Canada er juniorverdensmester i 2023 etter 3-2-seier mot Tsjekkia etter overtid. Dylan Guenther ble kampens helt med seiersmålet i tre mot tre.

Natt til fredag ​​ble JVM-finalen 2023 spilt i Halifax. Hjemnasjonen Canada spilte mot Tsjekkia, som var i sin første JVM-finale på 20 år, mens Canada på sin side jaktet sin 20. JVM-tittel.

Hjemmefansen i Halifax fikk se en sjansefattig førsteperiode mellom to tette og kompakte lag. Tsjekkia hadde de beste sjansene med et tverrliggertreff og et par farligheter til. Kun to skudd på mål (ett hver) ble registrert etter ti minutter spilt. Da Tsjekkia pådro seg en utvisning etter elleve minutter, kom imidlertid ledelsen. Turneringens beste powerplay slo til igjen da Brandt Clarke serverte Dylan Guenther og sørget for 1-0 til Canada med sju minutter igjen av periode én.

Målet midt i første periode var det eneste. Jevn finale etter 20 minutter, med Canada i ledelsen.

Andre periode

Tsjekkia klarte ikke å utnytte et tidlig powerplay i starten av andre periode. I stedet var det Canada som ta grepet om gullmedaljen og øke ledelsen til 2-0. Lagkaptein Shane Wright leverte en utrolig fin soloprestasjon da han vevde seg gjennom det tsjekkiske forsvaret og til slutt scoret Canadas andre.

Den andre perioden var jevn på mer enn én måte, begge lag skapte sine sjanser. Canada var imidlertid laget som skapte flest skudd på mål, og viste en viss effektivitet med sine to mål. Tsjekkia hadde på sin side problemer med å finne en vei gjennom Thomas Milic i det kanadiske målet.

Perioden ville imidlertid bare se Shane Wrights fine solomål for å gi Canada en 2-0 ledelse inn i den tredje og siste ordinære perioden.

Tredje periode

I likhet med Canadas keeper Thomas Milic var også Tomas Suchanek meget god i det tsjekkiske målet. Den tsjekkiske keeperen holder sitt Tsjekkia inne i kampen, ​​og lot den leve til siste periode.

Tsjekkia jaget en redusering først og fremst, men hadde svært vanskelig for å komme seg gjennom et disiplinert og organisert kanadisk forsvarsspill. Da Canada så ut til å bare kaste bort tid med spillet sitt, ble Tsjekkia imidlertid sin sjanse. Fra nesten ingenting skapte tsjekkerne en fare der Jiri Kulich til slutt kunne sette inn 2-1 og redusere med sju minutter igjen av ordinær kamptid.

Nå kom nerven virkelig inn i JVM-finalen, hvor Tsjekkia naturlig nok fikk energi fra sin redusering. Og kun minuttet etter reduseringen kom en utligning. Nok en gang snudde Tsjekkia og skapte noe ut av ingenting da en tsjekkisk spiss styrte en puck unna mål, men hvor en kanadisk forsvarsspiller dyttet pucken i eget mål. Med seks minutter igjen stod Tsjekkia plutselig med 2-2 i JVM-finalen, uten å true Canada egentlig i de første ti minuttene av sluttperioden.

Canada så virkelig skjelven ut etter de raske tsjekkiske målene. Canadierne så tatt ut av øyeblikkets alvor, der de hadde spillet i egne hender nesten gjennom hele kampen til slutt. Til og med hjemmepublikummet endret seg lydmessig, der applaus og jubel ble erstattet av sukk og gisp.

Med 13 sekunder igjen var Tsjekkia så nærme å ta ledelsen, men var centimeter unna å avgjøre den siste kampen. I stedet endte kampen 2-2 etter 60 minutter og gikk til overtid hvor JVM-finalen i 2023 skulle avgjøres.

Overtid

Overtidsspillet ble forsinket etter en pause på litt over et kvarter. Overtiden ble spilt tre mot tre i 20 minutter, hvor en avgjørelse må komme, eller spille ytterligere 20 minutter. En straffekonkurranse avgjør ikke en JVM-finale, noe Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) har innført.

Nervøsiteten var til å ta og føle på på arenaen, der støynivået ikke var for høyt i starten. Akkurat som det skulle være i tre mot tre ble det skapt sjanser i begge retninger. Etter en tsjekkisk slurv kom avgjørelsen i ekstraomganger. Jiri Kulich fomlet pucken etter en tsjekkisk forseelse, og ga Canada en to-mot-en ledelse ved neste forseelse. Der fintet Joshua Roy forsvarsspilleren sin før han serverte Dylan Guenther, som ble kampens helt til 3-2.

Canada forsvarte dermed sitt gull fra i fjor sommer. Gullet er Canadas 20. noensinne i denne sammenhengen. Den store overraskelsen Tsjekkia har gledet mange under turneringen og tok sitt første JVM-sølv noensinne (som Tsjekkia).

Canada – Tsjekkia, 3-2 e.ot (1-0, 1-0, 1-1, 1-0)

12:41 1-0 Dylan Guenther (Brandt Clarke, Brennan Othmann)
24:35 2-0 Shane Wright (Dylan Guenther, Brennan Othmann)
52:30 2-1 Jiri Kulich (Eduard Sale, Matyas Sapovaliv)
53:24 2-2 Jakub Kos (Tomas Hamara)
66:22 3-2 Dylan Guenther (Joshua Roy)

Bronsefinalen ble vunnet av USA, som slo Sverige 8-7 e. overtid

I nedtrykkampen vant Latvia mot Østerrike i begge kampene, og dermed forblir Latvia i toppdivisjonen mens Østerrike rykker ned til divisjon IA

Sluttresultat

Plass Kamper MF Poeng
1  Canada (H) 7 +27 16
2 Tsjekkia 7 +26 16
3  USA 7 +15 14
4  Sverige 7 +8 13
5  Finland 5 0 7
6  Slovakia 5 +1 8
7  Sveits 5 -9 6
8 Latvia 5 -25 3
9  Latvia 6 -5 7
10 Østerrike 6 -38 0