Dag 7 i VM produserte en storseier for Tre kronor mot Ungarn og tysk seier over danskene i gruppe A. Mens i gruppe B har Slovenia enda til gode å ta poeng, mens Sveits har til gode å tape poeng. 

Se alltid oppdaterte tabeller for gruppene her.

Gruppe A

Ungarn – Sverige 1-7 (1-3, 0-3, 0-1)
Etter tre bytter scoret Sverige 1-0 ved Oscar Lindberg, som skjøt et ikke altfor umulig skudd rett i mål og ga Tre Kronor ledelsen. Lindbergs tredje mål i turneringen.

Et spillende Sverige startet perioden sterkt med høyt tempo, men fikk en utvisning etter fem minutter. Men i stedet for et ungarsk mål i powerplay, kom en økt ledelse for Sverige. Carl Grundström stjal pucken og spilte den til Jacob de la Rose, og han gjorde ingen feil da han satte inn 2-0 for Tre Kronor.

Sverige skulle imidlertid se Ungarn redusere stillingen raskt. Et dårlig svensk oppspill i egen sone tok Roland Kiss sjansen og reduserte til 2-1 for Ungarn, til stor glede for de ungarske fansen. Sverige var åpenbart ganske presset etter reduksjonen da de blågule hadde flere dårlige bytter på rad mens Ungarn fikk litt pusterom.

Timothy Liljegren ville sette sitt preg i sin VM-debut. Gårsdagens debutant sto for et fint løp langs venstresiden og bak mål før han fant en helt ren Dennis Everberg foran mål til 3-1 for Sverige. Tre Kronor hadde spilt seg opp før 3-1-målet etter en heller dårlig del av den foregående perioden. Dette ga Sverige litt pusterom til den andre perioden.

Sverige fikk et powerplay tidlig i andre periode. Tre Kronors nykomponerte powerplay-formasjoner fikk sjansen til å spille fem mot tre og André Petersson klarte å øke til 4-1 med et fint håndleddsskudd, hans første VM-mål i svensk drakt.

Tre Kronor utnyttet sitt momentum med flere lange angrep på rad etter målet der alle spillerne bidro i den svenske offensiven. Målvakten Jesper Wallstedt hadde ikke mye å forholde seg til i første halvdel av midtperioden der Sverige eide mye av pucken. I slutten av perioden skulle Sverige få en bekreftelse på sitt fine spill da de økte ledelsen ytterligere. Et fint svensk angrep ble avsluttet av Jonatan Berggren til 5-1, med assist fra Lucas Raymond og Timothy Liljegren.

Et lekent svensk lag skulle få enda et mål før den andre perioden var over. Marcus Sörensen serverte Jacob de la Rose for senterens andre mål i kampen, men denne gangen i spill fem mot fem. De la Roses 6-1-mål ble det siste i andre periode, fra en periode der Tre Kronor var fullstendig dominerende hele veien.

Sveriges førsterekke med Raymond, Carlsson og Berggren var til tider god, og sistnevnte var nær ved å score et fint solomål for syv. I stedet fikk den unge troppen se 7-1 komme et skifte senere da supertalentet Leo Carlsson serverte Lucas Raymond et fint mål.

Det var en total dominans for Sverige i de to siste periodene gjorde at seieren ble 7-1. Seks forskjellige målscorere fikk gleden av å få i gang målproduksjonen i VM. Et faktum er at Ungarn var uten skudd i to (!) perioder ifølge statistikken.

Danmark – Tyskland 4-6 (1-0, 1-3, 2-3)
Danmark fikk den best mulige starten da Mattias Lassen styrte inn 1-0 etter bare fem minutter. Den danske ledelsen holdt resten av perioden, men ble ødelagt i den andre perioden.

Tysklands J.J. Peterka utlignet til 1-1 i midten av andre periode, før Alexander Ehl scoret 1-2 bare to minutter senere. Med to minutter igjen av midtperioden økte Tyskland ledelsen til 1-3 ved lagkaptein Moritz Müller.

Før slutten av andre periode fikk Danmark et viktig mål i kampen da Mathias Bau reduserte til 2-3 like før pause. I tredje periode utlignet Danmark til 3-3 ved Christian Wejse. Den danske gleden varte bare 20 sekunder før Tyskland tok ledelsen igjen da Jonas Müller scoret til 3-4.

Spenningen i Tampere var ikke over der. Tyskland økte til 3-5 i åpent mål med ett minutt igjen, og kampen så ut til å være over. Men med 32 sekunder igjen reduserte Danmark nok en gang, igjen gjennom et mål av Christian Wejse, og gikk for et siste press. Med keeperen tatt ut på dansk side var det imidlertid tyskerne som fikk siste ordet da Nico Sturm satte inn den siste pucken til 4-6 i åpent mål.

Tyskland tok dermed sin første seier i årets VM etter tre tap mot toppmotstand i starten. Danmark, derimot, fikk sitt første tap i turneringen og står med åtte poeng. Det er høyst sannsynlig at Danmark og Tyskland vil være de to lagene som kjemper om en av de fire kvartfinaleplassene på slutten av gruppespillet.

Gruppe B

Tsjekkia – Slovenia 6-2 (0-2, 1-0, 5-0)
Slovenia starter kampen energisk, mens tsjekkerne var heller ukonsentrerte i første period. Dette skulle også vise seg på resultatet. Slovenia åpnet scoringen etter 7:23 på et heldig spill fra start til slutt. Jan Urbas tok et raskt skudd fra spissen, bare ute etter å skape et moment. Pucken traff ryggen til lagkamerat Miha Verlic og gikk deretter av skøyten til Tsjekkias forsvarer Ronald Knot og inn.

Slovenias målvakt, Luka Gracnar, holdt 1-0 like etter med en fin redning med venstrearmen på et skudd fra Tomas Dvorak som kom alene. Og da slovenerne fikk kampens første power play, økte de ledselsen. Det var nok et skudd fra spissen, men denne spratt over til Karel Vejmelka og inn etter 11:49, noe som ga Slovenia en usannsynlig 2-0-ledelse.

Sent i den andre perioden fikk tsjekkerne endelig sitt første power play – og de klarte å utnytte det. Dominik Kubalik slo til og sendte pucken mellom bena til Gracnar på 18:19. Stillingen var 2-1 til Slovenia etter to spilte perioder.

I tredje perioden kom ketchup-effekten. Tsjekkia startet med en annen power-play-mål tidlig, kun 3:47 inn i perioden, som var så å så lik deres første mål. Det sto 2-2. Bare 73 sekunder senere tok de ledelse for første gang i kampen etter et tregt skifte fra Slovenia som etterlot en side ubevoktet. Daniel Vozenilek fikk øye på kaptein Roman Cervenka som var på vei mot mål og la en perfekt pasning til ham. Cervenka gjorde jobben og den slovenske målvakten Gracnar hevet kølla i frustrasjon.

Tsjekkia la til et fjerde mål på 11:12 da Vladimir Sobotka oppdaget Michal Kempny på baksiden. Gracnar var nær å redde, men pucken gikk likevel i mål til 4-2. Kubalik fikk sitt hattrick da målet var ubevoktet på 17:49, og Jakub Flek la til et siste mål på 18:56 til sluttresultatet 6-2.

Sveits – Slovakia 4-2 (1-0, 1-2, 2-0)
Sveits tok ledelsen etter bare fem minutter ved NHL-backen Jonathan Siegentahler. I andre periode var det en annen NHL-stjerne som steppet opp i Nino Niederreiter, med sitt fjerde mål i turneringen. Slovakia fikk deretter både en redusering og en utligning til 2-2 før pause, noe som gjorde kampen hetere.

Tidlig i tredje periode tok imidlertid Sveits ledelsen igjen ved Christian Marti. Mens Slovakia jaktet resten av perioden, måtte Sveits spille stramt for å opprettholde ledelsen. I en slovakisk sluttspurt kunne Sveits endelig puste lettet ut og score 4-2 i åpent mål ved Gaetan Haas.

Sveits har nå fire strake fulle poeng i hockey-VM 2023. Kampen mot Slovakia var faktisk den første av fire kamper der Sveits slapp inn et mål, og de topper nå gruppen med tolv poeng. Slovakia på sin side har fire poeng, og ser nå ut til å kjempe med Latvia om en plass i kvartfinalen.

Se alltid oppdaterte tabeller for gruppene her.