Ishockey-VM i Finland og Latvia starter på fredag. Nedenfor gir vi deg en oversikt over de deltakende lagene i gruppe B og deres forutsetninger for VM. Gruppe B spilles i den latviske hovedstaden Riga.

Den virkelige spenningen begynner når gruppe B sparker i gang VM i Riga Arena på fredag. Gruppen består av åtte jevnbyrdige land, som kjemper om å bli blant de fire beste på tabellen for å spille kvartfinale. Regjerende sølvmedaljevinner Canada kan regnes som en rimelig favoritt i denne gruppen sammen med Sveits, Tsjekkia og Slovakia.

Canada
Canada er hva Canada er i denne typen sammenheng. Fullt av NHL-spillere og med noen ikke altfor prominente navn, men akk så dyktige hockeyspillere. Tyler Toffoli har vært en nøkkelspiller for Calgary i løpet av sesongen og kommer inn som lagkaptein. Han vil sammen med en håndfull andre dra et tungt lass i et ungt og spennende landslag. Det er mye å like med dette laget som er klar favoritt til å vinne gruppen sammen med Tsjekkia.

Kasakhstan
Nei, det blir nok ikke noe vellykket mesterskap for Kasakhstan i år. Fjoråret var dårligere enn forventet, da de bare tok tre poeng og holdt på å rykke ned fra A-divisjonen. I år er spørsmålet om det blir bedre eller om det til og med kan bli verre. Veldig usikker på kasakhstanerne ettersom toppspillerne spiller i KHL, som som kjent er en veldig lukket liga. En ung tropp som kan få det tøft. En tidlig seier mot Norge i åpningen kan imidlertid hjelpe godt på for å unngå nedrykk.

Latvia
Vertsnasjonen Latvia får endelig spille et VM på hjemmebane med publikum. Stjernen Zemgus Girgensons spiller ikke, men håpet om Teodors Blugers består. Latvierne sikter selvfølgelig mot kvartfinalen, noe som vil bety en kvartfinale foran hjemmefansen, noe som ville være fantastisk. Om latvierne kommer dit eller ikke er uklart, men de bør være i stand til å utfordre topp fire. Magefølelsen min er at Latvia har et sterkere lag enn Slovakia og bør være i stand til å ta en plass foran slovakene. En god start kan også gi dem en plass foran Sveits.

Norge
Hvis du tar en titt på min spådde tabell nedenfor, ender Norge på sjetteplass i gruppe B. En spådom gjort fra hjertet. For dette norske landslaget er ikke spesielt sterkt sett med internasjonale øyne. Svensken Tobias Johansson gjør sitt første VM som landslagstrener og har i all ærlighet ikke erfaring med å trene på dette nivået. Men nordmennene overrasket til tider mot Tre Kronor og har klart å sette sammen et landslag til VM, noe som betyr at forhåpningene kan være høyere enn forventningene. Må kanskje kjempe med Slovenia og Kasakhstan om nedrykk. Men det er bare å krysse fingrene for Norge.

Slovakia
Nei, du skal ikke la deg lure av slovakisk landslagshockey lenger. Men det er nesten umulig å la være. Ved første øyekast er det ikke et veldig interessant landslag som møter den latviske hovedstaden. Men selvfølgelig har Craig Ramsay gjort det før. Marek Hrivik og Petar Cehlarik får selskap av Martin Chromiak og Milos Kelemen og noen andre unggutter. Men har Slovakia det som skal til for å nå kvartfinalen igjen? Det gjenstår å se. En kan bli overrasket igjen.

Slovenia
Slovenia har den eldste troppen i VM med en gjennomsnittsalder på nesten 30 år. Er dette en fordel eller ulempe? Hmm… Det er i hvert fall en fordel for Slovenia, siden de fleste spillerne har VM-erfaring allerede. Slovenias generasjon er i ferd med å ta slutt, og etterveksten er som den er. Så det er den «eldre» garde som må gjøre det. Å ikke få Anze Kopitar til VM er imidlertid en game changer. De er nykommere i toppdivisjonen og blant de store favorittene til å rykke ned.

Sveits
Sveits har en evne til å tiltrekke sine NHL-spillere til VM. Dette har blitt gjort i Nino Niederreiter og Denis Malgin på forwardsiden og Janis Moser på backsiden. Ellers et sterkt kollektiv som er godt trent. Avsluttet Euro Hockey Tour med turneringsseier i Czech Hockey Games og blir bedre og bedre frem mot VM. Kan definitivt utfordre de to beste i gruppen, men kan se Tsjekkia og Canada ta steget frem som en av favorittene, noe Tommy Albelin og hans menn helt sikkert vil akseptere og omfavne.

Tsjekkia
Tsjekkia tar med seg noen godbiter til VM i Filip Chlytil, Dominik Kubalik og Jakub Zboril fra NHL, men legger til noen av de beste spillerne i de europeiske ligaene i Roman Cervenka, Michael Spacek og Oskarshamns Jiri Smejkal. I tillegg er demon-trener Kari Jalonen tilbake på trenerbenken. Bronsemedalje for Tsjekkia i fjor på en imponerende måte. Og hvorfor kan det ikke bli medalje igjen i år? Kan også ha et svar på keeperproblemet i Karel Vejmelka, som i så fall gjør tsjekkerne til en gullkandidat.

Tips: Slik ender Gruppe B

Topp fire går til VM-kvartfinale og sisteplassen rykker ned til B-VM.

  1. Canada
  2. Tsjekkia
  3. Sveits
  4. Latvia
  5. Slovakia
  6. Norge
  7. Slovenia
  8. Kasakhstan