Velobet

Finland vant Norge 5-0 i åpningskampen i verdensmesterskapet. Første periode dominerte Norge, men deretter styrte Finland i en utsolgt arena til stor jubel for hjemmepublikumet. 

Kampen mellom Finland og Norge åpnet offisielt hockey-VM. Åpningsseremonien var i tråd med det. Det ekstremt flotte lysshowet for Nokia Arena satte stemningen for fansen som ankom og ladet opp løvene med full råenergi.

Innvielsesseremonien ble avsluttet med åpningshilsen fra lederne i både det finske hockeyforbundet og det internasjonale hockeyforbundet, hvor verdensmesterskapet så ble offisielt åpnet.

Første periode

Første periode startet fra for Norge, de hadde presset og flere sjanser. Men marginene var ikke på deres side. Helt på tampen av perioden fikk Pesonen inn Finlands første mål mot spillets gang.

Andre periode

Tidlig i andre periode fikk Løvene kampens første powerplay og Manninen var nær ved å doble ledelsen med et skudd som suste en millimeter utenfor Haukelands stolpe. Norge fortsatte imidlertid å sette opp et bestemt forsvar, og en offensiv sonestraff på Armia for å ha understreket finsk frustrasjon med en hardnakket motstander. Powerplay-sjansen så Klavestad rive inn et skudd fra venstre prikken som Olkinuora måtte snu seg unna fra.

Finlands spill er imidlertid basert på å kverne ned motstanden. En lang periode med hjemmebesittelse slet ut Norge, men nok en redning fra Haukland nektet Hartikainen på dørstokken. Ikke helt. Neste spill ga belønning da et slitent norsk forsvar slet med å klare linjene. Krogdahl var mannen som ble tatt ut, Rajala hoppet på den løse pucken og vinklet et håndleddsskudd innenfor nærstolpen til 2-0.

Det andre målet i perioden inneholdt en annen svært populær del av laget. Fra Bratislava til Beijing har Marko Anttila sikret seg status som en kulthelt. I dag i Tampere var han klar for nok et bidrag. Ville Pokka tvang en turnover i midtis og slapp Anttila ned til høyre. Den gjengse veteranen er kanskje ikke den mest elegante spilleren i spillet, men det er ingen tvil om effektiviteten hans. En perfekt passning inviterte Bjorninen til 3-0 fra kloss hold.

Den andre perioden ble avsluttet med en kort kamp som involverte Kåsastul og Lammikko, sistnevnte avviser straffen han tok. De fikk hver sin 5 minutter.

Tredje periode

Hvis individuell disiplin falt litt der, er finsk defensiv disiplin legendarisk, og det var liten sjanse for at Jukka Jalonens lag lot denne fordelen forsvinne. I stedet gjorde et powerplay tidlig i den tredje perioden det mulig for Armia å få til et fjerde mål.

Det var ikke slutten på spenningen: Magnus Brekke kom i slåsskamp mot Saku Maenalanen. Nordmannen ble dømt til oppvigleren.

Siste målet gikk til Jere Sallinen. 31-åringen, som for tiden spiller i Sveits sammen med Biel-Bienne, sendte en engangsspiller hjem for å fullføre scoringen med litt over to minutter igjen, og sikret en solid start for Finland.

En sterk åpningskamp av favorittene Finland.

Til tross for målene, viste Henrik Haukeland meget gode takter. Resultatet kunne vært langt verre uten han som siste skansen.

– Det var en reality-sjekk for oss. Vi ser hvor nivået ligger. Vi er for dårlig i spillets avgjørende faser og det er på langt nær godt nok. Det er under enhver kritikk. I kveld er vi sure, så er vi klar for ny match, sier målvakt Henrik Haukeland til Viaplay.

Måloversikt:
18:29 1-0, Harri Pesonen, Armaia
31:37 2-0, Toni Rajala
36:06 3-0, Hannes Bjorninen, Anttila
41:36 4-0, Joel Amaia, Vatanen
57:56 5-0, Jere Sallinen, Friman

Troppen: 
Målvakter
33 Haukland
31 Arntzen

Backer
76 Lilleberg (BP)
49 Kåsastul
10 Nørstebø
4 Johannessen
43 Krogdahl
5 Klavestad
12 Rokseth

Løpere
51 Rosseli Olsen
22 Røymark
20 Hoff
23 Rønnild
46 M. Olimb
85 Haga
8 Trettenes
16 Brekke
96 Fladeby
19 Salsten
11 Jackobsson
28 Geheb

Andre resultater i dag: 

Gruppe A:
Frankrike – Slovakia 2-4
Tyskland – Canada 3-5

Gruppe B:
USA – Latvia 4-1
Finland – Norge 5-0 (1-0, 2-0, 2-0)