Canada vant superfinalen mot USA med 5-6 etter forlengelse. Etter en målrik finale ble Danielle Serdachny matchens helt på overtiden og sikret Canadas 13. VM-gull i historien.

Natt til mandag var det duket for VM-finale i 2024 USA. Hjemmenasjonen møtte (som vanlig) Canada i finalen, der det var et ungt og energisk USA mot et rutinert og stjernespekket Canada. I gruppespillet trakk USA det lengste strået med 1-0 etter ekstraomganger i en målfattig affære. Men finalen skulle bli alt annet enn det.

Canada tok ledelsen etter seks minutter, men bare to minutter senere utlignet Laila Edwards (kåret til turneringens beste spiller) for USA. I andre periode tok Canada tilbake ledelsen, men USA scoret deretter to strake mål og tok ledelsen for første gang i kampen med 3-2. Før perioden var omme, viste imidlertid Canadas kaptein Marie-Philip Poulin seg fra sin beste side da det gjaldt, og utlignet til 3-3 like før andre periodepause.

Den tredje perioden ble svært begivenhetsrik. Hilary Knight utlignet USAs ledelse til 4-3 ni minutter ut i den siste perioden, og vertsnasjonen så ut til å få vind i seilene. Men nøyaktig to minutter senere utlignet Emily Clark til 4-4 for Canada. To minutter etter Clarks utligning var det igjen Marie-Philip Poulin som ga Canada en 4-5-ledelse med åtte minutter igjen å spille.

Men USA hadde ikke tenkt å gi fra seg gullet så lett. I et fantastisk trekk bak mål slo Lacey Eden en rask pasning til Caroline Harvey i «slottet», som kunne score USAs femte mål og utligne til 5-5. Den stillingen holdt seg til slutten av ordinær tid, og overtiden tok over i Utica.

I overtiden var det Canada som vant. Etter en unødvendig amerikansk utvisning, med for mange spillere på isen, fikk Canada sjansen i powerplay. I det siste sekundet av powerplayet var det Danielle Serdachny som avgjorde kampen. 23-åringen kastet seg over returen fra Erin Ambroses backskudd, og det ga uttelling. Canada vant VM-finalen med 5-6 og har vunnet VM-gull for 13. gang noensinne. USA ble nummer to i sitt hjemme-VM, og Finland vant VM-bronse mot Canada i går.