Velobet

Canada er verdensmester for 19. gang i JVM-sammenheng etter 3-2-seier mot Finland i finalen. Kent Johnson ble den kanadiske helten på overtid med målet som ga 3-2, etter en skikkelig spennende avslutning på kampen.

Natt til søndag ble JVM-finalen 2022 spilt på Rogers Place i Edmonton mellom Canada og Finland. Vertsnasjonen Canada tok ledelsen i kampen gjennom Joshua Roy etter drøye ti minutter spilt. Ledelsesmålet foran et lett fullsatt Rogers Place holdt ut første periode.

Etter bare ett minutt i andre periode økte William Dufour ledelsen til 2-0 og hjemmepublikummet i Edmonton jublet vilt. Dufours mål var det eneste målet i andre periode, der Finland jaktet reduseringer. Med to målløse perioder for Finland så det mye vunnet ut for Canada på vei inn i tredje periode, men man kan aldri se bort fra naboen i øst.

Aleksi Heimosalmi reduserte til 2-1 etter fire minutter i tredje periode og bare seks minutter senere satte Joakim Kemell utlikningen i denne thrilleren av en kamp etter et meget vakkert finsk mål. Momentumet til Finland, som slett ikke var langt fra å snu kampen fullstendig da de så ut til å være det mer energiske laget. I løpet av de siste sju minuttene av tredje periode ble det mye utvisninger. Med én kanadisk og to finske utvisninger ble det en hakkete, men underholdende kamp i sluttfasen. Det ble dog ingen flere mål.

En imponerende finsk snuoperasjon med to mål i tredje periode og tok JVM-finalen i 2022 til overtid.

Overtiden

Overtiden ble spilt tre mot tre hvor det første målet i ekstraomgangen er avgjørende i sluttspillet. Sjanser ble skapt med en gang ved at Finland først og fremst hadde den farligste posisjonen innledningsvis via Eetu Liukas åpne mål, men pucken så ut til å danse på mållinjen og ut. Men det avgjørende målet kom fra pinnen til Kent Johnson bare sekunder senere. Kanadieren snappet opp pucken, fintet bort Juha Jatkola i det finske målet, og tok seg deretter av sin egen retur for å avgjøre JVM-finalen i 2022.

Canada er mester i junior-VM 2022 på hjemmebane. Dette etter en oppsiktsvekkende sisteperiode av Finland, men som ikke var nok helt til slutt. Finland må ta til takke med et svært hederlig sølv, mens Canada dermed tar gullmedaljen, sitt 19. JVM-gull i historien.

Canada – Finland, 3-2 OT (1-0, 1-0, 0-2, 1-0)

1-0 Joshua Roy (Mason McTavish)
2-0 William Dufour (Olen Zellweger, Mason McTavish)
2-1 Aleksi Heimosalmi (Eemil Viro, Juuso Mäenpää)
2-2 Joakim Kemell (Topi Niemelä, Eetu Liukas)
3-2 Kent Johnson (Logan Stankoven)