Det er VMs fjerde spilledag. Norge har hviledag, og det spilles to kamper i hver gruppe. Favorittene USA tok full pott, mens Canada mistet et poeng. Både USA og Canada leder sin gruppe. Svenskene måtte til straffe for å avgjøre kampen, og hjemmenasjonen Latvia fikk sin første seier. 

Se alltid oppdaterte tabeller for gruppene her.

Gruppe A

Tyskland – USA 2-3 (0-0, 2-1, 0-2)
Begge lagene har spilt med høyt tempo i turneringen og startet på samme måte i kampen i dag. Høyt press fra begge lag skapte en underholdende første halvdel av første periode. Til tross for en underholdende periode, endte den målløs etter et par missede power play-muligheter fra Tyskland.

Tyskerne var for det meste i offensiv sone på grunn av deres mange power play, men USA brøt nullen da Ronnie Attard avfyrte et lavt backhandskudd via en tysk skøyte og inn i ledelsen i andre periode. Da Tyskland ikke klarte å score i powerplay, måtte de score i undertall. I numerisk undertall slo tyskerne til med et mål gjennom Samuel Solamies og lagene var like langt.

Tyskland skulle deretter få en drømmeavslutning på midtperioden da de tok ledelsen like før pausen. Med fem sekunder igjen av perioden kontret Justin Schutz inn 1-2 for tyskerne, som ble resultatet etter to perioder.

I tredje periode utlignet USA til 2-2 med Sean Farrells langskudd seks minutter ut i perioden. Med fem minutter igjen av ordinær tid hadde USA snudd kampen. I et power play slo Scott Perunovich en flott pasning til Matt Coronato som kunne sette inn 3-2 for amerikanerne.

Tyskland var raske til å finne muligheter til å utligne umiddelbart etter den amerikanske ledelsen. Flere tyske sjanser ble bombardert mot Casey DeSmith i det amerikanske målet. Men det ble ikke noe mål. I stedet kunne USA sikre seg sin tredje seier på rad og ligger godt an i gruppe A.

Med seirene har amerikanerne festet grepet om førsteplassen i Sveriges gruppe, selv om de møter Tre Kronor i siste runde. Skulle Sverige slå Finland i kveld, ser de svenske sjansene for gruppeseier også svært gode ut. Når det gjelder Tyskland, har de nå samlet tre strake seire mot topp motstand, men det tyske kampprogrammet er lettere på papiret de fire siste kampene i gruppespillet.

 

Finland – Sverige 2-1 (0-0, 1-0, 0-1) (OT 0-0) (SO 0-1)
Med halve første periode spilt, hadde Sverige fordelen i antall skudd, men Finland kom til litt farligere avslutninger når de holdt seg foran. Andre omgang var intens med godt publikumstrykk fra både de tilreisende svenskene og det finske publikumet. Atmosfæren var noe helt annet enn det Nokia Arena har gitt de andre lagene under åpningsdagene av VM.

Det var to helt jevnbyrdige lag i første periode i en meget velspilt og fartsfylt periode. Ingen mål kunne skille lagene selv om Finland var nærmest på slutten, men Lars Johansson holdt stand gjennom hele perioden.

Finland startet sterkt i begynnelsen av andre periode med et langt angrep. Fem minutter ut i perioden fikk finnene sitt andre powerplay i kampen etter nok en svensk utvisning. Men nok en gang viste Sverige at de har det beste boxplayet i turneringen.

Finland utnyttet den lange veien for Sverige til benken ved å kontre raskt for å skape lange angrep mot slitne svenske forwards. Lasse Johansson måtte jobbe hardt bakover for å holde stillingen intakt halvveis i midtperioden. Så var det Sveriges tur til å slite ut Finland med et par bytter, noe som resulterte i finnenes første utvisning i kampen og et svensk powerplay.

Tre Kronor skapte fare med to nye powerplayformasjoner, men Finland viste også sterkt keeperspill og boxplay for å holde kampen målløs. Men Sverige fikk det første målet. Tre Kronor tok ledelsen med to og et halvt minutt igjen av andre periode da Fabian Zetterlund spilte fram Oscar Lindberg til 1-0 for Sverige.

Finland måtte nå jage for en utligning og var nære to ganger i starten, hvor blant annet Teemu Haartikainen hadde en fantastisk pasning som ikke resulterte i mål, selv om pucken nesten danset på målstreken.

Finland skulle imidlertid få en utligning. Juho Lammikko sto langs mållinjen og skjøt pucken via Lasse Johansson til 1-1, og publikums jubel kjente ingen grenser.

Med fem minutter igjen var kampen uavgjort i tredje periode. Så tildelte dommerne en svensk straff for hooking, noe som ga Finland et power play. Men Sverige sto igjen godt i sitt box play og forhindret et finsk mål.

De finske løvene skapte fare til siste sekund, men den nordiske rivaliseringen endte 1-1 etter 60 minutter og gikk dermed til overtid.

Overtiden: Sverige spilte fire mot tre i de to siste overtidsminuttene etter at Henrik Tömmernes fine handling forårsaket en finsk utvisning. Dette ga Sverige en sjanse i powerplay, men Finland stengte sitt boxplay. Kampen gikk dermed til straffeslag.

I straffekonkurransen startet Finland med å score ved Ahti Oksanen. Deretter utlignet Henrik Tömmernes med en lekker straffe. Finlands Kasperi Kapanen ble deretter stoppet av den svenske keeperen i neste runde. Lucas Raymond steppet opp som Sveriges andre straffeskytter og scoret og Sverige var i ledelsen. Mikko Rantanen tok Finlands tredje straffe og bommet.

Da Oscar Lindberg skjøt Sveriges tredje straffe, kom den første svenske missen. Fortsatt 2-1 til Sverige etter tre runder. Teemu Hartikainen bommet på Finlands fjerde straffe, noe som ga André Peterson sjansen til å avgjøre kampen i runde fire, men det gjorde han ikke. I stedet la Joel Armia press på Sverige med en utligning til 2-2 i den femte runden. Sverige sendte frem Marcus Sörensen som ble stoppet av Emil Larmi i det finske målet.

Straffesparkkonkurransen gikk til sudden death-straffer der Sverige startet. Lucas Raymond gikk frem for de blågule og scoret et vakkert straffemål. Hvis Finland bommet, ville Sverige ta seieren der. Og så gikk Lasse Johansson frem og reddet straffen, noe som førte til svensk jubel på 2-1.

Gruppe B

Slovakia – Canada 1-2 (1-1, 0-0, 0-0) (OT: 0-0) (SO: 0-1)
Mandag ettermiddag spilte Canada og Slovakia i gruppe B, en kamp mellom to nasjoner som forventes å gå til kvartfinale i VM. Slovakia, med én seier og ett tap, sto godt imot ubeseirede Canada.

Kanadierne tok imidlertid ledelsen i kampen ved Jake Neighbours drøyt åtte minutter ut i kampen. Åtte minutter senere utlignet Slovakia med et drømmemål da Peter Cehlarik avsluttet et vakkert angrep til 1-1.

Begge målene kom i første periode, og deretter fulgte to målløse perioder. Kampen gikk til overtid i tre mot tre, der det heller ikke ble noen matchvinner. I stedet måtte kampen avgjøres på straffeslag der Canada trakk det lengste strået og også de to poengene etter å ha vunnet 2-1 etter straffeslag. Slovakias innsats var imponerende og de fikk med seg ett poeng fra kampen.

 

Tsjekkia – Latvia 3-4 (1-0, 1-2, 1-1) (OT: 0-1)
Drevet frem av et entusiastisk hjemmepublikum fikk latvierne den beste starten, men det var Tsjekkia som åpnet scoringen mot spillets gang. Etter en kamp i latvisk sone i det niende minuttet kom Ondrej Beranek opp med pucken og serverte David Nemecek, som ventet til en folkemengde dannet seg foran Silovs før han skjøt den høyt, blokkersiden.

Tidlig i den andre perioden sendte to raske latviske scoringer vertene i ledelsen og satte fart i Arena Riga igjen.

Etter en fin kølleføring av Oskars Cibulskis langs vantet slapp Rihards Bukarts et skudd fra blålinjen som lurte alle foran mål, inkludert keeper Simon Hrubec, og utlignet. Sekstito sekunder senere fant en langpasning fra Ralfs Freibergs Martins Dzierkals i full fart nedover høyre side, og han overlistet Hrubec med et kjapt skudd høyt.

Latvia fortsatte å styre spillet, men tsjekkerne ønsket å snu kampen. Etter langvarig press i den latviske sonen, slo Roman Cervenka en tverrpasning til Dominik Kubalik, som slo til og utliknet til 2-2.

Latvia gikk opp til 3-2 med 14:38 igjen å spille. Deniss Smirnovs vant en duell i angrepssonen, Toms Andersons spilte pucken tilbake til spissen og Oskars Cibulskis skjøt – skuddet gikk via skøyten til en tsjekkisk forsvarer og Hrubec fikk ikke tid til å reagere.

Utover i tredje periode økte tsjekkerne det offensive presset. Med drøyt tre minutter igjen å spille kom utligningen. Cervenka fant Michal Kempny som gled inn og skjøt slik at Silovs strakk seg forgjeves da pucken dro i nettet. Kampen gikk til overtid.

Overtidsperiode som bølget frem og tilbake. Med 44 sekunder igjen av overtiden, fikk Janis Jaks med seg pucken inn i sonen og avfyrte et skudd som ble stoppet, og mens den tsjekkiske keeperen var nede kastet Andris Dzerins seg over returen avgjorde kampen til hjemmelagets fordel.

Dette ga Latvia sin første seier i årets VM på hjemmebane.

Se alltid oppdaterte tabeller for gruppene her.