Velobet

Dette er siste dag med gruppespill i årets VM. Det er nå langt klart at Tyskland tar seg videre til kvartfinalen fra Gruppe A. På overtid tok Latvia den siste kvartfinaleplassen i Gruppe B ved å vinne over Sveits. Canada sikret andreplassen i gruppen.

Se slutttabellen for begge gruppene her

Gruppe A

Tyskland – Frankrike 5-0 (2–0, 1–0, 2–0)
Frem til i dag var det et åpent løp mellom Tyskland og Danmark om den siste plassen i kvartfinalen fra gruppe A. Men med formiddagens kamp mellom Tyskland og Frankrike er det klart at det er de røde, gule og svarte som går videre.

Med en skuddstatistikk på 38-13 og en tidlig ledelse fra Alexander Ehl var det tydelig hva Tyskland var ute etter i dagens kamp. Laget trengte sårt en seier for å sikre seg den forventede kvartfinaleplassen, noe de gjorde med glans. Før første periode var over, hadde Frederik Tiffels også klart å score et mål.

John Peterka økte ledelsen i den andre, ellers ganske begivenhetsløse perioden. Da laget så fikk powerplay i den siste perioden, scoret stjernen Daniel Fischbuch 4-0, etterfulgt av et siste 5-0-mål fra Maximilian Kastner, også i numerisk overtall.

Før det hadde Frankrikes Loic Farnier pådratt seg en matchstraff, noe som ga tyskerne rikelig med fem mot fire-spill. Totalt sett ble det delt ut et større antall utvisninger i den siste perioden på begge sider.

Frankrike forlater nå VM, mens Tyskland må gjøre seg klar for en kvartfinale mot Sveits. Dette møtet vil mest sannsynlig finne sted i Riga.

 

Sverige – USA 3-4 (1–1, 0–2, 2–0) (OT: 0–1)
Svenskene fikk en bra start, men  Rasmus Sandin ble påført en stygg knetakling og ført av banen. Amerikaneren Michael Eyssimont fikk 5+10 og matchstraff, men den svenske smellen kan ha vært større i et lengre perspektiv ettersom Sandin er en ledende back for Tre Kronor.

Sverige fikk spille i overtall i fem minutter. Etter tre målløse minutter fikk USA en ny utvisning og Sverige fikk så drøyt to minutter i fem mot tre. Og så kom det svenske målet da Henrik Tömmernes plukket opp en fin assist til supertalentet Leo Carlsson som plasket inn sitt andre VM-mål til 1-0 for Sverige etter ni minutter spilt.

Men med et nytt amerikansk powerplay kom 1-1 og Sveriges første innslupne boxplay-mål i turneringen da Nick Bonino fant tunnelen på Lars Johansson. Første periode endte 1-1 etter en svært uberegnelig periode med åtte (!) utvisninger.

Sverige slet med å holde seg unna utvisningsboksen, noe som ga USA en power play-mulighet med åtte minutter igjen av midtperioden. Og så kom målet for USA. Lasse Johansson kunne ikke hindre amerikanerne i å score 1-2 gjennom Conor Garland som var først på en retur.

Tre Kronor fikk power play etter situasjonen, men klarte ikke å utligne. I stedet økte USA til 1-3 ved Lane Hutson etter at Sverige slurvet på offensiv blå linje og slapp backen fri i en kontring.

Det ble scoret et tidlig mål for USA i tredje periode da Matt Coronato, men den svenske treneren utfordret målet for offside og fikk rett og stillingen forble 1-3 . Men Sverige skulle få en gratis sjanse i spillet. Leo Carlsson skjøt inn 2-3 fra ingensteds via en amerikansk kølle, 18-åringens andre mål i kampen. Og plutselig ble det en helt ny intensitet inn i kampen fra Tre Kronor. Noen lange angrep skapte press, et press som resulterte i et utligningsmål der Timothy Liljegren dukket opp og utlignet til 3-3 for Tre Kronor på en retur.

Overtidskampen ble spilt tre mot tre i fem minutter for å avgjøre en vinner. USA trakk det lengste strået etter et mål på overtid, noe som betyr at amerikanerne vinner gruppe A og Sverige blir nummer to.

 

Finland – Danmark 7-1 (3–0, 3–0, 1–1)
Tirsdag kveld ble den aller siste gruppespillkampen spilt i Tampere for denne gang. Hjemmenasjonen Finland tok imot Danmark i en kamp som ikke betydde noe som helst for gruppestillingen. Danmark går ikke videre til kvartfinalen på grunn av Tysklands seier mot Frankrike tidligere i dag. Finland, derimot, var allerede nummer tre i gruppen.

De finske løvene hadde imidlertid et stort publikum i Nokia Arena og ønsket åpenbart å ta med seg et godt momentum inn i kvartfinalen. Marko Anttila ga Finland ledelsen etter bare to og et halvt minutt, og Atte Ohtamaa økte til 2-0 minutter senere etter et finsk drømmemål. Før slutten av første periode var det Ville Pokkas tur til å komme på scoringslisten til 3-0.

Det tok bare tre minutter for Finland å øke til 4-0 tidlig i midtperioden, etter at Harri Pesonen serverte Hannes Björninen med en fin pasning til det fjerde målet for de finske løvene. Det finske 5-0-målet ble scoret på egenhånd av Juho Lammikko, som kontret inn målet med en mann mindre på isen. Den finske målfesten tok imidlertid ikke slutt der, da NHL-stjernen Kasperi Kapanen scoret et fint mål da han felte George Sörensen til 6-0 for Finland med et par minutter igjen av midtperioden.

Kun tre minutter ut i tredje periode scoret Nikolas Matinpalo sitt første VM-mål til 7-0. Danmark fikk deretter en rask redusering gjennom stjernen Nikolaj Ehlers som klarte å bryte Emil Larmis scoringsserie. Finnene tok en overbevisende seier med 7-1.

Danmark reiser nå hjem fra Tampere. Landslagstrener til Danmark, Heinz Ehlers avslutter sin tid med storttap. Han forlater jobben etter VM og vil bli erstattet av svenske Mikael Gath. For Finland er kvartfinalen torsdag mot Canada i Tampere, som starter kl. 19:20 norsk tid.

Gruppe B

Slovakia – Norge 4-1 (3-0 ,0-1, 1-0)
Se fra dagens kamp her

 

Canada – Tsjekkia 3-1 (1–0, 0–1, 2–0)
Etter gårsdagens fiasko mot Norge, fikk laget en god start mot Tsjekkia der 19 skudd på mål ble avfyrt i første periode. Dette mot Tsjekkias fire. Først i siste minutt kom målet da Peyton Krebs ble assistert av Cody Glass og Brad Hunt i powerplay.

Da lagene kom inn på isen igjen, tok det imidlertid ikke lang tid før Tsjekkia utlignet ved Martin Kaut. Her var laget mye nærmere Canada i antall skudd på mål (10-9 til Canada).

Men i den siste perioden mistet Tsjekkia dampen, og Canada gjenvant grepet om kampen. Et nytt ledermål kom med et drøyt kvarter igjen, og Lawson Crouse scorer 3-1 i tomt mål.

Canada passere Tsjekkia på tabellen og sikre seg plassen som nest beste lag i Riga-gruppen. Tsjekkias endelige plassering er imidlertid ennå ikke klar, ettersom Latvia har muligheten til å passere i sin kveldskamp mot Sveits.

 

Sveits – Latvia 3-4 (0-0, 1-2, 2-1) (OT: 0-1)
Det var sterke følelser på isen i vertsnasjonenens aller siste gruppespillkamp. Det var vinn eller forsvinn, mot et Sveits som har seks av seks seire i gruppespillet før dagens kamp. De var altså allerede klare for kvartfinalen.

Kampen startet med en tilsynelatende begivenhetsløs periode der 17 skudd på mål, 9 fra Sveits og 8 fra Latvia, var det som ble levert. Da lagene kom inn på isen igjen, klarte Latvia å legge litt mer press på sine ubeseirede motstandere. Og etter knappe to minutter kom belønningen. Etter at Sveits mistet pucken i egen sone, scorte Ralfs Freibergs fra blålinjen. Jubelen på stadion og i fansonen utenfor, der tusenvis av supportere hadde samlet seg, var enorm.

I forbindelse med målet valgte den sveitsiske treneren Patrick Fischer å utfordre målsituasjonen for mulig interferens med målvakten. Etter en lang overveielse ble det dømt mål og Latvia fikk også spille i numerisk overlegenhet. Laget hadde også en kort periode med fem mot tre-spill etter at Janis Mores ble utvist for å forsinke spillet etter en situasjon der han hadde en høy kølle i ansiktet på en latvisk spiller. Sveits klarte imidlertid å holde unna Latvia, som slet med å få pucken på mål.

Akkurat da Sveits ble fulltallig, klarte Kevin Fiala å få en etterlengtet utligning etter et hardt angrep fra laget. Umiddelbart etter uavgjort kunne Enzo Corvi spille pucken til LA Kings-forwarden som kunne skyte ubeskyttet i mål.

Også denne lykken ble kortvarig for kun 32 sekunder senere var det tid for Latvia å score igjen. Rodrigo Abols klarte å komme seg helt fra midtlinjen til målet, hvor han behendig fikk pucken forbi Jorel van Pottelbergher.

Mot slutten av perioden ble begge lagene satt i undertall, men ingen av dem klarte å utnytte disse mulighetene.

Da den tredje perioden begynte, viste Sveits litt sårt tiltrengt energi. Selv om laget allerede var klart for sluttspillet, var det tydelig at de ikke bremset ned. Laget fikk en sjanse i powerplay, men det var først da motstanderne var fulltallige at den etterlengtede utligningen kom.

Kampen fortsatte deretter i et høyt tempo. Med seks minutter igjen tok Sveits den etterlengtede ledelsen. Men heller ikke her varte gleden lenge. Nøyaktig ett minutt senere utlignet Latvia til 3-3.

Sveits fortsatte å legge press, og det var mye spill på latvisk halvdel. I de siste sekundene ble det rotete foran det latviske målet, en situasjon som resulterte i at begge lag ble utvist. Sveits klarte å få et siste skudd på mål før sluttsignalet gikk, noe som betydde at kampen måtte gå til ekstraomganger. Men det som ble mest feiret var at Latvia hadde sikret seg en plass i kvartfinalen.

I spill tre mot tre hadde Latvia den første farlige sjansen, men i stedet for å score fikk laget muligheten til å spille i overtall igjen etter en sveitsisk utvisning. Hjemmelaget klarte å fullføre suksessen da Rudolfs Balcers scoret 4-3 med et direkte skudd fra Janis Balinskis.

Sveits var allerede sikre på å vinne gruppen og nå kvartfinalen mot gruppeleder Tyskland. Latvias prestasjon tok laget til tredjeplass på tabellen og en VM-kvartfinale mot Sverige på hjemmebane. Dette er første gang siden 2018 at laget har kommet så langt i turneringen.

Se slutttabellen for begge gruppene her

Onsdag er spillefri for alle lagene. Kvartfinalene spilles på torsdag 25. mai kl 15.20 og 19.20 både i Riga og Tempere.