Velobet

Junior-VM 2024 er avsluttet i Göteborg. I den store JVM-finalen i Scandinavium gikk USA seirende ut. Amerikanerne vant finalen med 2-6, noe som betyr at USA er best i verden for U20-landslag i 2023/24. Sverige blir nummer to i hjemme-VM 2024.

Fredag 5. januar 2024 spilte Sverige og USA om gullet i junior-VM 2024 i Göteborg. For Sveriges første finale på seks år, og også den første finalen på hjemmebane siden 2014, var publikum samlet i Scandinavium for å juble for historiens tredje svenske VM-gull. USA kom imidlertid til finalen som favoritter etter å ha vist klasse gjennom hele JWC, noe selvsagt også juniorkronene gjorde. Magnus Hävelid valgte å stille med samme svenske formasjon og keeper (Hugo Hävelid) som i kvartfinalen og semifinalen.

Første periode

Med publikums hjelp fikk Sverige en svært god start på finalen i løpet av de tre første minuttene med flere gode angrep og to hete situasjoner, der Noah Östlund hadde de beste mulighetene til et svensk mål. Juniorkronene startet kampen med stort mot og høy kvalitet mot et USA som på ingen måte var ufarlige på sine få innledende sjanser.

Etter sju nesten perfekte minutter for Sverige, jobbet Oskar Pettersson frem en amerikansk utvisning og Sverige måtte spille powerplay for første gang i kampen, dette foran et utrolig trykk i Scandinavium. Sverige skapte noen sjanser, ikke minst gjennom Noah Östlund, men klarte ikke å sprenge Trey Augustines mål i kampens første powerplay.

Sverige var noe dominerende de første ti minuttene av JVM-finalen og fortjente et ledermål. Så fikk USA kommet i flere angrep og bedre sjanser mot Hugo Hävelid, som var solid i det svenske målet med to flotte redninger de siste seks minuttene av perioden. Men Hävelid måtte se en amerikansk puck gå i mål. Under en ventende svensk utvisning tok USA ledelsen i finalen med tre minutter igjen av første periode etter at Gabe Perreault styrte inn Will Smiths lave skudd til 0-1.

Det sene baklengsmål for Sverige betydde at de gikk til pause med 0-1 til tross for overtaket i første halvdel av perioden.

– Jeg synes vi spiller en god første periode. Det svinger litt frem og tilbake, men vi gjør en bra periode, vi må bare fortsette, sa Otto Stenberg til SVT i pausen.

Andre periode

I den andre perioden fikk Sverige en drømmestart. Etter to spilte minutter målte Mattias Hävelid et skudd på mål som Frölundas Otto Stenberg styrte inn til sitt femte mål i turneringen, og nå sto det 1-1 på tavlen i JVM-finalen til kveldens største jubel. Kort tid etter utligningen fikk Liam Öhgren en drømmesjanse etter en retur der lagkapteinen skjøt like utenfor fra god skuddposisjon. Otto Stenberg fikk også sjansen til sitt andre mål på kort tid, men også han bommet på målet.

Det var et energisk publikum i første periode, men etter Otto Stenbergs utligning kom hjemmefansen opp på et annet nivå. Til tross for en meget god svensk start på den andre perioden, tok USA igjen ledelsen. Etter at Isaac Howard hadde «fisket» litt, fikk spissen en perfekt pasning til en fri posisjon der han overlistet Hugo Hävelid til 1-2 for USA, som var en kalddusj for Sverige etter ni minutter.

Sverige spilte mot en storspillende Trey Augustine i det amerikanske målet der Sverige skapte mange sjanser mot keeperen, men der han viste høyeste verdensklasse ved flere anledninger da Sverige presset på for en utligning. Augustine ga USA muligheten til å øke ledelsen til 1-3 i finalen. Fra spiss vinkel fant Isaac Howard det rette stedet igjen da han trillet inn pucken til 1-3 for amerikanerne via Hugo Hävelids skøyte, og nå var juniorkronene i trøbbel.

Det ble mange følelser i Scandinavium i slutten av perioden der Felix Unger Sörum fikk en kraftig takling i offensiv sone og der det var flere intriger blant spillerne på banen. Det ble imidlertid ingen amerikansk utvisning fra dommerparet den gangen. Etter noen klager fra publikum kom imidlertid en amerikansk utvisning med ett minutt igjen av perioden, og Sverige fikk sjansen til å avslutte midtperioden med et powerplay. Og så kom en svensk redusering, som betydde så mye i kampens hete. Axel Sandin Pellikka serverte Jonathan Lekkerimäki, som med sitt patenterte slagskudd bombet inn 2-3 for Sverige og juniorkronene kom nærmere. Dette med fem (!) sekunder igjen av midtperioden.

Tredje periode

Sverige gikk inn i den tredje og siste ordinære perioden med et mål under. Men etter Jonathan Lekkerimäkis sene redusering hadde Sverige litt selvtillit før de siste 20 minuttene. Men det svenske laget fikk en fullstendig marerittstart. Etter ett minutt og 20 sekunder økte USA ledelsen etter at et enkelt backskudd av Zeev Buium fant veien inn bak Hugo Hävelid, og USA hadde nå 2-4 i finalen.

Den tunge starten må ha tæret på Juniorkronorna, men hjemmepublikummet gjorde alt i sin makt for å jobbe inn ny energi i de svenske spillerne for å finne en ny redusering. Men det ble ikke lettere da Sverige fikk en utvisning sju minutter ut i siste periode, der Noah Östlund fikk fire minutter i utvisningsboksen for en høy klubbe. Det betyr fire minutter i powerplay for USA, med litt mer enn halve perioden igjen å spille for svenske mål.

Et hardtarbeidende svensk lag i box play utspilte USAs fire powerplay-minutter, men etterpå var det bare ni minutter igjen for Sverige å score minst to mål. USA klarte å spille ut flere sluttminutter etter utvisningen, og Sverige klarte ikke å få pucken i offensiv sone for å skape press. Med fem minutter igjen av finalen fikk Sverige en puck i stolpen, noe som var den beste muligheten til å redusere.

Men nærmere enn det kom ikke Juniorkronorna. Med drøyt fire minutter igjen scorte Ryan Leonard 2-5 for USA, og den svenske gulldrømmen ble knust i Scandinavium. Med fire minutter igjen var det altfor lite tid til å finne tre mål, og de blågule krigerne så resignerte ut. Sverige snublet på målstreken i jakten på sitt tredje VM-gull i historien etter at VM-finalen i 2024 endte 2-6 til USA. Juniorkronene må i stedet nøye seg med Sveriges tolvte sølv i JVM-sammenheng, etter en hederlig innsats i turneringen og i finalen. Publikum i Scandinavium viste sin takknemlighet for de svenske krigerne ved å stå og applaudere i kampens siste minutt, et siste minutt som handlet like mye om kamp på isen med fire matchstraffer (to til hvert lag).

Som kollektiv spilte Sverige en god JVM-finale i minst to perioder. Til slutt var det imidlertid USAs skarphet og effektivitet som avgjorde, og amerikanerne er dermed velfortjente juniorverdensmestere i 2024. Sverige, med en vellykket og spennende hjemmeturnering bak seg, blir nummer to i junior-VM 2024 på hjemmebane.

Sverige – USA 2-6 (0-1, 2-2, 0-3)

16:56 0-1 Gabe Perreault (Will Smith, Rutger McGroarty)
22:13 1-1 Otto Stenberg (Mattias Hävelid, Elias Pettersson)
29:24 1-2 Isaac Howard (Drew Fortescue)
34:19 1-3 Isaac Howard (Gavin Brindley)
39:55 2-3 Jonathan Lekkerimäki (Axel Sandin Pellikka)
41:19 2-4 Zeev Buium (Will Smith, Gabe Perreault)
56:12 2-5 Ryan Leonard (Gabe Perreault)
56:50 2-6 Rutger McGroarty