Velobet

Da er alle kvartfinalene fullført, og det bør på overraskelser. De to gjenværende nordiske nasjonene er nå ute av medaljekampene. Nå er det kun fire lag igjen: USA, Tyskland, Canada og Latvia. Semifinalene spilles på lørdag kl. 13.20 og 17.20. Se detaljene på kampoversikten vår eller på sluttspillsiden. De resterende kampene spilles alle i Tampere, Finland.

 

USA – Tsjekkia

USA er det første laget som er i semifinalen i VM i ishockey 2023. De suverene amerikanerne leverte en solid prestasjon mot et svakt Tsjekkia og vant sin kvartfinale 3-0.

Torsdag ble den første av to kvartfinaler spilt i Tampere. Det var vinnerne av gruppe A, USA, som tok imot Tsjekkia fra fjerdeplass i gruppe B. Nokia Arena var fylt av et lite publikum, kanskje mest i påvente av de finske løvenes kvartfinale mot Canada i kveld (kl. 19.20 norsk tid). Men presset uteble av gode grunner.

Første halvdel av første periode var ikke mye å skrive hjem om. Lavt tempo, dårlig trykk på tribunen og ingen mål. Etter ni minutter fikk Tsjekkia et powerplay i kampen, men klarte ikke å bryte den målløse stillingen med bare ett skudd på mål. USA var det dominerende laget i store deler av første periode, noe som til slutt ga uttelling da Matt Coronato sendte amerikanerne opp i 1-0. Scoringen etter tolv minutter var periodens eneste og betydde 1-0 til USA.

Tsjekkia var rett og slett dårlige i første periode og hadde bare to skudd på mål. I den andre perioden fikk trener Kari Jalonen se laget sitt øke tempoet og gå fremover. Men så kom den tsjekkiske kalddusjen i midten av andre periode da Nick Perbix satte et overraskende backhandskudd i krysset. Den andre perioden inneholdt bare det ene målet. Og USA hadde et godt grep om semifinaleplassen før den tredje og siste perioden i Tammerfors.

I den tredje perioden økte USA til 3-0 ved det Skellefteå-fødte supertalentet Cutter Gauthier, og den amerikanske semifinaleplassen så ut til å være sikret. Det var et stykke inn i siste periode hvor Tsjekkia jaktet på en redusering, men hvor USA lyktes med å gå tom for tid. Dermed var det duket for amerikansk kvartfinaleseier 3-0 med ett mål i hver periode.

– Det suger akkurat nå. Jeg synes ikke vi var på samme nivå som dem i dag, de skøytet mer. Vi sa før kampen at vi skulle bremse farten deres og holde pucken mer, men det skjedde ikke, og derfor tapte vi, sier Tsjekkias Jiri Smejkal til VMhockey.se.

USAs kaptein Nick Bonino var mer fornøyd i mixed zone etter kampen og ser frem til helgen der semifinaler og medaljekamper skal spilles.

– Jeg er fornøyd. Det var en god kamp, nesten komplett. En 60-minutters kamp der vi ikke ga dem noen sjanser. De hadde tre skudd i siste periode i en sluttspillkamp, selv om de var desperate. Det sier mye om hvor dedikerte vi er i dag i forsvaret, og det føles bra, sier han til VMhockey.se og fortsetter:

– Vi vil spille for medalje, enten det er gull eller bronse. Vi er et lag som er sultne og motiverte og ser frem til lørdag.

USA går inn i semifinalen som første-seedet og møter det «lavest» rangerte semifinale-laget.

USA – Tsjekkia 3-0 (1-0, 1-0, 1-0)
12:04 1-0 Matt Coronato (Lane Hutson, Connor Mackey)
28:53 2-0 Nick Perbix (Nick Bonino)
49:57 3-0 Cutter Gauthier (TJ Tynan)

 

Sveits – Tyskland

Det ble et uventet resultat da Sveits og Tyskland møttes i kvartfinalen. Underdogs klarte å overraskelse og knuste topprankede Sveits 3-1. Det blir nå USA – Tyskland i en av semifinalene.

Til tross for et tynt publikum (under 3000 tilskuere) i Arena Riga fikk publikum god underholdning i dagens første kvartfinale.

Det var en relativt rolig start på oppgjøret med en rekke skudd på mål på begge sider. Men da Maximilian Kastner fikk tak i pucken etter seks minutter, etter at lagkameratene Kai Wissmann og Jonas Müller hadde klart å snu spillet i egen sone, fikk han til et skudd der pucken sakte trillet over mållinjen bak Robert Mayer. Tyskerne fortsatte å presse og skapte flere farlige situasjoner. Det betydde imidlertid ikke at gruppe B-vinnerne var sjanseløse.

Halvveis ut i perioden fikk Sveits’ Christian Marti den første utvisningen som ga Tyskland et numerisk overtak. Under et angrep fikk Nico Sturm en puck på kneet og gled klynkende av isen. Skaden virket ikke så ille, for han var raskt tilbake i spill.

Skuddovertaket som Tyskland hadde et stykke ut i perioden, kunne Sveits ta igjen med flere muligheter til å utligne. 12-10 til Sveits var skuddstillingen ved pause.

Andre periode
Og det var Sveits som startet den andre perioden sterkest. Allerede i åpningsminuttet utliknet Jonas Siegenthaler. Like før pucken havnet i mål, kunne man se Kevin Fiala slå Moritz Seider med køllen over fingrene, en hendelse som ikke resulterte i utvisning for Sveits.

Deretter oppsto det irritasjon på isen da Tysklands Kastner fikk en kølle i ansiktet av Andres Ambuhl. Etter en del diskusjon mellom situasjonsrommet og hoveddommerne Tobias Björk og Andris Ansons ble det dømt 2+2 for høy klubbe. Tyskerne hadde en rekke skudd på mål, men ingen mål.

Bare kort tid etter at Sveits ble fulltallige, måtte laget spille fire mot fem igjen da Enzo Corvi også ble utvist for høy kølle. Igjen uteble de virkelig farlige situasjonene. I stedet fikk Tyskland sin første straffe da Moritz Seider ga Gaëtan Haas en kraftig dytt inn i feltet. Da var kampen over for Seider.

Sveits’ lange powerplay resulterte i flere skudd på mål, men heller ikke denne gangen ble det noe ledermål. I stedet skulle det ta helt til Tyskland ble fulltallige før John Peterka kunne gjenvinne ledelsen for Tyskland. Knappe minuttet senere kunne Nico Sturm øke ledelsen – dette i numerisk underskudd. 3-1 på tavlen før siste pause og det lovet om en meget het tredje periode.

Tredje periode
Men det ble ikke noe trøkk i første halvdel av perioden. Med ti minutter igjen fikk Janis Moser sjansen til et åpent mål, men bommet på pucken og mistet balansen. Wojciech Stachowiak hadde også en stor sjanse på et tysk gjennombrudd, men pucken traff innsiden av stolpen og danset over målgården og ut på den andre siden.

Et hardt presset Sveits krøp nærmere det tyske målet etter lengre tids spill i egen sone, men de slet med å bryte gjennom det tyske forsvaret. De hvitkledde utespillerne gjorde en meget god jobb med å hjelpe Mathias Niederberger i målet.

Med tre og et halvt minutt igjen å spille bestemte Sveits seg for å ta ut keeperen og gjøre et siste forsøk. Men den tyske kassen holdt tett og hadde til og med en het mulighet til å sette 4-1 i åpent mål.

Med 50 sekunder igjen ble Tyskland straffet og måtte avslutte kampen i undertall, både seks mot fire og fem mot fire. Igjen viste laget en samlet front der de klarte å holde motstanderne i sjakk helt til sluttsignalet. Tyskland er dermed videre til semifinalen, og Sveits er ute av VM.

Sveits – Tyskland 1-3 (0-1, 1-2, 0-0)
06:25 0-1 Maximilian Kastner (Kai Wissmann, Jonas Muller)
20:47 1-1 Jonas Siegenthaler (Kevin Fiala, Dean Kukan)
37:51 1-2 John Peterka (Dominik Kahun, Leon Gawanke)
38:27 1-3 Nico Sturm (Wojciech Stachowiak, Jonas Muller)

 

Canada – Finland

Finland er ute av hockey-VM 2023, men Canada tok saken i egne hender og satte en stopper for Finlands gulldrømmer i Tammerfors. Med to mål i første og andre periode kunne Canada avgjøre VM-kvartfinalen i Nokia Arena i tredje periode.

Dette var en gjentakelse av fjorårets VM-finale, der en gigant ble slått ut tidlig. Det var et finsk publikum, som seg hør og bør i en VM-kvartfinale, men det gikk også rykter om over tusen tomme seter i Nokia Arena på grunn av de høye billettprisene.

Finland startet kampen best og fikk god hjelp av hjemmepublikummet. De finske løvene fikk også kampens første powerplay-mulighet, men klarte ikke å utnytte den. Det ble en fartsfylt start på kampen, noe Canada vanligvis liker. Kanadierne skulle også stilne hjemmepublikumet med kampens første mål da Buffalo-spilleren Jack Quinn tok et trekk og deretter satte et lavt skudd som slo Emil Larmi til 0-1 for Canada.

Den første perioden var jevn. Canada hadde det målmessige overtaket, men Finland hadde det spillemessige overtaket, inkludert to powerplay, men uten resultat. Canada gikk til pause med en 0-1-ledelse.

Andre periode
Samuel Montembault sto i det kanadiske målet og ble satt på prøve i begynnelsen av midtperioden. De finske løvene førte kampen og hadde flere skudd på mål enn Canada totalt sett. Midt i en god finsk periode kom imidlertid en skikkelig kalddusj. Elleve minutter ut i midtperioden gikk Canada tre mot en i en kontring der Samuel Blais endelig kunne slå inn 0-2 for kanadierne, og nå var finnene i trøbbel.

Det finske publikumet ville gjøre sitt for å støtte landslaget og ropte heiarop til de finske løvene på banen. Men defensivt spilte Canada en svært god midtperiode for å stoppe de offensive stjernene til Finland. Finland hadde et par sjanser i de siste fem minuttene av andre periode, men hadde vanskelig for å finne Montembault i det kanadiske målet. Dermed ledet Canada 0-2 før den tredje og siste ordinære perioden i VM-kvartfinalen.

Tredje periode
Landslagstrener Jukka Jalonen og hans Finland har snudd denne typen situasjoner i store turneringer opp gjennom årene, og til tross for å ligge under med to mål inn i siste periode, var følelsen at hvis det var noe lag som kunne snu situasjonen, så var det de finske løvene.

Men det skulle bli verre tidlig i perioden da Michael Carcone skøyt 0-3 etter et fint kanadisk angrep etter bare tre minutter i tredje periode. Stemningen på de finske tribunene ble dyster, og nå måtte det et lite mirakel til for å snu kvartfinalen i Nokia Arena.

Finland fikk i det minste litt håp i kampen etter at Canada stengte ned kampen med et hardt og aggressivt forsvarsspill. Med drøyt tre minutter igjen av kampen klarte Teemu Hartikainen å redusere til 1-3. Men håpet varte ikke lenge, for Tyler Toffoli scoret 1-4 i åpent mål minuttet etter.

Nei, det blir ikke noe andre strake VM-gull i Tampere for Finland.

Finland – Canada, 1-4 (0-1, 0-1, 1-2)
07:12 0-1 Jack Quinn (Lawson Crouse)
30:45 0-2 Samuel Blais (Jake Neighbours, Justin Barron)
42:54 0-3 Michael Carcone (Mackenzie Weegar, Jacob Middleton)
56:52 1-3 Teemu Hartikainen (Mikko Rantanen, Mikko Lehtonen)
57:42 1-4 Tyler Toffoli

Sverige – Latvia

Det som skulle være et enkelt besøk i Riga ble slutten på Sveriges VM. Latvia spilte en stor kamp og klarte til tross for 26 færre skudd på mål å vinne 3-1 i kveldens kvartfinale.

Første periode
Det var tydelig at det var mye følelser i luften under kampen. Til publikums ropende jubel fikk Latvia flere skudd mot det svenske målet, men Johansson holdt stand. Til og med Silovs måtte jobbe når Sverige forsøkte seg.

Et svensk pucktap i egen sone resulterte i en farlig situasjon til 1-0 for Latvia, men også her kunne Lasse briljere. Leo Carlsson var et annet navn som viste seg frem både i angrep og forsvar. Hans makkere i førsterekka fikk også noen gode muligheter.

Halvveis ut i perioden hadde Sverige et stort antall angrep med gode sjanser til å ta ledelsen. Men det skulle bli Latvia som fikk den første pucken i mål. Etter tretten minutter utnyttet Dans Locmelis en retur og plassere pucken høyt over Johansson.

Latvia fortsatte å presse med flere farlige situasjoner foran det svenske målet. Kampens første straffe ble tildelt hjemmelagets Oskars Batna, og Tre Kronor fikk endelig en sjanse i numerisk overtak. Det ble mange skudd på mål, men det var som regel rotete foran mål og vanskelig å komme helt frem. Svenskene ledet skuddstatistikken (13-8), men latvisk ledelse til pause.

Andre periode
Sverige kom litt hardere ut i andre periode, men Latvia holdt også tempoet oppe. Den første virkelig hete situasjonen kom etter fem minutter da Carl Grundström satte et hardt skudd rett på leggskinnen til keeperen.

Latvia fikk nok en gang en utvisning der laget gjorde en god jobb med å rydde opp i de svenske angrepene. Marcus Sörensen fikk skutt fra kloss hold før de selv ble utvist kort tid etter at Latvia var blitt fulltallige.

Sverige håndterte sitt boxplay veldig bra, og etter pause kunne de spille fire mot fire. Her steg Timothy Liljegren frem og kunne slå inn 1-1 etter en fin pasning fra Lucas Raymond. I det numeriske overtaket fortsatte Sverige å presse og var til og med nær en forlengelse.

Latvia la press på Sverige, blant annet med en stor mulighet der Johansson ble utspilt. Men samtidig gjorde Tre Kronor en svært god jobb med å posisjonere seg riktig.

Mot slutten av perioden kom følelsene frem på isen da Martins Dzierkals ble utvist etter å ha satt køllen i ansiktet på Pär Lindholm. Etter en videogjennomgang måtte Ceske Budejovice-forwarden forlate isen for kvelden, mens Sverige fikk spille i numerisk overtak resten av perioden.

Oscar Lindberg klarte å få et skudd i mål, men keeperen klarte å legge seg rett over pucken. Lucas Raymond hadde også et fint skudd før sluttsignalet.

Tredje periode
Sverige startet siste periode med et fortsatt numerisk overtak, men heller ikke denne gangen ble det noe mål. Men kort tid etter at motstanderne ble fulltallige, fikk Sverige pucken i mål. Målet ble imidlertid underkjent på grunn av en høy klubbe.

Fortsatt høyt tempo fra begge lag og en del krangling på isen. Da Sverige vendte spillet over til latvisk sone, plukket Latvia opp pucken og spilte den til Miks Indrasis som scoret 2-1 med et drøyt kvarter igjen.

Med elleve minutter igjen ble Timothy Liljegren utvist for holding, og for andre gang i kampen måtte Tre Kronor spille i undertall. Her fortsatte Latvia å presse på, og ti sekunder før laget igjen ble fulltallig kom det så innlagte 3-1-målet fra Janis Jaks. Et skudd fra blålinjen ble plassert foran Johansson før det sprang over beina hans og i mål.

Sveriges jakt på en redusering fortsatte, og med drøyt tre minutter igjen forlot Johansson buret til fordel for en ekstra spiller. Fokuset lå imidlertid ikke bare foran, men også bak for å forsvare seg mot Latvias mange angrep. Laget var også nær ved å gjøre 4-1 i tomt mål, men Sverige klarte å redde i siste sekund.

Sveriges timeout med to og et halvt minutt igjen ga kanskje litt ny energi, men de sårt tiltrengte målene kom aldri. Dette til tross for at laget skjøt 41 skudd i kampen, et tall som kan sammenlignes med Latvias 15. Tre Kronor måtte se seg slått av oppkomlingen Latvia, som nå gjør seg klar for sin første VM-semifinale noensinne mot Canada.

Sverige – Latvia 1-3 (0-1, 1-0, 0-2)
12:56 0-1 Dans Locmelis (Miks Indrasis, Rihards Bukarts)
29:41 1-1 Timothy Liljegren (Lucas Raymond, Jonathan Pudas)
45:55 1-2 Miks Indrasis (Rihards Bukarts, Janis Jaks)
53:46 1-3 Janis Jaks (Miks Indrasis, Rihards Bukarts)