Velobet

Det svenske juniorlandslaget har to strake seire i junior-VM 2024 på hjemmebane. Etter en solid innsats mot Tyskland vant Sverige 5-0, og tok dermed sin andre trepoenger i mesterskapet og sin andre smultring-seier. Otto Stenberg scoret tre mål i kampen og ble den store helten.

Tyskland – Sverige 0-5 (0-1, 0-1, 0-2)

Sent torsdag kveld spilte det svenske juniorlandslaget sin andre kamp i VM 2024 i Göteborg. Et stort publikum i Scandinavium tok nok en gang imot de svenske spillerne, denne gangen mot Tyskland, som i går slo Finland uavgjort (4-3). Sverige gikk inn til møtet som favoritter, og Magnus Hävelid valgte å starte med Melker Thelin mellom stolpene og ikke Hugo Hävelid, som holdt nullen mot Latvia i åpningskampen.

Første periode
Sverige skapte kampens første virkelige sjanse da Noah Östlund traff stolpen etter bare halvannet minutt, og kampen var i gang. Sverige kom ut fysisk og aggressivt for å stresse Tyskland i egen sone. Sverige startet best de første fem minuttene, men slurvet til tider i midtsonen, og etter en av disse fikk Sverige kampens første utvisning. I Tysklands powerplay måtte Melker Thelin bekjenne farge med et par redninger, men i det store og hele kontrollerte Sverige spillet i egen sone, der Tyskland senere pådro seg en egen utvisning med for mange spillere på isen. I det påfølgende fire mot fire-spillet skapte Sverige to virkelig gode sjanser etter fint forarbeid av Otto Stenberg, men uten at det ble mål denne gangen.

Med fire minutter igjen av første periode kom det svenske målet, og det var nevnte Otto Stenberg som fikk pucken i sin hjemmearena. Stenberg fikk en pasning inn i slottet fra Frölundas lagkamerat David Edström og slo pucken opp til 1-0 for Sverige og ga Scandinavium-publikummet noe å juble for. Juniorkronorna var det beste laget i første periode og avfyrte 18 skudd mot Tysklands mål, mens Melker Thelin hadde seks skudd.

Andre periode
Til tross for den svenske dominansen i første periode, hadde de bare en ganske skjør ettmålsledelse inn i andre periode. Tyskland skapte periodens to beste sjanser innledningsvis, og Melker Thelin gjorde et par gode redninger for å holde den svenske ledelsen intakt. Etter noen minutter begynte imidlertid juniorkroningene å skape noen sjanser selv, og Noah Östlund hadde den beste muligheten.

Det var en ganske flat midtperiode, selv om Sverige fortsatt var pådriver for å skape målsjanser. Med fem minutter igjen av den andre perioden fikk Tyskland et powerplay etter en svensk utvisning. Men det svenske boxplayet fortsatte å være eksemplarisk, og tyskerne skapte ikke noen særlig fare for det svenske målet.

Med halvannet minutt igjen av den andre perioden kom det svenske ledningsmålet. Etter godt spill i offensiv sone kom pucken ned til Mattias Hävelid som fra blålinjen dunket inn 2-0 for Sverige etter god dekning av Oskar Pettersson foran mål. Målet ga Sverige en 2-0-ledelse før den tredje og siste ordinære perioden.

Tredje periode
Sverige klarte ikke å utnytte ledelsen i den tredje perioden, selv om de tidlig presset på for et ekstra mål. Jonathan Lekkerimäki skjøt et skudd i tverrliggeren etter fem minutter, før Tyskland kort tid etter fikk sin andre utvisning i kampen. Så kom Sveriges første powerplay-mål i kampen. Mattias Hävelid slo en pasning til Felix Unger Sörum som fant Otto Stenberg i slottet, og sistnevnte satte inn sitt andre mål i kampen til 3-0 for Juniorkronorna.

Ni minutter ut i siste periode kom neste scoring for Sverige, og nok en gang var det Stenungsunds Otto Stenberg som holdt ledelsen. Etter nok et fint angrep kunne Stenberg sette sitt tredje mål i kampen til 4-0 for de blågule da den tyske keeperen holdt seg langt unna målet. En stor opplevelse for Stenberg, som til daglig spiller i Göteborg og Frölunda.

Sverige økte ledelsen til 5-0 med fem minutter igjen av tredje periode da Noah Östlund fant en luke mellom beina på keeperen og satte Sveriges femte mål.

Det var nok en gang en gledens dag i Göteborg. Sverige var i overtall og viste stor klasse da de tok sin andre strake seier i hjemme-VM. Med sine tre scoringer var Otto Stenberg den ledende figuren i 3-0-seieren. Melker Thelin i målet gjorde også en solid innsats med 15 redninger.

I morgen, fredag (29. desember), møter Sverige Canada kl. 19.30 i Scandinavium i sin tredje kamp i gruppe A, før de avslutter mot Finland på nyttårsaften (kl. 14.30). Kampen mot Canada blir en ren gruppefinale (to seire til begge lag) der poengene kan bli ekstremt viktige i kampen om førsteplassen i gruppen i kvartfinalen.

Sverige – Tyskland, 5-0 (1-0, 1-0, 3-0)
15:48 1-0 Otto Stenberg (David Edstrom)
38:36 2-0 Mattias Hävelid (Filip Bystedt, Theo Lindstein)
46:16 3-0 Otto Stenberg (Felix Unger Sörum, Mattias Hävelid)
49:02 4-0 Otto Stenberg (David Edstrom, Felix Unger Sörum)
54:33 5-0 Noah Östlund (Jonathan Lekkerimäki)

Sveits – USA 3-11 (1-5, 0-4, 2-2)

USA vant 11-3 over Sveits i Frölundaborg. Ni mål (!) etter to perioder ga amerikanerne sin andre seier i junior-VM 2024.

Torsdag kveld ble det bare spilt én kamp i gruppe B og Frölundaborg, da USA og Sveits møttes. Sveits tapte 0-3 i åpningskampen mot Slovakia, mens USA vant 4-1 over Norge. Kampen, og spesielt USA, fikk en strålende start. Etter bare åtte minutters spill hadde USA scoret tre mål og ledet 3-0 ved Jimmy Snuggerud (2) og Will Smith. Sveits reduserte kort tid etter til 3-1, før nevnte Snuggerud fullførte et ekte hat trick etter tolv minutter av første periode. Før utløpet av første periode hadde USA klart å øke til 5-1 via et uheldig selvmål fra Sveits, men der USAs dyktige back Zeev Buium fikk målet etter en giftig oppvisning.

I andre periode fortsatte den amerikanske målfesten, blant annet med to mål fra Gavin Brindley, som hadde scoret to mål allerede i premieren. USA var totalt overlegne Sveits og viste sin bredde og fortreffelighet da sveitserne til slutt ble slått med 11-3 etter tre tunge perioder.

USA har nå to strake seire og seks poeng i gruppe B, mens Sveits har fått en dårligere start på VM 2024 med to strake tap.

Oppsummert

Gruppe A
Tyskland – Sverige 0-5 (0-1, 0-1, 0-2)

Gruppe B
Sveits – USA 3-11 (1-5, 0-4, 2-2)