Canada spiller sin fjerde strake VM-finale i ishockey-VM for menn etter at de snudde 1-2 til 4-2-seier i tredje periode mot Latvia.

Canada – Latvia

Den første semifinalen i VM i ishockey for menn 2023 ble spilt mellom den store nasjonen Canada og den usannsynlige nasjonen Latvia i Tampere i Finland. I Finlands fravær i semifinalen var det Latvia og deres fans som inntok Finlands nest største by for å heie frem landet sitt til en mulig historisk VM-finale. Det er nok riktig å si at de finske supporterne også heiet på Latvia.

Canada skapte tidlig et par halv-farlige sjanser da de trengte gjennom Latvias tette forsvar, men keeper Arturs Silovs så ut til å være våken også i denne playoff-kampen. Men Canada skulle ikke få det første målet i semifinalen. Etter et langt angrep i offensiv sone var det til slutt Dans Locmelis, som til daglig spiller i Luleå U20 (!), som fikk inn det første målet i VM-semifinalen til 0-1 etter å ha vært på rett sted ved en retur.

Semifinalen ble virkelig fartsfylt etter målet til Latvia. Latvierne skapte igjen en god sjanse, men Canada hadde også sjanser i jakten på en utligning. Publikum og spillet gikk litt ned i tempo de siste seks-sju minuttene, der Canada hadde en del puckbesittelse, men Latvia klarte å slå tilbake. Den latviske suksessen fortsatte i en periode til i dette VM med 0-1-ledelse mot Canada etter 20 minutter.

Andre periode
Latvia fikk et powerplay drøyt halvannet minutt inn i midtperioden. Ett minutt inn i powerplayet fikk Canada en ny utvisning som ga Latvia et fem mot tre powerplay. Men de fikk ikke noe ekstra mål ut av det numeriske overtaket.

Åtte minutter ut i andre periode fikk Canada kampens første powerplay etter en latvisk tripping-utvisning. Men Latvia kunne også vise et sterkt boxplay med god hjelp fra publikum. Det høylytte latviske publikumet i Tampere fikk se mange utvisninger fra begge lag i midten av perioden. Kampens neste mål skulle imidlertid komme i spill fem mot fem da Samuel Blais kom i høy fart og satte 1-1 i lengste hjørne etter et fint forarbeid av Peyton Krebs.

Men Latvia lot seg ikke skremme av en kanadisk utligning i slutten av midtperioden, i stedet tok Rudolfs Balcers saken i egne hender da han lurte to kanadiere før han skjøt 1-2 med tre minutter igjen av perioden. Latvia kom raskt tilbake og tok kommandoen i kampen igjen, og gikk inn i tredje og siste periode med en 1-2-ledelse.

Tredje periode
Latvia var 20 minutter unna å skrive historie i sin første VM-semifinale noensinne. Det skulle imidlertid bli en marerittstart på tredje periode da Canadas snedige forward Jack Quinn skjøt inn 2-2 fra bakre del av banen, og pucken prellet av Arturs Silovs bakhode og gikk inn.

Den latviske drømmen om å nå finalen fikk seg en liten knekk ni minutter ut i tredje periode da et fint kanadisk oppspill fant Adam Fantili, og 18-åringen tok et steg og satte inn 3-2 for Canada med et fint håndleddsskudd, et mål som fikk Nokia Arena til å forstumme.

Latvia hadde mye støtte bakover i jakten på en utligning, men Canada spilte mange minutter med vellykket puck-besittelse, noe som gjorde det vanskelig for latvierne å bite fra seg i offensiven. Det ble ikke lettere for Latvia da Oskars Batna pådro seg en utvisning med drøyt tre minutter igjen av ordinær tid, noe som ga Canada et powerplay i kampens siste minutter. Canada holdt pucken i starten av powerplayet for å få tiden til å gå, men skapte ingen farer.

Latvia hadde ett minutt på seg til å skape et siste press for å holde liv i finaledrømmen. Men i stedet satte Canada spikeren i kisten i åpent mål til 4-2, og semifinalen var over. Latvia tapte sin historiske semifinale med tre mål i siste periode mot et sterkt Canada.

For Canada er det VM-finale i morgen (søndag) kl. 19.20 norsk tid mot vinneren av kveldens semifinale mellom Tyskland og USA. For Latvia venter en kamp om bronsen som starter kl. 14.20.

Canada – Latvia, 4-2 (0-1, 1-1, 3-0)

08:18 0-1 Dans Locmelis (Rihards Bukarts, Kristaps Zile)
35:32 1-1 Samuel Blais (Peyton Krebs, Jacob Middleton)
36:38 1-2 Rudolfs Balcers (utan assist)
40:45 2-2 Jack Quinn (Lawson Crouse, Scott Laughton)
48:56 3-2 Adam Fantili (Milan Lucic, Justin Barron)
59:17 4-2 Scott Laughton

Slik startet lagene

Canada

Målvakter:
Samuel Montembault
(Devon Levi)

1. rekke:
Mackenzie Weegar, Jacob Middleton
Cody Glass, Milan Lucic, Adam Fantili

2. rekke:
Justin Barron, Brad Hunt
Scott Laughton, Jack Quinn, Lawson Crouse

3. rekke:
Pierre-Olivier Joseph, Tyler Myers
Peyton Krebs, Jake Neighbours, Samuel Blais

4. rekke:
Jack McBain, Michael Carcone, Tyler Toffoli

Latvia

Målvakter:
Arturs Silovs
(Kristers Gudlevskis)

1. rekke:
Uvis Balinskis, Kristaps Zile
Kaspars Daugavins, Rodrigo Abols, Rudolfs Balcers

2. rekke:
Janis Jaks, Kristians Rubins
Martins Dzierkals, Roberts Bukarts, Oskars Batna

3. rekke:
Karlis Cukste, Ralfs Freibergs
Rihards Bukarts, Miks Indrasis, Dans Locmelis

4. rekke:
Oskars Cibulskis, Renars Krastenbergs
Toms Andersons, Deniss Smirnovs, Ronalds Kenins