Sveits og Norge møttes tidlig lørdag kveld i en avgjørende kamp i gruppe B. Sveits sikret seg sine første og viktige poeng i mesterskapet. Seieren betyr at laget nå er videre til kvartfinalen, mens Norge kan se frem til nedrykksspill.

Sveits – Norge 6-2 (1-2, 4-0, 1-0)

En liten folkemengde hadde samlet seg på Frölundaborg for å heie frem lagene til sine første poeng i mesterskapet, og mange av dem var iført norske landslagstrøyer. Norge spilte sin siste kamp i gruppespillet etter trippeltap mot USA (1-4), Tsjekkia (1-8) og Slovakia (4-8). Sveits gikk også inn til kampen med tap mot Slovakia (0-3) og USA (3-11). Nå fikk de to lagene endelig oppleve motstand på et mer jevnbyrdig nivå.

Sterk start av Norge
Kampen bød på et godt tempo der begge lag kom til situasjoner allerede i åpningsminuttene. Nordmennene var nok de sterkeste der både Petter Vesterheim og Patrik Dalen var nær ved å score. Kampens første mål ble imidlertid levert av Sveits, som etter et fint angrepsspill kunne plassere pucken i mål ved Simon Meier.

Kort tid etter målet fikk Sveits en utvisning etter at Leon Muggli ble utvist for crosschecking. Det var bare den andre utvisningen i turneringen etter Elias Salomonssons utvisning i den første gruppespillkampen. De fem minuttene i undertall ble imidlertid forvaltet svært godt.

Sveits presset på for å utvide ledelsen, men i forbindelse med et rush mot det norske målet ble Thierry Schild utvist igjen. Her økte Norge tempoet, og til slutt kunne Martin Johnsen sette inn den etterlengtede utligningen etter en meget fin soloprestasjon. Et nytt norsk mål ble levert mindre enn et minutt senere, via Mora-forwarden Patrik Dalen.

Avslutningen av første periode ble spilt fire mot fire, etter at Sveits hadde hatt powerplay i elleve sekunder.

Den sveitsiske snuoperasjonen
Et powerplay for Norge innledet den andre perioden, men det var da laget selv fikk en ny utvisning at kampens neste mål skulle komme Leo Braillard kunne utligne for sitt Sveits og bringe laget tilbake i kampen. Dette bremset ikke nordmennene, men laget fortsatte å lete etter sjanser.

Et nytt powerplay for Sveits fulgte, men det var først da motstanderne ble fulltallige at Sveits kunne score til 3-2. Også 4-2 og 5-2 skulle komme før perioden var over. Norge fortsatte å levere skudd på Alessio Beglieri som storspilte og reddet samtlige.

I den siste perioden ble Kasper Magnussen utvist i fem minutter for et slag mot hodet med 5:01 igjen på klokka. Før det hadde Rodwin Dionicio sørget for sluttresultatet 6-2.

Resultatet betyr at Norge ender på null poeng og dermed inntar femteplassen i gruppe B. Neste kamp for Norge blir nedtrykkskampen, sannsynligvis mot Latvia på torsdag.

For Sveits sin del spilles neste kamp allerede i morgen når de runder av gruppespillet mot Tsjekkia. Her kan ytterligere tre poeng sikres, noe som vil bety at laget seiler opp til en tredjeplass i gruppen.

06:05 1-0 Meier Simon (Gredig Rico, Ustinkov Daniil)
17:16 1-1 Johnsen (Solberg Stian, Magnussen Kasper)
18:10 1-2 Dalen Patrik (Bakkevig Oskar, Koch Gabriel)
25:49 2-2 Braillard Leo (Ustinkov Daniil, Reinhard Mattheo)
30:16 3-2 Taibel Jonas (Muller Miles, Terraneo Simone)
31:53 4-2 Dionicio Rodwin (Taibel Jonas, Weber Gregory)
38:52 5-2 Schild Thierry (Taibel Jonas, Muller Miles)
45:12 6-2 Dionicio Rodwin (Terraneo Simone, Taibel Jonas)

Tyskland – Latvia 2-6 (0-3, 1-2, 1-1)

Latvia måtte slå Tyskland med tre mål for å holde liv i VM-kvartfinaledrømmen. Latvierne sto imot presset og tok en imponerende 6-2-seier og ga seg selv en sjanse. Men Tyskland trenger ett poeng mot Canada i morgen for å passere Latvia i kvartfinalen.

Lørdag kveld spilte Latvia mot Tyskland i gruppe A om viktige poeng i Scandinavium. Latvia måtte vinne med tre mål for å ha en sjanse til å nå kvartfinalen, ellers ville Latvia sementere sin plass som jumbo i gruppe A da de spilte sin siste kamp i gruppen. Tyskland, på sin side, ville være i knipe for å unngå nedrykkskvalifisering før morgendagens kamp mot Canada.

Med kniven på strupen tok Latvia ledelsen allerede etter tre minutter da Eriks Mateiko scoret 1-0 i Latvias første mål i turneringen. I kampens første powerplay økte Latvia senere ledelsen til 2-0 etter ni minutter, og Tyskland var rystet i kampen. Med sju minutter igjen av første periode kom mål nummer tre for Latvia, og Tyskland var virkelig i trøbbel. På dette tidspunktet hadde Latvia tatt den tremålsledelsen de trengte for å gi seg selv en sjanse til å unngå nedrykk, og kampen hadde fått en god start.

Latvia ledet 3-0 etter en underholdende første periode. I den andre perioden var det imidlertid Tyskland som fikk den beste starten da de reduserte til 3-1 i det sjuende minutt etter en latvisk målvaktsfeil. Men Latvia og deres svenske bekjentskap Dans Locmelis snudde kampen igjen. Den tidligere Luleå-spissen leverte en fin soloprestasjon før han serverte Skellefteå-spissen Rainers Darzins, som scoret 4-1 for Latvia.

Men latvierne nøyde seg ikke med det. De fikk fem mot tre i powerplay med et par minutter igjen av den andre perioden, og nevnte Locmelis serverte en perfekt pasning til sin tidligere Luleå-kollega Sandis Vilmanis, som satte 5-1 for Latvia, noe som også ble sluttresultatet før den tredje og siste perioden.

I den tredje perioden økte Sandis Vilmanis til 6-1 for Latvia og ga nasjonen en enda sikrere ledelse å holde på i den siste perioden, og på dette tidspunktet hadde Latvia sitt påtvungne tremålsovertak med god margin. Med sju minutter igjen ble det imidlertid litt spennende da Norwin Panocha reduserte til 6-2, og da trengte tyskerne «bare» to mål til for å snu alt for Latvia igjen.

Tyskland fikk imidlertid en unødvendig utvisning med fem minutter igjen av kampen, der Veit Oswald fikk en femminutters-straff og en matchstraff, og kampen så ut til å være over for Tyskland med resten av kampen i undertall. Latvia spilte enkelt bort minuttene og tok til slutt en imponerende seier med 6-2. Latvia er dermed forbi Tyskland på tabellen og er nå i kvartfinalen, men de kan falle til femteplass i gruppen i morgen hvis Tyskland tar poeng mot Canada.

Siden tre lag (Latvia, Finland, Tyskland) har samme poengsum og hvor de har vunnet mot hverandre i gruppe A, går de på innbyrdes målforskjell hvor Latvia før møtet hadde -4 og nå 0. Finland hadde +3 mens Tyskland hadde +1, men nå har tyskerne -3. Dette gjelder kun innbyrdes målforskjell i de møtene lagene har hatt mot hverandre. Tyskland ligger derfor sist i gruppe A og må ta poeng mot Canada i morgen for å unngå å spille nedrykkskvalifiseringskamp mot Norge neste uke.

Hvis Tyskland tar ett poeng (eller flere) mot Canada i morgen, går de forbi Latvia og eventuelt Finland, avhengig av de finske løvenes resultat mot Sverige tidligere på dagen. For Finland er det imidlertid ingen grunn til å bekymre seg for nedrykk, ettersom de har innbyrdes møter i Latvia HVIS Tyskland passerer dem med ett poeng eller mer og hvis Finland og Latvia står på samme antall poeng (tre). Det er altså bare Latvia og Tyskland som kan risikere nedrykk.

Latvia har ingen flere kamper igjen å spille i gruppespillet og ender på tre poeng.

02:46 0-1 Mateiko Eriks (Uljanskis Darels, Mots Toms)
09:06 0-2 Bukarts Rodzers (Bulans Peteris, Rullers Rainers)
13:23 0-3 Bulans Peteris
26:30 1-3 Schindler Samuel (Nieleck Lennard)
30:46 1-4 Darzins Rainers (Locmelis Dans, Vilimanis Sandis)
37:44 1-5 Vilmanis Sandis (Locmelis Dans, Bukarts Rodzers)
46:34 1-6 Vilmanis Sandis (Locmelis Dans)
53:04 2-6 Panocha Norwin (Sumpf Julius, Bicker Kevin)