Verdens beste U18-landslag skulle avgjøres da finalen i U18-VM ble satt i gang i kveld. Sverige spilte mot USA, en reprise av fjorårets finale.

Sverige hadde mulighet til å vinne sin tredje gullmedalje i U18-VM da Småkronorna møtte USA i en ny VM-finale. I fjor (U18-VM 2022) slo Småkronorna USA 6-4 i finalen og vant sin andre gullmedalje. Med det nye 2005-kullet har Sverige vist at de kan gjenta suksessen fra 2022 og 2019 og ta nok et gull. På den andre siden er imidlertid de store favorittene USA igjen, et lag med mange supertalenter som vanligvis spiller sammen i samme klubblag i USHL der de tilhører det amerikanske hockeyforbundets utviklingsprogram. Amerikanerne har knust all motstand på veien til finalen, men Sverige har også klart å gjøre det i løpet av et veldig sterkt mesterskap så langt, inkludert to sterke seire mot Canada.

En veldig jevn første halvdel av første periode åpnet seg etter ti minutter når det gjelder mål. Sverige fikk effekt av sitt fine spill da Anton Wahlberg serverte Elliot Ståhlberg for sitt første mål i turneringen til 1-0. USA utfordret også målet for en målvaktsinnblanding, men dommeren valgte å tildele svenskene målet og en amerikansk straff for feilvurdering av trenernes utfordring.

Sverige er kjent for å ha et sterkt powerplay og hadde to sjanser til å øke ledelsen i første periode, men USAs overtallsspill er turneringens beste så langt og ryddet opp i svenskenes numeriske overlegenhet. Sverige kunne likevel se tilbake på en sterk første periode der Elliot Ståhlberg ble periodens eneste målscorer. Skuddstatistikken var 12-13 etter den jevne perioden.

Småkronorna vant mange nærkamper i første periode og fortsatte på samme måte i andre periode. Da USA fikk en ny utvisning drøyt seks minutter ut i midtperioden, fikk Sverige power play. Det utnyttet den svenske andrerekka da Axel Sandin Pellikka slo en perfekt pasning til Noel Nordh som kunne sette inn 2-0 til Sverige.

Defensivt gjorde Sverige en meget god midtperiode og akkurat som i første periode vant Sverige perioden med 1-0 og Noah Erliden holdt fortsatt nullen intakt til 2-0 for Sverige i den tredje og siste ordinære perioden.

USA var dristig offensivt i tredje periode, noe som viste seg ganske ofte i første halvdel av perioden. Den svenske målvakten Noah Erliden ble tvunget til å gjøre flere gode redninger. HV-keeperen måtte imidlertid til slutt overgi seg. Med et fint skudd fra blålinjen reduserte USA til 2-1 med ti minutter igjen av tredje periode.

Begge lagene ble stadig mer desperate etter den amerikanske reduseringen. USA fikk mer energi og spilte mer vågalt og desperat i offensiv sone, mens Sverige spilte med litt desperasjon i forsvaret. Nøkkelen for Blågult var å ikke komme for langt ned i banen mot Noah Erliden, men å tørre å holde høyden i forsvaret.

Småkronorna fikk en utvisning med fem minutter igjen av perioden, noe som skapte enda mer spenning i VM-finalen. Etter nesten to minutter i boxplay kom det en skikkelig kalddusj da USAs Cole Eiserman scoret til 2-2 med tre minutter igjen, og amerikanerne hadde utlignet.

Med ett minutt igjen av kampen ble USA utvist for tripping, og turneringens nest beste powerplay, Sverige, fikk sjansen i fem mot fire i siste minutt av tredje periode. Sverige skapte tre svært farlige situasjoner bare i løpet av de siste 20 sekundene av powerplayet, men klarte ikke å avgjøre. I stedet gikk finalen til overtid, og superthrilleren fortsatte etter at USA utlignet med to mål i siste periode.

Overtid

Overtidskampen i U18-VM spilles tre mot tre til ett lag avgjør kampen. Sverige fikk lov til å starte i fire mot tre på grunn av den sene amerikanske utvisningen og fikk umiddelbart en liten fordel som et resultat. Sverige var imidlertid veldig slurvete i sitt minutt med numerisk overlegenhet og gikk glipp av sjansen til en tidlig avgjørelse.

I stedet tok det to minutter til før USA scoret ved Ryan Leonard, og Sveriges tap var et faktum. USA er verdensmester for U18 menn i 2023 og Sverige må nøye seg med sølvmedalje.

USA er verdensmestere på U18-nivå for ellevte gang i historien, mens Sverige får sin sjette sølvmedalje i historien. Småkronorna får utvilsomt en høy karakter etter en vel gjennomført turnering for dette landslaget med spillere født i 2005.

Sverige – USA, 2-3 eeo(1-0, 1-0, 0-2, 0-1)

09:33 1-0 Elliot Ståhlberg (Anton Wahlberg, Noah Dower Nilsson)
26:14 2-0 Noel Nordh (Axel Sandin Pellikka, Zeb Forsfjäll)
49:44 2-1 Danny Nelson (Zeev Buium, Salvatore Guzzo)
56:44 2-2 Cole Eiserman (Will Smith)
62:20 2-3 Ryan Leonard (Cole Hutson)

Bronsefinalen

Canada vant bronse i U18-VM 2023 etter en sen utligning i ordinær tid og en 4-3-seier over Slovakia etter Macklin Celebrinis mål i ekstraomgangene.

Dette er Canadas niende medalje i denne sammenhengen noensinne. Til tross for gode prestasjoner i mesterskapet reiser Slovakia hjem fra Sveits uten medalje, men med en hederlig fjerdeplass.

Canada – Slovakia, 4-3 eeo (0-0, 2-1, 1-2, 1-0)

30:23 1-0 Macklin Celebrini (Caden Price, Matthew Wood)
38:45 1-1 Dalibor Dvorsky (Patrik Masnica, Maxim Strbak)
39:47 2-1 Colby Barlow (Matthew Wood, Andrew Gibson)
41:38 2-2 Peter Cisar
55:33 3-2 Daniel Jencko (Peter Cisar, Roman Kukumberg)
58:50 3-3 Matthew Wood (Andrew Cristall)
67:51 4-3 Macklin Celebrini (Matthew Wood, Andrew Gibson)