Velobet

Tsjekkia og Slovakia fikk den store æren av å åpne hele junior-VM i Göteborg tirsdag, da de spilte den aller første gruppespillkampen på Frölundaborg. Det ble en mye mer fartsfylt kamp enn de relativt få tilskuerne hadde forventet. Sluttresultatet ble 6-2 til Slovakia.

Det svenske TV-publikummet opplevde noen tekniske problemer, da møtet startet med amerikanske kommentatorer i stedet for Viaplays kommentatorstemmer. Mesteparten av kampen ble også spilt uten at klokken eller stillingen ble vist på skjermen, noe som forhåpentligvis er løst til kveldens møte mellom Sverige og Latvia.

På papiret var Tsjekkia favoritter før pucken ble sluppet. Det skulle bare ta ett minutt før Dominik Rymon kunne bekrefte dette da han tok ledelsen for sitt lag. Dette betydde imidlertid ikke at Slovakia var helt sjanseløse, men de viste mange fine kvaliteter, til tross for mangelen på mål i første periode.

Etter pause fikk laget uttelling for innsatsen da Servac Petrovsky utlignet i powerplay. Så kom kampens store vending da Slovakia tok fullstendig over taktstokken.

Før den andre perioden var over, kunne laget ta ledelsen ved Peter Repcik. Men dette var ikke slutten. I løpet av de siste 20 minuttene på isen dominerte laget fullstendig og her kunne Samuel Honzek, Boris Zabka og Maxim Strbak skrive seg inn i målprotokollen mens Servac Petrovsky leverte sitt andre mål for dagen. Da kampen var over kunne Slovakia juble for tre poeng, mens Tsjekkia måtte forlate isen med halen mellom beina.

Neste gang lagene skal ut på isen er i morgen når Slovakia møter Sveits. Tsjekkia får på sin side en ny sjanse mot årets JVM-nykommer Norge.

Allerede på åpningsdagen bød JVM i Göteborg på et storoppgjør i den første kampen i gruppe A. Canada kunne sikre seg seier med 5-2 og dermed ta en god posisjon foran de neste kampene i turneringen.

Da hockeypublikummet ble sluppet inn i Scandinavium til den første kampen i hovedarenaen, var det Canada og Finland som bød på show. Finnene stilte med Niklas Kokko i mål, mens Mathis Rousseau fikk tillit av den kanadiske ledelsen.

Og det var Kokko som skulle bli den første til å slippe inn en puck. Nate Danielson kunne holde nullen for Canada etter et drøyt kvarters spill. Halvveis ut i andre periode kunne Owen Allard utvide ledelsen etter assist fra Danielson. I powerplay klarte Finland å svare og redusere ved Alexanteri Kaskimaki.

Tallene etter de to første periodene viste stor styrke hos det nordamerikanske laget. 65% av nærkampene ble vunnet av laget, samtidig som de viste et meget godt lagarbeid der spillerne flokket seg som en sverm rundt de finske spillerne når de fikk pucken.

Canada fortsatte å kontrollere kampen i den siste perioden, der 3-1 kom etter videogjennomgang av Macklin Celebrinis skudd på mål. Jubelen fra det kanadiske publikummet runget i arenaen da dommerne annonserte avgjørelsen.

Canada fikk to utvisninger i sluttminuttene, og Finland fikk muligheten i powerplay. Det ga imidlertid ingen uttelling. Med tre minutter igjen valgte Finland å ta Kokko ut av målet for å få en ekstra spiller på isen. Matthew Poitras scoret 4-1 i tomt mål. Det finske laget fikk til slutt utlignet ved Jere Lassila, et mål som ble satt inn etter fint spill av hele laget.

En situasjon umiddelbart etter målet resulterte i en finsk utvisning, og det finske målet ble tømt igjen i et siste forsøk på å redusere. I stedet kunne Canada sette spikeren i kisten, nok en gang i tomt mål.

Både Canada og Finland skal ut på isen igjen på onsdag, og da venter litt enklere motstand. Finland møter Tyskland, mens Canada avslutter dagen mot Latvia.

USA har innledet junior-VM 2024 med en seier. Etter 30 målløse minutter i Frölundaborg scoret USA mot Norge i slutten av midtperioden. Med tre mål i den andre perioden sikret USA en 4-1-seier i sin JVM-åpning.

I den første kampen for Norge i  JVM 2024 var motstanderen USA i Frölundaborg og Gruppe B. Norge kom opp til A-divisjonen til denne turneringen, men kommer til mesterskapet med en spennende generasjon, til tross for dette sto nordmennene som svært store underdogs mot USA. Amerikanerne er den store forhåndsfavoritten til JVM-gullet sammen med Sverige og Canada.

Norge sto veldig godt imot i første periode, og selv om USA hadde flere skudd på mål, var Norge på banen og holdt første periode helt målløs. I begynnelsen av andre periode fikk Norge flere tidlige sjanser i powerplay og begynte å presse USA, selv om mållinjen aldri ble brutt i begynnelsen av perioden. Endelig kom kampens første mål i andre periode, men ikke fra en norsk spiller. I stedet tok en av USAs stjernespillere, Jimmy Snuggerud, saken i egne hender og ga amerikanerne ledelsen i Frölundaborg midtveis i perioden.

Med seks minutter igjen av midtperioden økte Gavin Brindley til 2-0 for USA i sitt første powerplay i andre periode. Samme Brindley økte ledelsen for USA før den andre perioden var over. Selv om det så bra ut for Norge i halvannen periode, kom den amerikanske snuoperasjonen raskt i midtperioden.

Petter Vesterheim, som til daglig spiller for Mora IK, scoret Norges første JVM-mål for året med en tidlig redusering i tredje periode, men like etter økte USA ledelsen. Amerikanerne opprettholdt ledelsen fra midtperioden og vant til slutt 4-1 i gruppe B.

USA har en fridag i morgen (onsdag) før de møter Sveits på torsdag. For Norge venter en ny tøff utfordring i form av Tsjekkia allerede i morgen (onsdag), en kamp som spilles i Frölundaborg med kampstart kl. 17.00

Sverige tok en imponerende seier i premieren i VM 2024 i Göteborg. I Scandinavium ble det tre svenske powerplay-mål da Juniorkronorna slo Latvia 6-0 og innledet VM-eventyret i gruppe A.

I kveld spilte det svenske juniorlandslaget sin første kamp i junior-VM 2024 mot Latvia. Sverige åpnet mot en nasjon som de slo 9-4 i åpningskampen for nøyaktig tolv år siden, i en turnering der Sverige vant VM-gull. Juniorkronorna var storfavoritter i hjemmekampen, og mange hadde møtt opp i Scandinavium for å støtte de svenske spillerne til seier.

Magnus Hävelid valgte å starte med Hugo Hävelid mellom stolpene og med fire interessante femmere (se nedenfor). Etter en kort åpningsseremoni kunne kampen starte i Scandinavium foran det svenske hjemmepublikummet i Göteborg. Kampen hadde knapt begynt før Elias Salomonsson fikk kampens første utvisning etter en tøff takling der backen fikk matchstraff og fem minutters utvisning for boarding.

Juniorkronorna spilte en forbilledlig kamp i numerisk undertal i fem minutter og tillot ikke Latvia å komme til noen spesielt farlige målsjanser og dermed ingen mål. Publikum fikk ekstra energi av det svenske boxplayet og forsøkte å snu det til et svensk momentum i kampen. Halvveis ut i første periode fikk Sverige sitt første powerplay i kampen, og den målløse rekken ble brutt. Etter flere skudd på kort tid avfyrte Axel Sandin-Pellikka et lavt skudd fra blålinjen som Malmö-forwarden Anton Wahlberg styrte inn til 1-0 for Sverige, og jubelen i Scandinavium var ekstremt høylytt.

Juniorkronene overbeviste med dristig angrepsspill og ro i første periode. Med fire minutter igjen av perioden kom det neste svenske powerplayet, og deretter fikk den andre powerplayformasjonen sjansen. Et fint svensk numerisk overtak resulterte i 2-0 etter at Mattias Hävelid serverte Linköping-kollega Filip Bystedt som skjøt i første kryss. Sverige var et velsmurt maskineri i første periode, og til tross for en fem minutters utvisning i starten av kampen kunne de gå til pause med en 2-0-ledelse etter to powerplay-mål.

Andre periode
Latvia kom hardt og aggressivt ut i begynnelsen av den andre perioden, og det er mulig at den velkjente svenske Artis Abols hadde noen velvalgte ord i pausen for å få i gang laget sitt. Latvia fyrte av et par skudd mot Hugo Hävelid, men den svenske keeperen spilte bra i begynnelsen av kampen. Etter en bedre latvisk start fikk Sverige et powerplay igjen fem minutter ut i perioden etter at Liam Öhgren på dyktig vis jobbet seg frem til en utvisning. Men Sverige fikk ikke noe PP-mål denne gangen.

Det var en ganske begivenhetsløs første halvdel av midtperioden, der Latvia begynte å kontrollere Sveriges fremdrift litt mer, men der Sverige hadde en trygg ledelse. Men så kom nok et svensk power play og nok et svensk power play-mål. Etter en unødvendig latvisk utvisning etter en stygg tackling på Jonathan Lekkerimäki, fikk den svenske forwarden den siste latteren da han satte inn 3-0 for Sverige med et fint håndleddsskudd, assistert av Liam Öhgren. Tre svenske mål på fire power play-kamper på dette tidspunktet.

Bare et par minutter senere kom det neste svenske målet under en latvisk utvisning. Oskar Pettersson avfyrte et hardt skudd fra slottet som den latviske keeperen ikke klarte å holde, og på returen dukket Filip Bystedt opp og satte inn sitt andre mål for kvelden til 4-0 for de blågule.

Sverige forsvarte nullen med nok et vellykket spill i slutten av andre periode og imponerte også i den fasen av kampen, der Hugo Hävelid fortsatte å spille godt i målet.

Tredje periode
Juniorkronorna måtte spille et tidlig boxplay i tredje periode, men klarte det etter aggressivt spill og godt målvaktsspill. Etter ni minutter i tredje periode kom neste svenske scoring da forwarden Theo Lindstein fyrte av et velbalansert skudd fra blålinjen som Felix Unger Sörum kunne kontrollere til 5-0 og Sverige hadde økt i Göteborg.

Med jevnt og trutt puckbesittelse og mye tid i latvisk offensiv sone klarte juniorene å spille bort mange minutter med glans. De økte også ledelsen til 6-0 ved Jonathan Lekkerimäki med seks minutter igjen å spille, og seieren var i boks. Sluttresultatet ble til slutt 6-0 i Scandinavium, og forhåndsfavorittene fra Sverige sto opp mot favorittene ved å gjøre en solid innsats i hjemmedebuten, holde nullen og score seks mål.

Med seieren har Sverige nå tre poeng i gruppe A etter én kamp. Sverige hviler fra spill i morgen (onsdag 27. desember) og er tilbake på banen torsdag når Tyskland venter i Scandinavium med kampstart 19.30, en kamp som sendes på TV6 og Viaplay.

Oppsummert

Gruppe A
Finland – Canada 2-5 (0-1, 1-1, 1-3)
Sverige – Latvia 6-0 (2-0, 2-0, 2-0)

Gruppe B
Slovakia – Tsjekkia 6-2 (0-1, 2-0, 4-1)
USA – Norge 4-1 (0-0, 3-0, 1-1)