Tsjekkia er klar for semifinale i JVM 2024. Växjö-forwarden Jakub Stancl ble kampens helt da han scoret til 2-3 for Tsjekkia med elleve sekunder igjen av kvartfinalen. Tsjekkia er dermed klar for VM-semifinale, mens Canada forlater Göteborg uten medalje.

Tirsdag ettermiddag ble dagens første kvartfinale spilt i Scandinavium, der Canada og Tsjekkia møttes i et spennende oppgjør. Begge lagene var nemlig i finalen i fjorårets turnering. Tsjekkia fikk den beste starten på kampen da Växjö-spissen Jakub Stancl ga tsjekkerne 0-1 etter et velbalansert skudd ved første stolpe etter åtte spilte minutter. Med ni minutter igjen av perioden fikk Tsjekkia muligheten til å øke ledelsen på straffeslag, men Dominik Rymon bommet på sjokkåpningen. Tsjekkerne var gode i første periode, og holdt et fartsfylt Canada unna mange målsjanser. Laget fikk også en perfekt avslutning på perioden da spissen Tomas Cibulka gjorde 0-2 like før periodeslutt, etter at keeper Mathis Rousseau hadde sluppet pucken lett forbi.

Rousseau revansjerte seg i den andre perioden med en tidlig superredning og holdt Canada inne i kampen. Kort tid etter redningen fikk også kanadierne i Göteborg juble da Matthew Wood utnyttet en kontring til å skyte inn 1-2 til en svært viktig redusering, drøyt fire minutter ut i andre periode. Canada ledet kampen i den første perioden og fortsatte å gjøre det i den andre. De tusenvis av kanadierne på tribunen forsøkte å heie fram landslaget sitt til en utligning. Tsjekkia spilte godt forsvarsspill gjennom hele perioden, men måtte gi tapt i slutten av perioden da Canada utlignet. Backen Jake Furlong fikk et fint backhandskudd som gikk hele veien inn i mål til 2-2 i kvartfinalen med drøyt tre minutter igjen av midtperioden.

I tredje periode var det jevnt i Scandinavium, men med et lite overtak for Canada som hentet inn tomålsunderskuddet. Halvveis ut i perioden var det ingen ledelse i noen av retningene, men Canada hadde flest skudd på mål. Mot slutten av den ordinære spilletiden var det til tider kaos i Scandinavium. I kampens 60. minutt, med elleve sekunder igjen av ordinær tid, scoret Växjö-spissen Jakub Stancl 2-3 for Tsjekkia i en usannsynlig avgjørelse.

Canada rakk ikke å utligne og måtte se seg slått av Tsjekkia. Kampen endte 2-3, og Tsjekkia er dermed klar for semifinale i junior-VM 2024.

– Det er en fantastisk følelse. Canada presset hardt i siste periode, men vi sto godt imot og blokkerte noen skudd. Det var en flott innsats av oss, sier matchhelten Stancl i mixed zone etter den sene avgjørelsen.

Canada – Tsjekkia 2-3 (0-2, 2-0, 0-1)

07:51 0-1 Jakub Stancl (Dominik Rymon)
18:01 0-2 Tomas Cibulka (Jiri Kulich)
23:43 1-2 Matthew Wood (Easton Cowan, Brayden Yager)
36:40 2-2 Jake Furlong (Matthew Poitras)
59:49 2-3 Jakub Stancl