Velobet

Tyskland spiller en historisk VM-finale i morgen, søndag. Tyskerne vant VM-semifinalen etter ekstraomganger ved Frederik Tiffels og skal spille sin første VM-finale på 70 år.

Lørdag kveld ble den andre og siste semifinalen i VM i ishockey for menn spilt mellom Tyskland og USA. Ett av landene skulle spille om gullet mot Canada i morgen (søndag), og for taperne ventet Latvia. Tyskland har ikke vært i VM-finalen siden 1953, og USA har ikke vært der siden 1960, så mye sto på spill for lagene.

Semifinalen fikk sitt første mål bare ett minutt ut i første periode da USA-stjernen Alex Tuch gjorde 1-0 for amerikanerne. Det andre målet kom ikke lenge etter for USA da Rocco Grimaldi brukte farten sin til å skyte et slagskudd i krysset til 2-0 etter fire minutter. En marerittstart for Tyskland og en drømmestart for USA. Men tyskerne skulle få en viktig redusering i første periode. I et powerplay fant pucken endelig veien inn bak mållinjen ved Daniel Fischbuch med åtte minutter igjen av perioden.

Men Tyskland nøyde seg ikke med å redusere, de fikk også utlignet før periodens slutt da unge Maksymilian Szuber scoret til 2-2 med fire minutter igjen av første periode. De mange målene i den første perioden la grunnlaget for flere mål i resten av semifinalen.

Andre periode
I den andre perioden var USAs energiske spiss Rocco Grimaldi på pletten igjen da han sendte pucken i mål via Mathias Niederberger. Etter å ha sett nærmere på videobildene blåste dommerne bort målet, og kampen forble jevn målmessig. En ellers ganske sjansefattig andre periode resulterte til slutt i et amerikansk mål. Michael Eyssimont, som felte Tre Kronors Rasmus Sandin i gruppespillet, satte inn 3-2 for USA i midten av perioden.

En ganske begivenhetsløs andre periode endte 1-0 til USA, og dermed ledet amerikanerne 3-2 før den tredje og siste ordinære perioden.

Tredje periode
USA har vært jevnbyrdige gjennom hele turneringen, der spesielt skøyteløpingen og hurtigheten har skilt seg ut. Amerikanerne har også vist seg å være sterke på å bruke tid med pucken i føringen, noe som ikke lovet godt for Tyskland i jakten på en utligning i starten. Tyskerne skapte imidlertid en del farligheter mot USAs velspillende keeper Casey DeSmith.

Amerikanerne hadde også sine sjanser til å øke ledelsen, men Mathias Niederberger i det tyske målet sørget for at landet hans fikk sjansen til å sikre en finaleplass. Jonas Müller fikk en stor sjanse til å utligne for Tyskland med seks minutter igjen å spille, men bommet på målet. Noen minutter senere var Justin Schutz nær ved å utligne. Tyskland la inn et siste gir for å holde liv i semifinalen.

Semifinalen ble også holdt i live. Da Tyskland tok ut keeperen for å spille seks mot fem, kom den tyske utligningen da Marcel Noebels fant en løs puck og utlignet til 3-3, til stor jubel i den tyske båsen og på tribunen i Nokia Arena. For en avslutning på den ordinære spilletiden. Tyskerne så nesten ut til å være ute av kampen, men viste nok en gang at de er en styrke å regne med i denne turneringen.

Semifinalen i Tampere gikk til ekstraomganger etter en svært jevn kamp i 60 minutter. Nå trengte begge nasjonene en matchhelt.

Forlengelsen
Snakk om en thriller når et historisk finalelag ble avgjort på overtid i et tre mot tre-spill i ti minutter. Overtidsspillet tre mot tre er et vanskelig spill der man ønsker å ha så mye puck som mulig uten å blottlegge seg bakover med uforsiktige puckslipp. Begge lagene spilte trygt og sikkert i første omgang, men USA skapte kanskje flest muligheter. Tysklands Frederik Tiffels hadde imidlertid den beste sjansen, da han nesten overlistet Casey DeSmith. Til slutt kom også en tysk avgjørelse, og det var nevnte Tiffels som scorte 3-4 for Tyskland og sende sitt tyske landslag til sin første VM-finale på 70 år.

Tyskland møter Canada i VM-finalen i morgen (kl 19.20), mens USA møter Latvia i bronsekampen (kl 14.20).

USA – Tyskland, 3-4 e.förl (2-2, 1-0, 0-1, 0-1)

01:11 1-0 Alex Tuch (Drew O’Connor, Rocco Grimaldi)
03:56 2-0 Rocco Grimaldi (Alex Tuch)
12:11 2-1 Daniel Fischbuch (Dominik Kahun, Moritz Seider)
16:03 2-2 Maksymilian Szuber (Nico Sturm, JJ Peterka)
28:47 3-2 Michael Eyssimont (Drew O’Connor, Connor Garland)
58:37 3-3 Marcel Noebels (Dominik Kahun, Leon Gawanke)
67:32 3-4 Frederik Tiffels (Dominik Kahun)

Så startade lagen

USA

Målvakter:
Casey DeSmith
(Cal Petersen)

1. rekke:
Nick Perbix, Dylan Samberg
Alex Tuch, Nick Bonino, Rocco Grimaldi

2. rekke:
Scott Perunovich, Tyler Kleven
Connor Garland, Drew O’Connor, Michael Eyssimont

3. rekke::
Henry Thrun, Connor Mackey
Carter Mazur, TJ Tynan, Cutter Gauthier

4. rekke:
Lane Hutson
Matt Coronato, Patrick Brown, Sean Farrell
Anders Bjork

 

Tyskland

Målvakter:
Mathias Niederberger
(Dustin Strahlmeier)

1. rekke:
Moritz Seider, Moritz Müller
Frederik Tiffels, Dominik Kahun, John-Jason Peterka

2. rekke:
Kai Wissmann, Jonas Müller
Alexander Ehl, Nico Sturm, Samuel Soramies

3. rekke:
Leon Gawanke, Maksymilian Szuber
Daniel Fischbuch, Maximilian Kastner, Marcel Noebels

4. rekke:
Fabio Wagner
Justin Schutz, Wojtek Stachowiak, Parker Tuomie
Filip Varejcka