De norske gutta hang med i første periode, men andre periode ble avgjørende da åpningskampen i årets VM endte med tap. 

Sveits fikk en komfortabel seier i starten av VM 2024. Nino Niederreiter og Romain Loeffel gjorde to poeng, mens den tidløse Andres Ambuhl innledet sitt 19. verdensmesterskap med en assist i 5-2-seieren.

De siste sesongene har sveitserne startet sterkt i VM. I de to siste turneringene har Patrick Fischers lag toppet sin gruppe, og i 2021 ble de nummer to i kvalifiseringsrunden. Sveits klarte imidlertid ikke å ta seg videre til kvartfinalen i noen av disse turneringene.

Norge har på sin side endt på 13. plass i de tre siste mesterskapene. Sist gang var målscoringen et problem: ni mål på sju kamper var turneringens laveste notering, likt med Slovenia, som rykket ned. For å bøte på det var veteranforwardene Mats Zuccarello (Minnesota Wild) og Patrick Thoresen (tidligere Oilers) tilbake i førsterekka etter flere år borte fra internasjonalt spill.

Sveits dominerte spillet i store deler av første periode, men den norske keeperen Jonas Arntzen var i solid form. I den andre enden skapte de norske veteranene problemer: Zuccarellos pasning ga Eirik Solsten en stor sjanse på kontring før det sveitsiske presset ga uttelling.

Gjennombruddet kom etter 11 minutter, da Nino Niederreiter satte opp Sven Andrighetto med et håndleddsskudd som suste forbi Arntzen. Norge fortsatte imidlertid å kjempe og utlignet takket være den erfarne topprekka. Zuccarellos besluttsomhet holdt liv i spillet før Thoresen slo en flott pasning fra hjørnet til Markus Vikingstad som scoret. Thoresen hadde en stor sjanse til å gjøre 2-1 like før pause, men han skjøt like utenfor etter et godt forsøk fra høyre sirkel.

I midtperioden styrte Sveits kampen. Etter fire minutter sendte Romain Loeffel av gårde et skudd fra midten av banen. Skuddet hans unngikk Thomas Berg-Paulsons blokkeringsforsøk og traff stolpen på vei inn i det øverste hjørnet. Den sveitsiske backen gjorde deretter en viktig inngripen i den andre enden, da han kom foran et skudd fra Stian Solberg da den unge forsvarsspilleren var i dårlig posisjon.

Den missen utnyttet Roman Josi som løp rundt bakrom forvirret Arntzen, og inviterte Sven Senteler til å skyte fra slottet. Deretter hoppet Gaetan Haas på en løs klarering, tok tak i pucken midt på isen og sendte Tristan Scherwey rett gjennom til 4-1.

– Det er god gammeldags hjerneblødning den pasningsfeilen, sa Vålerenga-spiller Alexander Bonsaksen i Viaplays studio.

Kampen var i praksis avgjort, og tredje periode ble preget av mer sveitsisk dominans. Norge fikk et kort pusterom med sitt første powerplay tidlig i siste periode, men overtalsspillet var ikke nok til å redusere. Senere viste Sveits hvordan det skulle gjøres, og konverterte sitt tredje PP i kampen da Niederreiter satte kveldens femte mål for Sveits.

Norge fikk det siste ordet da Zuccarello og Thoresen i et sent powerplay kombinerte seg frem til 18 år gamle Michael Brandsegg-Nygard, som satte et knallhardt skudd som passerte Leonardo Genoni og ga Norge noe å bygge videre på.

– Det er et godt lag. De kjører på og vi gjør litt enkle feil. Vi går oss bort og spiller litt junior, dum hockey iblant, sier «Zucca» til Viaplay.

Sveits – Norge 5-2 (1-1)(3-0) (1-1)

11:04  1-0 #85 Andrighetto Sven, Assist #22 Niederreiter Nino og #55 Loeffel Romain
14:53 1-1 #37 Vikingstad Markus, Assist #41 Thoresen Patrick og #4 Johannesen Johannes
24:12 2-1 #55 Loefel Romain, Assist #97 Siegnthaler Jonas og #17 Jager Ken
28:09 3-1 #11 Senteler Sven, Assist #90 Josi Roman og #59 Simion Dario
33:30 4-1 #60 Scherwey Tristan, Assist #92 Haas Gaetan
51:56 5-1 #22 Niederreiter Nino, Assist #10 AmbuhlAndres og #23 Kurshev Philipp
58:56 5-2 #28 Brandsegg-Nygård Michael, Assist #41 Thoresen Patrick og #36 Zuccarello Mats

 

Troppen

Målvakt
31. Jonas Arntzen

LINE 1
72. Stian Solbeg
4. Johannes Johannesen
41. Patrick Thoresen
17. Eirik Salsten
35. Mats Zuccarello
LINE 2
19. Mattis Nørstebø
2. Isak Hansen
23. Thomas Berg-Paulsen
37. Markus Vikingstad
18. Thomas Olsen
LINE 3
49. Christian Kåsatul
43. Max Krogdahl
12. Noah Steen
13. Pettere Vesterheim
28. Michael Brandsegg-Nygård
LINE 4
7. Sander Engebråten
8. Mathias Trettenes
27. Andreas Martinsen
19. Håvard Østrem Salsten
22. Martin Rønnild