Velobet

I den tredje kvartfinalen sikret USA avansement til semifinalen i JWC. Seieren mot Latvia ble sikret etter at hele seks forskjellige spillere skrev seg inn i målprotokollen i en kamp som endte 7-2.

USA gikk inn til møtet, som også var det aller siste i Frölundaborg, som storfavoritter. Det amerikanske laget valgte å sette andrekeeper Jacob Fowler i mål, mens Latvias bur ble voktet av Deivs Rolovs, som også fikk sjansen i de fleste kampene i gruppespillet.

Første periode

Drew Fortescue åpnet scoringen for USA etter et drøyt minutt av kampen. Dette var Boston University-backens første mål i turneringen. Laget viste et veldig fint kollektivt spill, men det betydde ikke at Latvias muligheter ikke fantes. Rainers Darzins hadde et farlig skudd fire minutter ut i første periode. Den tidligere Umeå-spilleren Sandis Vilmanis var også svært nær da et av skuddene hans prellet av i tverrliggeren. Samtidig måtte det latviske forsvaret bære et tungt lass. Og etter elleve minutters spill scoret USA ikke uventet 2-0 etter et langt arbeid i angrepssonen.

Latvierne ga imidlertid ikke opp, og med sju minutter igjen av første periode kunne Dans Locmelis sprenge nullen etter en veldig fin vending. Lykken varte imidlertid bare noen sekunder før USA kunne svare med 3-1, en puck som gikk over skulderen på Rolovs i målet. Med fire minutter igjen av første periode kom kampens første powerplay for USA. Det numeriske overtaket resulterte i en rekke forsøk, men treffene uteble.

Andre periode

Etter pausen kom begge lagene ut med god energi, og det var USA som fikk skuddene på mål. Latvia hadde flere angrep fremover, men var veldig uforsiktige med pucken. Latvia trakk sin andre utvisning etter en sprett, og her kunne USA lykkes med sitt powerplay da Rutger McGroarty scoret til 4-1. De relativt få tilskuerne på tribunen forsøkte å gi Latvia støtte, og i det 28. minutt fikk laget endelig spille i numerisk overtak. Latvia klarte imidlertid ikke å bryte gjennom motstanden.

Latvias forsvar måtte jobbe hardt for å dekke skuddene fra motstanderne resten av perioden, da skuddsituasjonen var 15-6. Før pause kunne USA øke ledelsen ytterligere da pucken gled inn gjennom Rolovs benbeskyttelse. I et nesten åpen mål kunne Perreault skrive seg inn i protokollen som tomålsscorer med sekunder igjen av perioden. Det var tydelig å se at trettheten hadde satt seg i det latviske forsvaret.

Tredje periode

De siste 20 minuttene startet med skudd fra begge lag, og etter seks minutter kunne Oliver Moore score. I powerplay klarte Latvia å redusere, og Dans Locmelis scoret igjen. Latvia leverte betydelig flere skudd på mål i siste periode, flere enn de gjorde i første og andre periode til sammen. Til tross for det store underskuddet gjorde laget sitt beste for å redusere forspranget.

Locmelis skulle også komme til å stå i sentrum mot slutten av kampen, men for noe mer negativt enn et nytt mål. Med fem minutter igjen ble den tidligere Luleå-spilleren, som også er Latvias kaptein, utvist etter et slag mot hodet på en amerikansk spiller. En hendelse som ga USA et nytt to minutters powerplay. Latvia klarte å forsvare seg i løpet av disse minuttene, men akkurat da laget var ved full styrke, pådro de seg en ny utvisning. Igjen klarte Latvia å holde kampen jevn, men til tross for dette resulterte møtet i exit fra mesterskapet.

USA – Latvia 7-2 (3-1, 3-0, 1-1)

01:31 1-0 Drew Fortescue (Oliver Moore)
11:42 2-0 Gabe Perreault (Seamus Casey)
13:50 2-1 Dans Locmelis (ingen assist)
14:03 3-1 Seamus Casey (ingen assist)
25:22 4-1 Rutger McGroarty (Isaac Howard, Gavin Brindley)
36:00 5-1 Will Smith (Gabe Perreault, Ryan Leonard)
39:39 6-1 Gabe Perreault (Will Smith, Seamus Casey)
46:34 7-1 Oliver Moore (Cutter Gauthier)
52:48 7-2 Dans Locmelis (Nikl Fenenko, Sandis Vilmanis)