Henrik Haukeland stod som helt i mål og forhindret et stortap. Med hele 49 skudd mot Norges mål, er hans prestasjon det som huskes. 

Lørdagen bød på storkamp, og Praha sparte det beste til sist med en dundrende kamp mellom Tsjekkia og Norge. Vertsnasjonen måtte legge et voldsomt press på Henrik Haukeland i det norske målet for å snu 1-3 til en 6-3-seier.

Norge har hele åtte strake tap mot tsjekkerne, men de norske gutta leverte en oppsiktsvekkende første periode som fikk hjemmepublikummet til å tie. Men det holdt dessverre ikke: Den andre perioden brakte bare ett skudd for Norge, og den tredje perioden var knapt noe mer eventyrlysten da skuddstatistikken endte med hele 49-11 i Tsjekkias favør.

Først så det ut til at tsjekkerne skulle fortsette i samme som spor som fredagens seier over Finland. De red på en støyende bølge av entusiasme fra nok et fullsatt stadion, dominerte åpningsfasen og tok ledelsen etter seks minutter da den snedige kapteinen Roman Cervenka snurret seg bort fra Christian Kaasastul og sørget for det tidlige gjennombruddet.

Men hjemmeledelsen varte bare i 31 sekunder. Et norsk angrep dominert av de gamle stjernene Patrick Thoresen og Mats Zuccarello utlignet takket være Solberg. Hans eldre partnere skapte spillet, men han briljerte ytterligere da han rolig satte inn sitt første VM-mål.

Så kom et mål i undertall av Noah Steen. Mathias Tretternes’ fra midten av isen tvang frem en turnover, og hans pasning sendte Steen gjennom på mål, der han kunne skyve pucken under Petr Mrazek. Det fikk det høylytte hjemmepublikummet til å tie. Solberg gikk inn fra spissen og fikk forsvaret til å forutse et skudd, før han serverte Eirik Salsten en upresset avslutning fra spiss vinkel.

Cervenka forsøkte å lede an fra start, og satte inn sitt andre for kvelden etter at Lukas Sedlak hadde vunnet ballen bak mål. Det lettet litt på spenningen i publikum, men ikke på isen. Norge avsluttet den første perioden i powerplay, mens det brøt ut hyppige håndgemeng både før og etter kampslutt. Det ga et powerplay fem mot tre, men Tsjekkia overlevde skrekken.

Midtveis i perioden var skuddstatistikken 15-1 i Tsjekkias favør. Haukeland leverte imidlertid en mesterklasse i det norske målet for å beskytte lagets ledelse. Den beste av mange fine redninger var da keeperen kastet seg foran en rakett av et skudd fra Ondrej Kase. Men akkurat da Norge drømte om å ta med seg ledelsen til den andre pausen, gjorde et rekkebytte det mulig for Ondrej Beranek å strømme inn i sonen og til slutt overliste Haukeland med et skrått skudd over hansken.

Lettelsen hos vertene ble etterfulgt av frustrasjon da Radko Gudas fikk en utvisning for ulovlig utstyr etter å ha mistet hjelmen sin og plukket den opp av isen for så å ta den på igjen.

Powerplayet var en velsignet lettelse for et utslitt norsk forsvar. Og det holdt på å gi enda mer da Michael Brandsegg-Nyland prikket pipa med et skudd fra venstre stolpe.

Den tredje perioden startet med at Norge avgjorde et powerplay i fem mot tre. Nok en gang var spillet på vei mot Haukelands mål. Beranek ringte på, Sedlak skjøt like utenfor, og den norske keeperen forsto at han hadde en ny travel økt i vente.

Denne gangen varte motstanden i fem minutter før Jakub Kreijceks spissskudd viklet seg inn, og Stransky klarte å tvinge den inn. Brølet fra publikum sa sitt, Tsjekkia var endelig tilbake i ledelsen.

Norge skapte spenning også sent i kampen med offensivt spill og fikk den tsjekkiske målvakten tilbake i kampen. Men med tre minutter igjen satte Libor Hajek inn sitt femte tsjekkiske mål, og Ondrej Palat satte kronen på verket med en scoring i tom kasse.

– Vi er med i matchen og det skal vi være glade for, for Tsjekkia er det beste laget her, sa Norges kaptein Patrick Thoresen til Viaplay.

Thoresen fortsatte med ros til Haukeland i mål:

– Han har reddet så mange ganger i dag, så uten han kunne det sett styggere ut, mente Thoresen.

 

Norge – Tsjekkia 3-6 (3-2)(0-1)(0-3)
06:06 0-1 #10 Cervenka Roman, Assist #84 Kundratek Tomas og #73 Kase Ondrej
06:37 1-1 #72 Solberg Stian, Assist #41 Thoresen Patrick og #36 Zuccarello Mats
12:10 2-1 #12 Steen Noah, Assist #8 Trettnese Mathias
16:32 3-1 #17 Salsten Eirik, Assist #72 Solberg Stian og #36 Zuccarello Mats
17:12 3-2 #10 Cervenka Roman, Assist #23 Sedlak Lukas og #73 Kase Ondrej
35:54 3-3 #8 Beranek Ondrej, Assist #6 Kempny Michal
45:19 3-4 #93 Stransky Matej, Assist #36 Krejcik Jakub og #64 Kampf David
56:59 3-5 #55 Hajek Libor, Assist #18 Palat Ondrej
56:06 3-6 #18 Palat Ondrej, Assist by #64 Kampf David og #95 Vozenilek Daniel

Norges tropp

33. Henrik Haukeland
31. Jonas Arntzen

LINE 1
72. Stian Solberg
4. Johannes Johannesen
41. Patrick Thoresen
17. Eirik Salsten
36. Mats Zuccarello
LINE 2
10. Mattias Nørstebø
2. Isak Hansen
23. Thomas Berg-Paulsen
37. Markus Vikingstad
18. Thomas Olsen
LINE 3
49. Christian Kåsastul
43. Max Krogdahl
12. Noah Steen
13. Petter Vesterheim
28. Michael Brandsegg-Nygård
LINE 4
7. Sander Engebråten
8. Mathias Trettenes
27. Andreas Martinsen
19. Håvard Østrem Salsten
22. Martin Rønnild