Velobet

Finland har to strake tap i junior-VM 2024 og tapte 3-4 for Tyskland i Scandinavium i gruppe A etter en spennende kamp.

Finland – Tyskland 3-4 (1-1, 2-3, 0-0)

De finske juniorløvene spilte sin andre kamp på to dager i Scandinavium da de møtte Tyskland i dag. Finland tapte åpningskampen mot Canada, mens Tyskland spilte sin første kamp i mesterskapet.

Finland var storfavoritter før møtet, til tross for en noe svak åpningskamp. Tyskland fikk den beste starten på kampen med 0-1 etter seks minutter, da Veit Oswald utnyttet finsk slurv i egen sone til å score kampens første mål. Men Finland fikk utlignet ganske tidlig da Tommi Mannistö kom med ekstremt høy fart fra egen sone før han fintet ut keeperen og score 1-1 for de finske løvene.

Den første perioden ble noe flat foran et lite publikum i Scandinavium og endte 1-1 etter ett mål hver fra begge lag i perioden. Den andre perioden fikk imidlertid en pangstart. Først ga Kasper Halttunen Finland 2-1-ledelse (halvannet minutt ut i perioden) med en fin avslutning, men bare førti sekunder senere utlignet tyskerne. Finland tok imidlertid tilbake ledelsen ved Samu Bau etter tre minutter, noe som ga midtperioden tre mål på tre spilte minutter.

Finland presset Tyskland hardt i deler av første halvdel av andre periode og imponerte mer enn i første periode. Men finnene måtte se Tyskland spille seg litt opp i andre halvdel av andre periode, og tyskerne fikk også sitt. Etter en rotete situasjon kunne Roman Kechter sette inn 3-3 med drøyt sju minutter igjen av perioden. Kort tid etter fikk Tyskland inn en ny puck etter at en finsk forsvarer gled i forsvarssonen, slik at Veit Oswald kunne skøyte forbi Niklas Kokko og trille inn pucken til 3-4 for Tyskland.

De finske juniorlagene haddee powerplay det siste halvannet minuttet av midtperioden, men klarte ikke å utligne, og Finland gikk til tredje periode med 3-4-underskudd.

Presset på Finland var stort foran tredje periode på grunn av tapet mot Canada i åpningen, og to finske tap i starten av gruppe A kunne bli skjebnesvangert for fortsettelsen av turneringen. Finland fikk et powerplay i første del av perioden, men klarte ikke å utnytte det i det hele tatt. Tyskland spilte på sin ledelse, og keeper Philipp Dietl sto godt i mål. Med drøyt seks minutter igjen fikk Finland en utvisning, og Tyskland fikk sjansen til å spille powerplay da Finland trengte å jage et mål som mest. Tyskland økte aldri ledelsen i powerplay, men Finland hadde bare tre og et halvt minutt på seg til å utligne.

Tyskland pådro seg en selvforskyldt utvisning etter sitt powerplay, og Finland ble satt i powerplay med to minutter igjen av ordinær tid. Finland satset alt på power play og spilte uten målvakt for å få et enda større spillerovertak på isen. De finske juniorene fikk imidlertid ikke utlignet. Tyskland holdt følge hele veien til slutt og tok en uvurderlig seier med 3-4 i JVM-premieren. Finland har nå to strake tap på to kamper i junior-VM 2024.

Finland – Tyskland 3-4 (1-1, 2-3, 0-0)
05:58 0-1 Veit Oswald (Eric Hördler)
08:11 1-1 Tommi Mannistö (Samu Bau)
21:27 2-1 Kasper Halttunen
22:12 2-2 Nicolas Hübner (Kevin Bicker, Juian Sumpf)
23:05 3-2 Samu Bau (Emil Hemming)
33:07 3-3 Roman Kechter (Moritz Elias)
34:38 3-4 Veit Oswald (Luca Hauf, Eric Hördler)

Slovakia – Sveits 3-0 (1-0, 0-0,2-0)

Målvakt Adam Gajan stoppet alle 36 skuddene, og Samuel Honzeks mål i første periode ble matchvinner da Slovakia vant 3-0 over Sveits i Frölundaborg. Med seieren gikk slovakene opp til 2-0, og det er første gang siden 2002 at de har innledet et junior-VM med flere seire på rad.

Første periode var en tam affære med få gode målsjanser, og de fleste kom mot det sveitsiske målet. Forsvarsspilleren Rodwin Dionicio sørget for at keeperen var våken da han gjorde en feilpasning bak eget mål og slo en pasning som ble plukket opp av Peter Repcik. Skuddet hans ble fanget opp av Alessio Beglieri og holdt kampen målløs.

Noen minutter senere åpnet slovakene scoringen på et imponerende forsøk fra Repcik. Han gjorde noen fine bevegelser for å skape en stor målsjanse, og da pucken havnet bak mål, fulgte han etter. Han kom først på pucken og sendte den inn foran mål, der Honzek satte inn periodens eneste mål etter 8.33.

Trener Marcel Jenni må imidlertid ha hatt noen gode ord å si til sine sveitsiske spillere i garderoben, for de kom ut og dominerte den andre perioden, flyttet pucken rundt med stor selvtillit og kvelte det slovakiske angrepet effektivt. Likevel klarte de ikke å utligne, og ga faktisk bort periodens beste sjanse – et straffeslag.

Honzek ble tidlig hektet av Thierry Schild på vei inn alene mot mål og fikk straffeslag, men han gjorde lite ut av det, gikk for sakte inn og forsøkte å slå Beglieri med en backhand mellom benskinnene.

Sveitserne kontrollerte spillet i lange perioder innenfor den slovakiske blålinjen, men klarte ikke å overliste keeper Adam Gajan, hvis beste stopp var på to raske skudd fra Leo Braillard.

I tredje periode fortsatte sveitserne å presse på, men feilpasningene haglet. Gregory Weber ble stoppet av en god hansketakling fra Gajan, og senere i perioden valgte Miles Muller å skyte i to mot én, men skjøt feil. Slovakene hadde et powerplay i slutten av perioden for å øke ledelsen, men den beste sjansen kom da Rico Gredig slapp unna i et undertalsspill. Dessverre fikk han heller ikke utligningsmålet på sin pinne.

Repcik og Servac Petrovsky scoret i tomt mål og sikret slovakene seieren, selv om Sveits i lange perioder var det beste laget.

Slovakia – Sveits 3-0 (1-0, 0-0,2-0)
08:33 1-0 Honzek Samuel (Repcik Peter)
58:19 2-0 Repcik Peter (Mesar Filip og Strabak Maxim)
59:12 3-0 Petrocsky Servac

Norge – Tsjekkia 1-8 (0-2, 1-3, 0-3)

Eduard Sale og Tsjekkias kaptein Jiri Kulich gjorde begge hattrick og ledet laget til en sikker 8-1-seier over Norge i Frölundaborg i kveld. Det sto 2-1 tidlig i andre omgang før Tsjekkia trakk fra. Med seieren har Tsjekkia 1 seier og 1 tap, mens Norge står med 2 tap.

I motsetning til Tyskland, som i ettermiddag skrev historie ved å slå Finland for første gang i VM-historien, er de norske spillerne fortsatt uten seier mot tsjekkerne, som nå står med 0-7.

Kulich, som spilte sin tredje strake junior-VM, åpnet scoringen for Tsjekkia etter 10.30. Hans håndleddsskudd fra toppen av venstre tekningssirkel gikk under hansken på Markus Stensrud og sørget for den tidlige ledelsen.

Norge hadde tre powerplay i løpet av de første 20 minuttene, inkludert 29 sekunder i fem mot tre, og selv om de flyttet pucken godt rundt, skapte de ikke store problemer for Tsjekkias PK-enhet. Den beste sjansen kom sent i overtaket da Gabriel Koch skjøt et skudd i stolpen.

Kulich traff også stolpen i et senere powerplay, og like etter doblet han den tsjekkiske ledelsen. Etter 17.46 suste skuddet under Stensruds benskinner og avsluttet en periode der Norge hadde 13-11 i antall skudd på mål.

Tidlig i den andre perioden åpnet de norske kampen da Johannes Lokkeberg lurte Michael Hrabal med et langskudd og halverte den tsjekkiske ledelsen. Det var det første målet Norge hadde scoret mot tsjekkerne siden 26. desember 1990 (riktignok over bare tre kamper). Men nærmere enn det kom ikke de norske underdogs, og resten av perioden ble dominert av Tsjekkia, som scoret tre mål.

Etter 12.15 økte de forspranget til to mål da et langskudd fra Ales Cech også gikk i mål, og 37 sekunder senere var det 4-1 ved Eduard Sale, som fikk en stor målsjanse. Etter å ha jaget en puck inn i egen banehalvdel, kom forsvarsspilleren Mathias Papuga på hjul og slo en pasning som Sale plukket opp i toppen av banen. Han snudde seg og løftet en backhand i lengste hjørne før Stensrud skjønte hva som hadde skjedd.

Sale scoret sitt andre mål i kampen med 1.14 igjen etter en kamp foran mål, og nå var det liten tvil om utfallet.

Matyas Sapovaliv satte inn sitt sjette mål i powerplay tidlig i tredje omgang, og Sale fullførte hattricket med et slagskudd i fem mot fire, lagets tredje PP-mål i kampen. Kulich scoret sitt tredje like etter, etter en fin pasning fra Tomas Hamara.

Norge – Tsjekkia 1-8 (0-2, 1-3, 0-3)
10:30 0-1 Kulich Jiri (Prcik Matej og Sapovaliv Matyas)
17:46 0-2 Kulich Jiri (Melovsky Matyas og Hamara Tomas)
21:15 1-2 Løkkeberg Johannes (Haugen Casper og Granath Felix)
32:15 1-3 Cech Ales (Becher Ondrej)
32:52 1-4 Sale Eduard
38:46 1-5 Sale Eduard (Melovsky Matyas og Sapousek Robin)
48:49 1-6 Sapovaliv Matyas (Melovsky Matyas og Kulich Jiri)
53:16 1-7 Sale Eduard (Bares Adam og Rymon Dominik)
55:15 1-8 Kulich Jiri (Hamara Tomas og Stancl Jakub)

Latvia – Canada 0-10 (0–2, 0–3, 0–5)

Canada har to strake seire i junior-VM 2024. Akkurat som i junior-VM i går, klarte Canada å kjøre fullstendig over Latvia og vant til slutt 10-0 i Scandinavium.

Onsdag kveld spilte Canada og Latvia for andre dag på rad etter gårsdagens åpningskamper der Canada vant over Finland, mens Latvia som kjent ble overkjørt av Sverige. Canada fikk svært god støtte i kampen, da store deler av tribunene i Scandinavium var fylt med kanadiere som hadde reist langt for å støtte sitt juniorlandslag i Göteborg.

Canada dominerte den første perioden og tok ledelsen etter fem minutter ved Connor Geekie i powerplay. To minutter senere økte kanadierne ledelsen ved Brayden Yager, fint assistert av supertalentet Macklin Celebrini. I andre periode økte Canada til 3-0 i powerplay etter at Owen Allard hadde scoret et powerplay-mål et drøyt minutt inn i midtperioden. Fem minutter ut i perioden økte Carson Rehkopf til 4-0 etter en fin solotur som fikk kanadierne i Scandinavium til å juble.

Latvia hadde ikke mye å stille opp med i begynnelsen av andre periode, og fikk mest se Canada sette i gang nye angrep gang på gang. Latvia fikk så se Macklin Celebrini, en av kampens hovedpersoner, score til 5-0 med ni minutter igjen av andre periode, og allerede da så kampen ut til å være over for latvierne. Canada gikk inn i tredje og siste periode med en 5-0-ledelse.

I tredje periode fortsatte Canada sin dominans og scoret to raske mål til 6-0 og 7-0 før Latvia byttet målvakt. Den innbyttede keeperen Aksels Ozols gjorde det ikke enklere da Canada økte ledelsen til 8-0 og 9-0 før det var spilt sju minutter av siste periode. Med ni minutter igjen økte Canada til 10-0 i den andre gruppespillkampen, og Latvia var helt utslått.

Canada vant til slutt 10-0 og tok sin andre strake seier i VM 2024 i Göteborg. For Latvia var det andre strake tap med 16 innslupne mål og null scorede mål. Canadas Macklin Celebrini ble kampens spiller med ett mål og fire målgivende pasninger.

Nå venter en hviledag for Canada i morgen, torsdag, før en spennende kamp mellom Sverige og Canada på fredag, der en antatt førsteplass i gruppe A kan avgjøres mellom gruppens (på forhånd) antatte topplag. Dette med det ekstra krydderet at Canada har flere tusen tilskuere på plass på den svenske vestkysten mens Sverige er hjemmenasjon. For Latvia venter Finland, også det på fredag.

Oppsummert

Gruppe A
Finland – Tyskland 3-4 (1-1, 2-3, 0-0)
Latvia – Canada 0-10 (0–2, 0–3, 0–5)

Gruppe B
Slovakia – Sveits 3-0 (1-0, 0-0, 2-0)
Norge – Tsjekkia 1-8 (0-2, 1-3, 0-3)