Etter tre strake tap i VM, kom det endelig en seier. Denne kom mot Danmark. Passende på en dag hvor den danske Kongen og Dronningen er på statsbesøk i Norge. 

Michael Brandsægg-Nygårds scorte Norges første mål i kampen i andre periode. Erik Salsten scoret også, og ikke minst holdt målvakt Henrik Haukeland nullen. Skuddstatistikken viste 29-24 i norsk favør.

Det var et element av revansje for Norge. Danskene har hatt et tak på denne rivaliseringen de siste årene. I OL-kvalifiseringen i 2022 slo Danmark Norge 2-0 i den avgjørende kampen i Oslo i 2021. Danmark har også vunnet begge de to siste VM-møtene 3-0 (2016, 2018).

Kampnivået var høyt og det var tett i den målløse første perioden. Dette var en viktig kamp for begge lagene i jakten på å holde seg i toppdivisjonen og kanskje kanskje sikre seg en kvartfinaleplass.

Mats Zuccarello, tidenes norske poengkonge i NHL-historien, var tilbake i lagoppstillingen etter en kamps fravær på grunn av sykdom. Han spilte i en sterk topprekke med kaptein Patrick Thoresen og Brandsægg-Nygård, som er ventet å bli valgt i første runde i NHL-draften i 2024.

Danmark fikk kampens første powerplay sent i første periode. Thoresen ble utvist for manhandlig Christian Wejse foran Haukeland. Danskene klarte imidlertid ikke å utnytte det.

Norge økte intensiteten i andre periode. Og etter fem minutter fikk Norge sin beste sjanse i powerplay. Et dansk klareringsforsøk ga et shorthanded breakaway, men Nick Olesens backhand traff siden av nettet.

Etter 7.15, akkurat da de danske fansen hadde begynt å rope sin støtte, åpnet den norske topprekka scoringen på et rush. Zuccarello fant Brandsægg-Nygård i midten og satte inn en one-timer som for forbi Dichows hanske. Det var det andre målet i dette VM for den 18 år gamle løperen, som spiller for svenske Mora IK.

Det fysiske spillet tok seg opp i siste periode. Norges Christian Kåsastul sendte Wejse over med en veltimet, tung bodycheck. En høy klubbe på Thoresen førte til nok en bortkastet powerplay-sjanse for danskene.

I den andre enden traff Zuccarello Dichow med et hardt skudd som spratt opp og over den danske keeperen med under fire minutter igjen. Høyrebeinet hans sparket tilbake i et desperat forsøk på å holde pucken ute. Spillet ble videogjennomgått, og det ble avgjort at pucken ikke passerte mållinjen.

Etter at Danmark tok ut Dichow for en sjette angriper, avgjorde Salsten kampen med en scoring i tomt mål med elleve sekunder igjen.

 

Danmark – Norge 0-2 (0-0)(0-1)(0-1)
27:45 0-1 #28 Brandsegg-Nygård Michael, Assiste #36 Zuccarello Mats og #41 Thoresen Patrick
59:59 0-2 #17 Salsten Eirik

Troppen

Målvakt
33. Henrik Haukeland
31. Jonas Arntzen

LINE 1
72. Stian Solberg
4. Johannes Johannesen
36. Mats Zuccarello
41. Patrick Thoresen
28. Michael Brandsægg-Nygård

LINE 2
10. Mattis Nørstebø
2. Isak Hansen
27. Andreas Martinsen
17. Eirik Østrem Salsten
71. Eskild Bakke Olsen

LINE 3
43. Max Krogdahl
49. Christian Kåsastul
23. Thomas Berg-Paulsen
12. Noah Steen

LINE 4
54. Sander Hurrød
13. Petter Vesterheim
22. Martin Rønnild
19. Håvard Østrem Salsten
18. Thomas Olsen