Velobet

Finland vant skjebnekampen mot Latvia og kan nå forhåpentligvis unngå nedrykk fra gruppe A. De finske juniorene var fullstendig overlegne Latvia og vant 4-0 til slutt. Latvia ligger sist i gruppe A før den siste gruppespillkampen i morgen, med null scorede mål.

Latvia – Finland 0-4 (0-2, 0-1, 0-1)

Finland og Latvia sto foran en skjebnekamp i gruppe A da de to bunnlagene (begge med null poeng) møttes i Scandinavium fredag ettermiddag. Tre viktige poeng sto på spill, og ingen av lagene ønsket å gå inn i de siste dagene av junior-VM med kniven på strupen og måtte tenke for mye på nedrykk fra A-divisjonen, selv om kampen i seg selv ikke var helt avgjørende for hvem som spiller nedrykkskvalifisering og hvem som ikke gjør det.

Finlands trener Lauri Mikkola har blitt stilt spørsmålstegn ved i hjemlandet og hadde, i likhet med laget, et litt større press på seg enn latvierne etter den finske motgangen mot Tyskland sist. De finske juniorene startet også kampen best, men Latvias keeper Deivs Rolovs startet kampen lovende for Latvia. Finland hadde en god sjanse til å ta ledelsen i kampen etter at Latvia pådro seg en utvisning som resulterte i fire minutter i utvisningsboksen. Så kom den velfortjente ledelsen for Finland da kaptein Jere Lassila scoret 1-0 i powerplay. Finland økte raskt ledelsen til 2-0 kort tid etter PP-målet da backen Jesse Pulkkinen satte inn sitt andre mål bare minutter etter ledningsmålet. Finland vant skuddstatistikken 20-3 i første periode og hadde en velfortjent ledelse inn i andre periode.

I den andre perioden fikk Latvia en sjanse i kampen etter å ha blitt satt i powerplay i to minutter. Men latvierne viste svakhet også i den spilleformen og fikk ikke et eneste skudd på mål i numerisk overtak. I stedet var det Finland som økte ledelsen da de fikk et eget powerplay der Kasper Halttunen satte inn 3-0 med et lavt skudd. Latvia fikk et nytt powerplay i andre halvdel av midtperioden og skapte mye for første gang i kampen, men Noa Väli i det finske målet var klar og gjorde et par kvalifiserte redninger. De finske løvene kontrollerte den andre perioden og tok med seg en 3-0-ledelse inn i siste periode.

Tidlig i siste periode økte Oiva Keskinen ledelsen til 4-0 for Finland, assistert av kampens gigant i lagkaptein Jere Lassila. Det tidlige målet ble kampens siste, og Latvia, som ikke hadde scoret et eneste mål i turneringen så langt, ble igjen stående uten mål.

Med de tre poengene ligger Finland nå på fjerdeplass i gruppe A bak Tyskland, Canada og Sverige og er dermed med i sluttspillet. Latvia har null poeng i gruppen. Hvis Latvia slår Tyskland i morgen, går vi til gruppespillets siste dag (31. desember) med spennende forutsetninger med tre lag på tre poeng i kampen om de to sluttspillplassene bak allerede ferdige Sverige og Canada. Skulle Latvia i stedet tape sin siste kamp mot Tyskland i morgen, må latvierne spille nedrykkskvalifiseringskamp mot bunnlaget i gruppe B.

Latvia – Finland 0-4 (0-2, 0-1, 0-1)
14:15 1-0 Jere Lassila (Kasper Halttunen, Kasper Kulonummi)
15:13 2-0 Jesse Pulkkinen (Lenni Hämeenaho, Jere Lassila)
28:59 3-0 Kasper Halttunen (Jere Lassila, Jani Nyman)
40:47 4-0 Oiva Keskinen (Jere Lassila, Emil Hemming)

Med fire scoringer i powerplay knuste Slovakia Norge 8-4 på fredag. Slovakene, som kjemper om å toppe gruppe B i Göteborg, har innledet med tre strake seire for første gang i junior-VMs historie.

Norge – Slovakia 4-8 (1-2, 0-5, 3-1)

Servac Petrovsky og Dalibor Dvorsky briljerte med to mål og to målgivende pasninger hver. Dvorsky, som er uttatt til All Star-turneringen i U18-VM i ishockey i 2023, avsluttet sin to kamper lange poengtørke. Filip Mesar og Maxim Strbak leverte tre målgivende pasninger hver.

Trener Ivan Fenes’ tropper, som åpnet kampen med fem scoringer i andre periode, utnytter sitt offensive potensial med 17 mål så langt. Slovakia, som kom på sjetteplass i fjor, er sultne på å ta medalje igjen. Landet tok bronse i junior-VM i 1999 og 2015. Slovakene møter bronsemedaljevinnerne fra 2023 på lørdag.

Slovakias Adam Gajan, som ble kåret til beste målvakt i 2023, hadde 22 redninger i sin tredje seier. Norges Sebastian Aarsund debuterte i mål, mens Markus Stensrud hvilte for Sveits. Aarsund ble imidlertid tatt ut før midtveis i kampen. Slovakia skjøt 35-26 mot Norge.

Michael Brandsegg-Nygard, et forventet NHL-førsterundevalg i 2024, hadde to mål og en assist.

Brandsegg-Nygard satte inn det første målet etter 3:08. Den 18 år gamle Oslo-spilleren stjal pucken etter en tekning i norsk sone, løp av gårde og satte inn sitt første junior-VM-mål. Det var den eneste ledelsen Norge skulle få.

I slovakisk numerisk overtal serverte Petrovsky Samuel Honzek foran mål, som satte pucken under tverrliggeren etter 13.35. Det var den store Vancouver Giants-forwarden sitt tredje mål på like mange kamper.

Bare 27 sekunder senere fant Dvorsky Juraj Pekarchik med en fin pasning, og han slo Aarsund i femmeteren.

I den andre perioden ble Honzek utvist for hakking på et bruddforsøk som Aarsund avverget. I det påfølgende powerplayet fikk Dvorsky en fin pasning fra Peter Repcik, og etter 3.34 satte han inn en backhand.

Strbak løp inn og la pucken til Petrovsky i slottet til 4-1 etter 6.03. Bare 1.07 senere scoret Owen Sound Attack-veteranen fra samme sted. Den norske treneren Christer Nylund byttet ut Aarsund til fordel for Martin Lundberg.

Lundberg fikk en tøff velkomst da slovakene gjorde 6-1 bare sju sekunder inn i sitt neste powerplay, da Dvorsky satte Repcik i scene etter 12.30. Etter 14.08 satte Luka Radijovevic inn sitt første junior-VM-mål i numerisk overtal. Den 16 år gamle sønnen til den tidligere landslagsstjernen Branko Radivojevic er turneringens yngste spiller.

I tredje periode reduserte Norges Stian Solberg til 7-2 etter 8:34. Fem minutter senere satte Dvorsky inn sitt andre mål i kampen. Bare 42 sekunder senere reduserte Petter Vesterheim for Norge, og Brandsegg-Nygard avgjorde kampen i powerplay etter 14.57 da Mesar ble utvist for high-sticking. Kampen ble tydeligvis mer jevnspilt etter hvert som tiden gikk. Forrige gang Norge scoret fire eller flere mål i en junior-VM-kamp var 4. januar 1990, da Norge vant 7-3 over Polen.

Slovakia er fortsatt ubeseiret mot Norge i junior-VM. Tidligere møter har vært i nedrykksrunden. Slovakene vant 4-3 i Vancouver i 2006 og 5-0 i Buffalo i 2011.

I et avgjørende oppgjør møter Norge Sveits på lørdag. Begge lagene står uten seier og er desperate etter å unngå nedrykkskampen 4. januar.

Norge – Slovakia 4-8 (1-2, 0-5, 3-1)
03:08 1-0 BRANDSEGG-NYGARD Michael
13:35 1-1 HONZEK Samuel (PETROVSKY Servac og MISIAK Martin)
14:02 1-2 PEKARCIK Juraj (DVORSKY Dalibor og CIERNIK Alex)
23:43 1-3 DVORSKY Dalibor (REPCIK Peter og MESAR Filip)
26:03 1-4 PETROVSKY Servac  (STRBAK Maxim og MESAR Filip)
27:10 1-5 PETROVSKY Servac (SYKORA Adam og STRBAK Maxim)
32:30 1-6 REPCIK Peter (DVORSKY Dalibor og STRBAK Maxim)
34:08 1-7 RADIVOJEVIC Luka (MISIAK Martin og PETROVSKY Servac)
48:34 2-7 SOLBERG Stian (JOHNSEN Martinog WOLD Sander)
53:40 2-8 DVORSKY Dalibor (MESAR Filip og KMEC Jozef)
54:22 3-8 VESTERHEIM Petter (BRANDSEGG-NYGARD Michael og STEEN Noah)
54:57 4-8 BRANDSEGG-NYGARD Michael (VESTERHEIM Petter og KOCH Gabriel)

Tsjekkia – USA 3-4 (1-1, 2-2, 0-0) (OT: 0-0) (SO: 1-2)

USA har dominert Tsjekkia de siste årene og vunnet åtte av de ni siste oppgjørene. Den siste kampen var imidlertid i 2022, da tsjekkerne vant 4-2 i kvartfinalen i Edmonton. I dag avgjorde Isaac Howard straffekonkurransen da USA slo Tsjekkia 4-3 i gruppe B.

I den sjuende runden av straffekonkurransen gjorde 19-åringen fra Michigan State en listig stickhandle før han sendte pucken gjennom den tsjekkiske keeperen Michal Hrabal. Det var en stor kamp for Howard, som også åpnet scoringen i første periode.

Dette var en spennende og nervepirrende kamp med flere lederbytter. Tsjekkisk tålmodighet og defensiv bevissthet oppveide det amerikanske overtaket i ferdigheter i en stall med 10 NHL-førsterundevalg. Dermed er det duket for et nyttårsaften-oppgjør om førsteplassen i gruppen mellom USA og ubeseirede Slovakia. Tsjekkerne, som ikke kan bli bedre enn nummer tre, møter Sveits.

I fjor tok tsjekkerne sølvet – deres første medalje siden bronsen i 2005 – etter et 3-2 finaletap mot Canada. USA tok bronsen etter en vill 8-7-seier i sudden over Sverige. Den amerikanske toppkeeperen Trey Augustine gikk glipp av denne kampen på grunn av sykdom. Reservekeeper Jacob Fowler, som spilte i 11-3-seieren over Sveits, fikk sin andre strake start og vant duellen mot Hrabal. De siste skuddene gikk i USAs favør med 34-23.

Howard ga USA 1-0-ledelse etter 1.12 med det første skuddet på mål, da han omsatte Frank Nazars pasning på tvers av isen i et odd-man rush. Etter to utvisninger på rad svarte tsjekkerne med å stramme opp defensiven. Mot spillets gang utlignet Tsjekkia etter 15.40. Dominik Rymon vant et løp om pucken bak Fowlers mål og sentrerte den til Jakub Stancl, som ikke gjorde noen feil. Skuddene i første periode var 15-5 til USA, men treneren Patrik Augustas gutter var på hugget. Tsjekkia gikk opp til 2-1 etter 6.23. Adam Bares snappet opp en løs puck nederst i den venstre tekningssirkelen og satte inn sitt første mål i junior-VM bak en overrasket Fowler.

USA slo tilbake etter 8:04, takket være en av stjernene fra U18-VM i ishockey i 2023. Innenfor den tsjekkiske blålinjen fikk Gabe Perreault pucken og ga den til Ryan Leonard, som fant Will Smith ubevoktet på dørstokken og utlignet til 2-2.

Tsjekkerne tok igjen ledelsen etter 11.47. Etter en vending i nøytral sone brøt Eduard Sale inn fra venstrekanten og sendte en perfekt pasning til Robin Sapousek, som overlistet en utrusende Fowler. Aktiveringen av det amerikanske forsvaret ga 3-3-målet. Lane Hutson kom dypt inn, hentet pucken bak den tsjekkiske mållinjen og sendte en sentrerende pasning til Ryan Chesley, som hamret pucken i mål etter 14.11.

I den tredje perioden satte begge lagene inn støtet, og det ble vanskelig å komme seg gjennom nøytral sone. Hrabal skled på tvers og frarøvet Quinn Finley en one-timer i midten av perioden, satt opp av den glatte Hutson.

I overtiden hadde amerikanerne en gyllen mulighet til å vinne kampen etter at en backchecking av Matyas Melovsky traff Gavin Brindley med en høy klubbe ved den tsjekkiske blålinjen. Men det amerikanske powerplayet fant ikke rekkevidden.

Alt i alt understreker nervepirrende kamper som disse fremgangen tsjekkisk hockey gjør og uforutsigbarheten i junior-VM. Også amerikanerne går videre, litt mer kampvante i jakten på å vinne gull for første gang siden 2021.

Sverige – Canada 2-0 (0-0, 2-0, 0-0)

Sverige har sikret gruppeseieren i junior-VM 2024. Etter en solid 2-0-seier mot Canada holdt Sverige nullen for tredje kamp på rad og sikret seg gruppeseieren med én kamp igjen å spille.

På kvelden fredag 29. desember tok Sverige imot Canada i Scandinavium i Göteborg. Både svenske og kanadiske fans fikk oppleve en folkefest i gruppefinalen i gruppe A. Sverige startet med Hugo Hävelid i mål igjen etter åpningsmålet mot Latvia og der Melker Thelin (holdt nullen mot Tyskland i går) måtte starte på benken. Elias Salomonsson var tilbake i det svenske laget etter sin suspensjon, og Magnus Hävelid beskrev backen som «nesten et nyervervelse» til den tredje kampen i VM. Før kampen ble også målvaktslegenden Henrik Lundqvist hedret i sin gamle hjemmebane etter å ha blitt innlemmet i svensk hockeys Hall of Fame.

Første periode
Et kokende Scandinavium fikk en fartsfylt start på kampen der Canada startet best i åpningsminuttene. Kanadierne skapte de beste situasjonene i løpet av de første seks minuttene, der Hugo Hävelid i det svenske målet ble testet. Det ble en fysisk kamp fra start der begge lag gikk hardt ut med tunge taklinger, ikke minst fra de svenske backene Elias Pettersson og Anton Johansson. Dommerne, en svensk og en kanadisk, tillot hardt spill innledningsvis, noe som gjorde starten av kampen underholdende.

Selv om Sverige til tider sto godt imot Canada, var følelsen at Canada var nærmest et ledermål i løpet av det første kvarteret, men Hugo Hävelid spilte eksemplarisk i det svenske målet. Med seks minutter igjen av den første perioden fikk Sverige sin første powerplay-mulighet i kampen etter en høy klubbe på Jonathan Lekkerimäki. Dommerne valgte å gi Canadas Fraser Minten 2+2 minutter i utvisningsboksen, noe som ga juniorene fire minutter i numerisk overtak.

Sveriges powerplay fungerte imidlertid ikke, for Canada var svært aggressive, og Sverige fikk aldri tatt ledelsen i powerplay. Den første perioden endte målløs, men kampen var svært underholdende med høyt tempo og mange slag.

Andre periode
Etter at første periode var spilt, var det lite som tydet på at publikum ikke skulle bli underholdt i andre periode. Og to minutter ut i midtperioden kom kampens første mål. Sverige holdt pucken i offensiv sone, og etter en åpningspasning fra Theo Lindstein kunne Tom Willander sende sitt første JVM-mål til 1-0 for Sverige i lengste hjørne. Et vakkert føringsmål for Juniorkronorna.

Første halvdel av perioden var jevn der begge lag skapte få sjanser og der aggressiviteten til begge lag var høy. Siden lagene hadde byttet side, hadde de litt lengre til streken i andre periode, noe som skapte noen flere lengre angrep for begge lag. Begge hadde gode målvakter i Sveriges Hugo Hävelid og Canadas Mathis Rousseau.

Sistnevnte måtte imidlertid kapitulere nok en gang i andre periode da Sverige økte ledelsen til 2-0 med elleve minutter igjen av midtperioden. Dette etter at Jonathan Lekkerimäki sendte en puck mot mål, og på returen stakk Noah Östlund ut klubba og satte inn 2-0 for Sverige, og Scandinavium jublet høylytt. Kort tid etter ledningsmålet fikk Sverige en ny drømmesjanse da Mattias Hävelid traff stolpen. Kanadas Matthew Savoie fikk også en kjempemulighet like etterpå med et friløp, men han bommet.

Tredje periode
Canada pådro seg en stygg utvisning tidlig i den siste perioden, men Sverige klarte ikke å utnytte det to minutter lange numeriske overtaket til å øke ledelsen. Canada fikk også et powerplay, sitt første i kampen, etter svensk slurv i midtsonen og en taktisk obstruksjon. I det svenske boxplayet gjorde Hugo Hävelid tre flotte redninger, og publikum ropte navnet hans for tredje gang i kampen. Sverige unngikk et kanadisk mål etter et sterkt boxplay.

Med ti minutter igjen av den ordinære spilletiden hadde Sverige skaffet seg et godt utgangspunkt for avslutningen ved å opprettholde 2-0-ledelsen. Med sju minutter igjen av kampen så det ut til at Sverige fikk nok en utvisning som gjorde det enda mer spennende på slutten. Etter Zeb Forsfjälls takling nær kanten av banen tok dommerne en ekstra titt på dataskjermen for å avgjøre utvisningens alvorlighetsgrad, men centeren slapp unna uten straff, og lagene spilte fem mot fem igjen, noe som absolutt var hyggelig sett med svenske øyne.

Sverige fikk imidlertid en utvisning halvannet minutt senere etter en forvirrende situasjon foran mål. Canada fikk sjansen til å spille powerplay på slutten i en kritisk situasjon i kampen. Men turneringens beste boksspill og keeper så langt stengte kanadiernes forsøk på å redusere underskuddet. Sverige ofret mye for å holde nullen i kampen, og Hugo Hävelid storspilte bakover.

Sverige fikk et powerplay med to minutter igjen etter for mange kanadiere på isen. Dette ga Juniorkronorna muligheten til å spille enda mer tid og Canada færre sjanser til å redusere. Og Sverige spilte tiden med bravur og tok til slutt seieren.

Canada klarte ikke å bryte gjennom Hävelid og Sverige. Juniorkronornas overbevisende spill gjennom hele kampen ga laget sin tredje strake seier i gruppe A etter sluttresultatet 2-0. Dette foran et fullsatt Scandinavium med høylytt skrikende svenske supportere gjennom hele kampen.

Med seieren er Sverige nå klar vinner av gruppe A til tross for at alle lagene har én kamp igjen å spille (Tyskland to), ettersom verken Canada eller Tyskland kan passere Sverige på innbyrdes møter på tabellen. Dette gir Sverige et godt utgangspunkt for kvartfinalen der de møter fjerdeplassen i gruppe B, og det gir også gode forutsetninger for en eventuell semifinale ettersom de unngår vinneren av gruppe B i sluttspillet (før en eventuell finale).

Sverige – Canada 2-0 (0-0, 2-0, 0-0)
21:53 1-0 Tom Willander (Theo Lindstein)
30:39 2-0 Noah Östlund (Jonathan Lekkerimäki, Theo Lindstein)

Oppsummert

Gruppe A
Latvia – Finland 0-4 (0-2, 0-1, 0-1)
Canada – Sverige 2-0 (0-0, 2-0, 0-0)

Gruppe B
Norge – Slovakia 4-8 (1-2, 0-5, 3-1)
Tsjekkia – USA 3-4 (1-1, 2-2, 0-0) (OT: 0-0) (SO: 1-2)