Velobet

Finalen, i år som i fjor, måtte gå til overtid, første mål vinner. Men i år, da var det vertsnasjonens tur! Hele ni ganger har de arrangert VM, og dette var første gang de tok en medalje på hjemmebane! I bronsefinalen så det ut til å gå USAs vei etter første periode, men tsjekkerne ville det annerledes og vant siste periode hele 6-1 og tok med det bronsen!

Dette er første gang i ishockey VM-historien at de samme to lagene møtes i finalen i løpet av 3 mesterskap på rad. I verdensmesterskapet i 2019 vant Finland, i 2021 var det Canada og i 2022 vant Finland overtid. For et drama og for en kamp!

Bronsefinalen

Tsjekkia – USA 8-4 (1-3)(1-0)(6-1)
USA hadde en målfest i kampens 1. periode og det så ut til å bli en enkel seier for USA. Men tsjekkerne ga aldri opp. Ikke bare klarte de å utligne, men også ta over kampen og vinne kampen 8-4 og dermed også bronsen.

Det var USA, USA og USA i 1. periode, det meste gikk deres vei. USA spilte rett på mål og fikk tjente på. I løpet av 3 minutter hadde amerikanerne gått opp til 2-0. Men tsjekkerne hadde ikke gitt opp, og reduserte til 2-1, selv om de ikke hadde noen skudd på mål de første 8 minuttene. Karson Kuhlman hadde ikke scoret noen mål så langt i turneringen og scoret 2 i denne kampen mot USA.

Uansett hva laget snakket om i pausen, hadde det stor effekt. Tsjekkia hadde pucken mye og fant ofte de riktige pasningene. De skjøt ofte og fikk til slutt utbytte, redusert til 3-2. Utligningen for Tsjekkia kommer tidlig i 3. periode og det er nå et helt annet tempo i kampen. Bare noen minutter senere kom ledelsesmålet og deretter også 5-3-målet.

For et sceneskifte, fra nesten å ha vært ute av kampen til å eie den. Tsjekkia satt spikeren i kista med et mål i undertallsspill, og ledet 6-3. Tsjekkerne rakk også å score på tomt bur og USA får et trøstemål. Men det slutter ikke der, Pastrnak fikk hattrick og kampen ender 8-4. Gratulerer til Tsjekkia som fortjent vinner bronsen.

Finalen

Finland – Canada 4-3 (0-0)(0-1)(3-2)(1-0)
Virkelig god start for Canada. Gjør ikke på noe for offensivt, men gjør det vanskelig for Finland med en gang. Finland skaper ikke noe, men det er fordi de har vanskeligheter med å komme seg ut av sonen. Det er et stresset finsk lag som ikke får til en god kamp. Det er tydelig at det er Canadas kampplan å presse høyt og gi svært lite tid til de finske bakkene.

Men Finland viser seg fram av og til og skaper muligheter. Det er først etter 13 minutter ut i perioden at de begynner å finne noe som ligner på deres eget spill. Det står 0-0 etter 1. periode, 9-7 i skudd, men en viss fordel til Canada som klarte seg bedre i spillet sitt.

Finland har ikke sluppet inn noen mål i undertallsmål i dette verdensmesterskapet og Canada er blant de beste i powerplay. Canada vinner denne «duellen» ved å score på Finland i sitt overtallsspill . Canada leder 1-0 etter 2. periode. Finland tapte i kvartfinalen mot Slovakia og semifinalen mot USA, vil Lions også klare å snu denne kampen også?

3. periode rekker så vidt å starte før Canada får en spiller utvist. En ganske svak kamp fra Finland, men med litt slurv fra kanadiske spillere blir det nok en utvisning for Canada. Det blir spill 5 mot 3 i 5 sekunder. Med 35 sekunder igjen av siste utvisning, er det igjen en kanadier som går på en tvilsom utvisning og det er igjen 5 mot 3 på isen.

Så kom utligningen i kamp 5 mot 3, Mikael Granlund setter 1-1. I målsituasjonen gjør Chris Driedger det så dårlig at han blir tvunget til å forlate kampen og erstattes av Matt Tomkins. Det er fortsatt powerplay for Finland og taket løfter seg i arenaen når Granlund setter 2-1 til Finland.

Gleden er like stor når Joel Armia skyter inn 3-1 til Finland. Canada plukker ut målvakten og klarer å score med 2:12 igjen på klokken. Dommerne sjekker for å vurdere om mål-buret er ute av posisjon når målet er laget, men det er godkjent. Canada tar ut keeper og klarer å utlikner til 3-3 med 84 sekunder igjen på klokka, kampen går til overtid.

Det blir en canadisk utvisning, Finland spiller 4 mot 3. Manninen blir en stor helt når han avgjør kampen, assistert av tomålsscoreren Granlund.

Det er deres første verdenscupsmedalje på hjemmebane. Gratulerer også til Canada med sølvet.