Finland ledet bronsekampen i VM med ett mål helt til de to siste minuttene av kampen. Etter fire tsjekkiske mål på 50 sekunder (!) vant Tsjekkia bronsen i Göteborg med sluttresultatet 5-8. Finland ender dermed på fjerdeplass i junior-VM 2024.

Finland og Tsjekkia spilte om bronsemedaljen i junior-VM 2024 fredag ettermiddag. Etter ett semifinaletap hver i går skulle ett av landene gå til topps og forlate Göteborg med en medalje. Oddsen var ganske jevn før møtet, selv om Finland var en liten favoritt før møtet, til tross for at Tsjekkia hadde flere timers hvile før bronsekampen.

Det var en heller laber stemning i Scandinavium til å begynne med, med mange tomme seter, men over halvparten av arenaen var fylt for å se kampen om bronsemedaljen helt til kampslutt, i påvente av Sveriges finalekamp i kveld. Tsjekkia fikk kampens første store sjanse etter at Eduard Sale lurte Niklas Kokko, men tsjekkeren skjøt utenfor. Finland tok i stedet ledelsen etter drøye seks minutter da Rasmus Kumpulainen scoret 1-0 for de finske juniorløvene.

Kort tid etter den finske ledelsen kom 2-0 for Finland, bare minutter senere, da Aleksanteri Kaskimäki fant en fin pasning til Jani Nyman som fra «slottet» skjøt det andre for finnene, dette til en drømmestart i bronsekampen. Det er verdt å merke seg at Tsjekkia byttet målvakt etter det finske 2-0-målet, og Michael Hrabal (som scoret semimålet mot Sverige) ble erstattet av Jakub Vondras. Den nyinnbyttede keeperen reddet Tsjekkia fra en tre-målsledelse da Finland fikk et powerplay kort tid etter scoringen.

Finland dominerte fullstendig mellom det 5. og 15. minutt av første periode, og Tsjekkia hadde ett skudd på mål og ett lovbrudd i hele perioden. Tsjekkerne fikk imidlertid bedre kontroll på perioden i løpet av de siste fem minuttene og fikk et powerplay. Deretter kom en tsjekkisk redusering av lagkaptein Jiri Kulich, som brakte dem inn i kampen. Men Finland gikk til pause med en 2-1-ledelse.

Andre periode

Det var mye kamp i begynnelsen av andre periode, og Finland var hete i offensiv sone, men Jakub Vondras i det tsjekkiske målet gjorde en god jobb med å holde buret rent. Vondras kunne deretter se Tsjekkia utligne i kampen. Etter nok en finsk utvisning utlignet Tsjekkia til 2-2 da Växjö-forwarden Jakub Stancl fant en luke bak Niklas Kokko i powerplay.

Men Finland kom tilbake. Bare 15 sekunder etter Tsjekkias utligning satte Konsta Helenius inn 3-2 for Finland, og bare 19 sekunder etter det (!) satte Lenni Hämeenaho inn 4-2 for finnene, og Finland hadde gjenvunnet tomålsledelsen på bare 34 sekunder. Det skulle bli bedre for Finland i midtperioden, da Lenni Hämeenaho tok saken i egne hender og scoret fem mål for Finland, etter et elegant solomål som var spissens andre for dagen.

Før slutten av den andre perioden fikk Tsjekkias Matyas Sapovaliv en tominutters utvisning (først dømt til fem), noe som satte Tsjekkia i en enda verre posisjon til å redusere før pause. Men i stedet for et nytt finsk mål ble det en finsk redusering da Ondrej Becher kontret inn 5-3 i boxplay og ga tsjekkerne håp.

Tredje periode

Tsjekkia fikk en powerplay-mulighet fem minutter ut i siste periode. Så kom nok en tsjekkisk redusering, og plutselig var kampen svært spennende etter Jiri Kulichs mål til 5-4. Finland hadde vært bedre i store deler av kampen, men etter tre tsjekkiske powerplay-mål var tsjekkerne med i kampen hele veien.

Det var en kontrollerende tredje periode der Finland spilte trygt og sikkert for ikke å gjøre noen feil i noen sone. Inntil det gjensto fire minutter av kampen, skjedde det ikke mye når det gjaldt sjanser. Men med bare ett måls ledelse for Finland ble det enda mer anspent på isen og på tribunen. Tsjekkia tok ut målvakten med tre minutter igjen av bronsematchen for å virkelig fokusere på å avgjøre kampen og holde liv i bronsedrømmen, noe tsjekkerne fikk tid til å tenke på i timeouten.

Så kom den tsjekkiske utligningen til 5-5. Finland har et av de dårligste box play-spillene i sluttspillet, og med en mann mindre (riktignok fem mot seks) klarte ikke Finland å holde unna Tsjekkias utligningsmål da Matyas Sapovaliv utlignet med to minutter igjen av bronsematchen. Men det var ikke nok. Bare 15 sekunder etter den tsjekkiske utligningen tok tsjekkerne ledelsen og snudde kampen fullstendig med et kvarter igjen til 5-6 da Tomas Hamaras backskudd gikk hele veien i mål bak Niklas Kokko.

I Finlands jakt på utligning ble målvakten tatt ut, og Dominik Rymon scoret til 5-7. Ondrej Becher scoret deretter det åttende målet for Tsjekkia til sluttresultatet 5-8. Finland mistet alt i tredje periode etter å ha vært det beste laget gjennom hele kampen. Men med tre raske baklengsmål på bare 48 sekunder i sluttminuttene av kampen var tapet et faktum for Finland, og de finske juniorlagene ender på fjerdeplass i VM 2024. Tsjekkia vant sin andre VM-bronse noensinne og sin femte medalje siden de spilte under Tsjekkoslovakia.

Finland – Tsjekkia 5-8 (2-1, 3-2, 0-5)

06:13 1-0 Rasmus Kumpulainen
07:43 2-0 Jani Nyman (Aleksanteri Kaskimäki, Jesse Pulkkinen)
16:16 2-1 Jiri Kulich (Matyas Melovsky, Tomas Hamara)
28:37 2-2 Jakub Stancl (Matyas Melovsky, Ondrej Becher)
28:52 3-2 Konsta Helenius (Jani Nyman, Aleksanteri Kaskimäki)
29:11 4-2 Lenni Hämeenaho (Kasper Kulonummi, Jere Lassila)
34:32 5-2 Lenni Hämeenaho (Kasper Kulonummi, Oiva Keskinen)
39:05 5-3 Ondrej Becher (Jakub Stancl, Ales Cech)
44:41 5-4 Jiri Kulich (Matyas Melovsky, Tomas Hamara)