Photo: Bildbyrån

For ett år siden ble VM avholdt i Latvia, fra 21. mai til j. juni. På grunn av avlysningen av 2020-VM, var lagene som skulle deltatt da nå direkte kvalifisert til 2021-VM. De norske resultatene var nok litt skuffende for flere fans. Nest siste plass i gruppespillet og totalt 13. plass i turneringen.. 

Starten på turneringen gikk uten publikum på grunn av pandemien, først fra 1. juni fikk publikum komme inn etter å ha vist coronapass. Allerede fra første kamp fikk Norge kjenne på et måljagende Tyskland. De punkterte kampen i andre periode etter å ha fått inn sitt fjerde mål, men pyntet på resultatet med ett mål også i siste periode. Tyskland endte til slutt på fjerde plass etter tap mot USA i bronsfinalen.

Begge seierne Norge fikk i turneringen, var mot de to lagene som var på tidspunktet lavere ranket på verdensrankingen. Italia, ranket som 15 og Kasakhstan som 16. Norge var ranket som nr 11 foran denne turneringen. Denne er uforandret foran året VM.
Mot Italia styrte Norge kampen jevnt over, med ett mål i første og tredje periode, og to i andre. Italia fikk sitt mål åtte minutter før fulltid.

Finland er en kjent ishockeynasjon og gjør det som oftest bra i turneringer. Denne var intet unntak. På veien mot finalen var ikke Norge noe hinder for de. De suste over Norge etter uavgjort i første periode. De neste periodene vant de hhv 2-0 og 2-1. Finland tok seg hele veien til finalen hvor de møtte en annen stornasjon i ishockey, Canada. Finland tapte kampen, men vant sølvet. Noe de definitivt ønsker å forbedre i årets VM på hjemmebane.

I Norges fjerde kamp var det nevnte Canada som stod på andre siden av banen. Canada utnyttet sitt overtallsspill for å få sitt andre mål halvveis i første periode. Andre periode vant derimot Norge etter to kjappe mål på under 90 sekund. Det stod dermed uavgjort 2-2 etter halvspilt kamp. Men fire minutter senere tok Canada ledelsen igjen, og økte den i siste perioden til 4-2. Dette ble også sluttresultatet.

Mot vertsnasjonen Latvia var det en jevn kamp, som måtte gå helt til straffekonkurranse for å få kåret en vinner. Her måtte det hele seks runder til før vinneren endelig ble avgjort. Denne vant Norge. I nest siste kamp var det USA som stod for tur. Dette ble kampen med minst mål i for Norges del. USA gjorde akkurat jobben, vant akkurat de to første periodene 1-0, mens Norge vant den siste med samme siffer.

I siste kamp var det Kasakhstan. De hadde tidligere i mesterskapet tatt poeng mot Latvia, Finland, Tyskland og Italia. De kom rette fra en storseier (11-3) mot Italia. Halvveis i første periode tok de ledelsen mot Norge. Men i neste periode kom Norge tilbake og utliknet. I starten av tredje periode tok Norge for første gang i kampen ledelsen. Denne økte de til 3-1 minutter før fulltid. En bra avslutning på mesterskapet som dessverre endte her, dagen før det ble åpnet for publikum.

– Det var en veldig fin avslutning av VM og deilig å gå av banen med en seier. Det er Tyskland-kampen (1-5) vi skulle hatt et litt bedre resultat fra, sa Mathis Olimb til Nettavisen i en kort oppsummering av mesterskapet.

Ingen lag rykket ned fra dette mesterskapet siden mesterskapene for de lavere divisjonene ble avlyst.

Alt i alt, gjorde Norge en relativt god prestasjon med tanke på hvilken gruppe de var i. Topp fire i turneringen var alle i gruppen sammen med Norge. Canada på første, med Finland på andre fulgt av USA og Tyskland.

Resultater VM 2021 Latvia

Norge 1–5  Tyskland
Norge 4–1  Italia
Finland  5–2 Norge
Canada  4–2 Norge
Latvia  3–4 (GWS) Norge
Norge 1–2 USA
Norge  3–1  Kasakhstan