Velobet

Axel Sandin Pellika ble den store matchhelten for Sverige. I JVM-kvartfinalen mot Sveits ble backen matchavgjørende med sitt 3-2-mål i ekstraomgangene. Sverige møter nå Tsjekkia i torsdagens semifinale.

Juniorkronene var storfavoritter i tirsdagens JVM-kvartfinale mot Sveits i Scandinavium. Med støtte fra publikum gikk Magnus Hävelid og hans landslag ut med samme formasjon som i møtet med Finland i gruppespillet, med den eneste forskjellen at Hugo Hävelid tok plass mellom stolpene. Med en seier var det klart at Sverige ville møte Tsjekkia i semifinalen hvis de klarte å slå Sveits, etter tsjekkernes sjokkseier mot Canada tidligere på dagen.

Første periode

Ettersom Canada tapte den forrige kvartfinalen (start 14:30), hadde noen hundre kanadiere forlatt Scandinavium, og arenaen var til dels tom på grunn av dette, ettersom en del av det kanadiske publikummet ikke brukte billettene sine til å se begge kvartfinalene. Men de svenske tilskuerne kom også for å støtte og bidra til den gode stemningen i kvartfinalene.

Publikum fikk se en svensk drømmestart på kvartfinalen. Allerede etter halvannet minutt produserte et av Sveriges beste lag igjen. Mattias Hävelid skjøt et velbalansert backskudd mot mål der Frölunda-karen Otto Stenberg styrte inn sitt fjerde JVM-mål til 1-0 for juniorkronene. Kort tid etter ledningsmålet fikk Sverige et powerplay og en drømmesjanse til å øke ledelsen. Men Sverige klarte ikke å score 2-0-målet den gangen.

Sveits slo tilbake mot Sverige etter drøyt halve perioden spilt der sveitserne hadde noen gode minutter i svensk sone for å skape farligheter for Hugo Hävelid. Etter det raske føringsmålet var det ikke mange sjanser å melde om for noen av lagene, og kampen ble kontrollert. Med to og et halvt minutt igjen av perioden fikk Sverige en ny sjanse i powerplay etter en utvisning. Og så kom Sveriges 2-0-mål før periodepausen. Sveriges toppscorer, Jonathan Lekkerimäki, fikk pucken på venstrekanten og skjøt det andre målet for Sverige via den sveitsiske keeperen Beglieri, og Sverige ledet med to mål før første pause.

Andre periode

Sverige startet den andre perioden bra, og Fabian Wagner var nærmest til å øke den svenske ledelsen etter to og et halvt minutt. Noen minutter senere traff Noah Östlund tverrliggeren i en to mot en-situasjon, og Juniorkronorna hadde også begynt å skyte i andre periode.

Sveits gikk også opp et par ganger for å gi Hugo Hävelid litt jobb i midtperioden, men den svenske keeperen trengte ikke å strekke seg for mye for å opprettholde sin lange turneringsrekord. Sverige overbeviste imidlertid ikke nevneverdig i andre periode, men Sveits var i store deler, spesielt i andre del av perioden, det bedre laget fremover der Hugo Hävelid måtte spille seg litt opp. Og endelig fikk Linköping-karen sprengt nullen sin. Etter et langt sveitsisk angrep reduserte bortelaget ved Jan Hornecker, og dette fortjent til 2-1.

Sverige skapte farligheter etter den sveitsiske reduseringen. Sveriges kaptein Liam Öhgren hadde to store sjanser med ett minutt igjen av midtperioden med et ribbeskudd og et skudd like utenfor. I andre periodes siste sekund scoret Axel Sandin Pellikka også et tredje mål for Sverige, men etter dommernes videogjennomgang ble det klart at tiden hadde gått ut før pucken gikk i mål. Sverige gikk derfor til pause med en 2-1-ledelse etter at Sveits hadde økt i den andre perioden.

Tredje periode

Med en skjør ledelse gikk Juniorkronorna inn i tredje periode med en viss spenning i luften, ikke minst etter at de ikke klarte å forvalte sitt powerplay til noen mål. Sveits var slett ikke ufarlige i begynnelsen av den siste perioden der det var merkbart at Sverige ble presset av situasjonen, med kun ett måls overtak.

Etter første halvdel av tredje periode var det Sveits som vant de fleste 50/50-duellene, og sveitserne viste at de slett ikke var ufarlige. Og sannelig skulle Sveits få en utligning. I løpet av noen dårlige svenske minutter utnyttet Sveits sitt gode spill til å utligne til 2-2 etter et fint backskudd fra Nick Meile, og nå var Sverige for alvor under press.

Sverige skapte to store sjanser ved Liam Öhgren og Filip Bystedt med ni minutter igjen av ordinær tid, men klarte ikke å få inn pucken bak Alessio Beglieri. I stedet ble det for mange spillere på isen i den påfølgende sekvensen, og Sveits måtte spille powerplay for første gang i kampen. Men Sverige og spesielt Fabian Wagner spilte et eksemplarisk boxplay for å drepe straffen.

Det ble svært spennende i slutten av tredje periode med mye å spille for, men også mye å tape for de svenske spillerne. Sverige var det laget som presset på for et ledermål med et par lange angrep og sekvenser der det svenske publikummet ved flere anledninger ønsket en sveitsisk utvisning. Den muligheten kom til slutt med ett minutt og 50 sekunder igjen å spille etter at keeper Meile pådro seg en unødvendig utvisning etter et signal, noe som ga ham to minutters utvisning.

Sverige fikk en mulighet i powerplay med litt over to minutter igjen av kampen. Jonathan Lekkerimäki fikk et par tidlige skudd og truet keeper Beglieri. Magnus Hävelid tok timeout med 30 sekunder igjen av powerplayet, noe som ikke bar frukter. Sverige klarte ikke å finne en sen vinner, og kampen endte 2-2 etter ordinær tid, noe som tok kampen til overtid og ti minutters ekstraomganger.

Overtiden

En ny svensk kamp i junior-VM gikk til overtid, der det i motsetning til i gruppespillet ble spilt ti minutter i stedet for fem. Lagene spilte tre mot tre, og det laget som scoret først ville nå semifinalen i VM 2024. Sverige fikk powerplay igjen med fem og et halvt minutt igjen og fikk sjansen i fire mot tre. Så kom avgjørelsen da Axel Sandin Pellikka scoret 3-2 og sendte Sverige til semifinalen.

Sverige – Sveits, 3-2 eeo (2-0, 0-1, 0-1, 1-0)

01:34 1-0 Otto Stenberg (Mattias Hävelid, Elias Pettersson)
18:00 2-0 Jonathan Lekkerimäki (Liam Öhgren, Anton Wahlberg)
37:26 2-1 Jan Hornecker (Jamiro Reber)
49:10 2-2 Nick Meile (Gregory Weber, Gael Christe)
65:22 3-2 Axel Sandin Pellikka