Velobet

Ishockey-VM 2023 i Tampere, Finland og Riga, Latvia starter på fredag. Nedenfor gir vi deg en oversikt over hvert deltakende lag i gruppe A og dets forutsetninger for verdensmesterskapet. Gruppe A spilles i Tampere, Finland.

Den virkelige spenningen begynner når gruppe A sparker i gang VM på Nokia Arena fredag 12. mai. Gruppen består av åtte jevnbyrdige land, som kjemper om å bli blant de fire beste på tabellen for å spille kvartfinale. Regjerende mester Finland kan betraktes som favoritter til å vinne gruppen på grunn av deres favorittstatus for VM-gull. Hjemmenasjonen har imidlertid hard konkurranse i USA og Sverige.

Danmark
Danskene nådde nesten kvartfinalen i fjorårets VM og tar steg for steg i denne sammenhengen. De har også supertrener Heinz Ehlers på benken for et siste mesterskap, Ehlers som har med seg NHL-stjernen og sønnen Nikolaj. Denne duoen sammen med et godt sammensveiset kollektiv pluss litt ekstra ekspertise i Nicklas Jensen og backduoen Markus- og Oliver Lauridsen gjør Danmark til et landslag som kan nå kvartfinalen. Muligens en av de bedre sjansene til å nå kvartfinalen enn på mange år.

Finland
Finlands andre strake VM-gull kan fort skje. Det er nesten umulig å si noe annet etter deres utrolig sterke VM i Tampere i fjor. Med publikum i ryggen, Jukka Jalonen på benken og Mikko Rantanen på laget er Finland for kanskje første gang ganske store favoritter til VM-gullet. De er også favoritter til å vinne gruppen, og det med rette. Det eneste som kan forstyrre Finlands gullplaner er at de har nettopp det: gullplaner. De finske løvene liker å angripe nedenfra. Med ganske lite bemerkelsesverdige VM-tropper andre steder, går finnene nå inn med et stort favorittstempel.

Frankrike
Det er ingen stjernekraft eller håp her. Frankrike kommer med et ikke navngitt lag til Tampere, men Alexandre Texier vil være den faste stjernen igjen. Franskmennene tok seirene de trengte i fjor for å holde seg i A-divisjonen og holdt det faktisk jevnt med alle nasjoner unntatt Canada i sin gruppe. Så selv om det ikke er noen spenning, er det fortsatt et Frankrike som bør være i stand til å oppnå bragden å beholde sin plass i toppdivisjonen. Ingen superhåp for kvartfinalen skjønt.

Sverige
Laget kommer til VM med ni NHL-forsterkninger i den opprinnelige troppen. Rasmus Sandin og Lucas Raymond er navnene som klinger best derfra, men flyten fra NHL har uteblitt. Nei takk fra flere stjerner: Elias Pettersson, Rasmus Dahlin, Erik Karlsson, Linus Ullmark og mange flere. Men likevel vil Sam Hallams menn faktisk spille om gullet. For det er det som skjer når Tre Kronor entrer en VM-scene. Og undertegnede føler at Sverige har noe bra på gang. La gruppespillet være trampolinen til toppformen i sluttspillet, og alt kan skje. Selvtillit og kvalitet i powerplay og på målvaktssiden er det som kreves for gull. For strukturen har Sam Hallam og Stefan Klockare satt i løpet av året med tre av fire turneringsseire i Euro Hockey Tour. God følelse for Tre Kronor i år med Hallam ved roret. Kan trolig ta en andreplass bak Finland i gruppen som en seier i seg selv, en førsteplass vil være en bonus. Svensk tredje- eller fjerdeplass i gruppespillet kan bane vei for nok en mindre fiasko med tidlig exit i sluttspillet.

Tyskland
Tyskland var utrolig sterke i fjorårets VM, og endte på andreplass i gruppespillet i den riktignok ganske merkelige Helsinki-gruppen. Innbyrdes oppgjør i kvartfinalen, og det er lite som tyder på noe lignende i år. Tyskland bør ikke være i stand til å forstyrre Sverige og Finland for topp to, men kan absolutt være i blandingen for topp tre foran USA. Tyskerne er bedre sammen enn amerikanerne, og et par tidlige seire i gruppespillet (helst ikke mot Sverige) kan skape en ro for tyskerne der de kan gå til kvartfinalen. Moritz Seider går selvfølgelig mot en av turneringens mest interessante backer. Kvalitet tvers igjennom. Bør ikke kjempe om bunnplasseringene.

Ungarn
Det kan bli en tung turnering for Ungarn. Men det er også litt det samme her som for de andre antatte bunn-nasjonene. Seire mot nasjonene i bunnen er det som betyr noe. Ungarerne har imidlertid et ganske tøft kampprogram innledningsvis, noe som kan stikke kjepper i hjulene. Er en ung nasjon i sammenhengen og også nykommere i årets mesterskap. Ungarns sjarm er imidlertid at det er et ganske sammensveiset lag og ikke det mest gjenkjennelige laget. Så det kan bli noen overraskelser. De er imidlertid spådd å havne litt lavere på tabellen.

USA
Amerikanerne kommer selvfølgelig med et helt nytt VM-lag sammenlignet med i fjor. Og det er spørsmålet om USA vil få maskineriet i gang i tide eller ikke. Kan bli pisket i åpningskampen mot Finland. Så er det en rekke kamper som skal spilles før siste gruppespillkamp mot Sverige. Noe som ikke lover godt for Sverige. USA vil utfordre en VM-gullmedalje til tross for et landslag med ikke så mange innflytelsesrike navn. David Quinns offensive idé passer også de fartsfylte spillerne.

Østerrike
Er sannsynligvis bedre enn mange tror. Østerrike spilte 1-3 i VM-åpningen mot Tre Kronor i fjor og samlet syv poeng i gruppen, noe som var mer enn nok til en plass i toppdivisjonen igjen i år. Inkluderer supertalentet Marco Rossi i troppen, en spiller med NHL-erfaring til denne ganske anonyme gruppen. Blir smartere og smartere i sin måte å spille på og skolerer bedre spillere. Bør være bedre enn Ungarn og kanskje til og med Frankrike.

Tips: Slik ender Grupp A

Topp fire går til VM-kvartfinale og sisteplassen rykker ned til B-VM.

  1. Finland
  2. Sverige
  3. Tyskland
  4. USA
  5. Danmark
  6. Østerrike
  7. Frankrike
  8. Ungarn