble matchens helt i ekstraomgangene.

Tirsdag formiddag ble dagens første JVM-kvartfinale spilt da Finland og Slovakia møttes i Frölundaborg. Slovakia har imponert stort i JVM-gruppespillet og endte på andreplass i gruppe B, men Finland var likevel små favoritter i kvartfinalen etter den fine avslutningen i gruppe A med to seire.

Det var en ganske treg start på kampen i Frölundaborg, men Finland kom best ut i de første ti minuttene av første periode. Finland skapte de beste situasjonene, men ble stoppet av Slovakias dyktige keeper Adam Gajan. Slovakia spilte ganske bra de siste seks-sju minuttene av første periode og fant et offensivt momentum der Finlands keeper Niklas Kokko i stedet måtte vise seg frem på streken. Det ble totalt 28 skudd (13-15) i første periode i en målrik, men noe begivenhetsløs periode.

Første periode så nesten ut til å ende uten mål. Men i det siste minuttet og periodens siste puckslipp fikk Slovakia en puck bak Kokko da Adam Sykora satte inn 1-0 for Slovakia. Den svenske dommeren Daniel Eriksson og hans kollega gikk til videorommet og fant etter en grundig sjekk ut at pucken var over streken med 0,2 (!) sekunder igjen av første periode og godkjente målet. Et psykologisk viktig mål for Slovakia som går inn i midtperioden med en 1-0-ledelse.

Andre periode

Finland skulle imidlertid kommer over det skuffende målet i første periode ganske raskt. Bare noen få minutter ut i andre periode var det en av nøkkelspillerne, Tommi Männistö, som utlignet for Finland da han fant en luke i Adam Gajan og utlignet til 1-1 for de finske juniorløvene.

Etter den finske utligningen fikk Finland kampens første utvisning, og Slovakia fikk en liten sjanse til å ta ledelsen igjen. Før kampen hadde Slovakia det beste powerplayet i junior-VM med sin bredde og skarphet i spillet. Men Slovakias powerplay hadde mer å gå på denne gangen, og Finland klarte å rydde opp i sitt boxplay.

Den andre perioden ble en rolig og tett affære mellom to disiplinerte lag, der det ble spilt mye hockey rundt hjørnene og langs sargene, og kampene preget perioden. Midtperioden var svært jevn med et lite overtak til Finland før den tredje og siste perioden, som skulle bli spennende.

Tredje periode

Finland fikk en drømmestart på den siste ordinære perioden da Lenni Hämeenaho var årvåken foran mål og prikket inn 1-2 for de finske løvene etter bare 36 sekunder, noe som ga Finland en ledelse å spille på i tredje periode. Slovakia fikk et tidlig powerplay rett etterpå, men fikk ikke utnyttet det.

Men Slovakia fikk utlignet. Finlands ledelse varte i litt over seks minutter. Da var det slovakiske Dalibor Dvorsky som viste sine ferdigheter etter at han posisjonerte seg foran mål og avfyrte to lave skudd før pucken fant veien inn i mål til 2-2 for slovakene, et forløsende mål fra den tidligere AIK- og Oskarshamn-spilleren.

Etter Dvorskys utligning fikk Slovakia en utvisning umiddelbart etterpå, og Finland ble satt i powerplay for første gang i kampen. Men Finland klarte ikke å ta tilbake ledelsen. Finland hadde kampens beste sjanse før slutten av tredje periode, men bommet på mål. Men de finske løvene skulle få sitt mål.

Med halvannet minutt igjen av ordinær tid banket Aleksanteri Kaskimäki inn 2-3 ved lengste stolpe og ga sitt Finland en stor mulighet til å nå semifinalen, mens det bare var 90 sekunder igjen å spille for Slovakia.

Slovakene tok ut keeperen sent i kampen og måtte trekke flere ganger i finsk sone, og de finske icing-puckene ble da fatale. Da Slovakia fikk kontroll på kampen, fikk playmakeren Filip Mesar pucken til venstre i spillet seks mot fem, og Mesar scoret til 3-3 for Slovakia til stor glede for slovakene. Dette med 43 sekunder igjen av kampen.

Etter en utrolig avslutning på ordinær tid, med to mål i de to siste minuttene av kampen, endte kampen 3-3 etter 60 minutter, og kvartfinalen måtte avgjøres i overtid.

Overtid

Overtid i sluttspillet skal spilles i maksimalt ti minutter for å finne en uavgjort der ett mål ville avgjøre kvartfinalen. Men Finlands kaptein Jere Lassila trengte bare 24 sekunder før han tok pucken fra egen sone og inn i angrepssonen, fintet Adam Gajan og satte inn vinnermålet til 3-4 for Finland.

De finske juniorlagene spiller dermed semifinale på torsdag og har to kamper igjen å spille i JVM. Finland får vite hvem som venter i semifinalen litt senere i kveld

Slovakia – Finland 3-4 eeo (1-0, 0-1, 1-1, 0-1)

19:59 1-0 Adam Sykora (Filip Mesar)
22:36 1-1 Tommi Männistö
40:36 1-2 Lenni Hämeenaho (Jere Lasila, Janne Naukkarinen)
47:09 2-2 Dalibor Dvorsky (Juraj Pekarcik)
58:26 2-3 Aleksanteri Kaskimäki (Konsta Helenius)
59:16 3-3 Filip Mesar (Maxim Strbak, Dalibor Dvorsky)
60:24 3-4 Jere Lassila