Velobet

Fredag startet endelig årets ishockey-VM. Det ble spilt to kamper i hver gruppe. Våre svenske og finske naboer har begge hatt sine åpningskamper, med varierende resultater. Det finske publikumet måtte se sine løver tape mot amerikanerne, mens tre kronor klarte akkurt å dra i land seier mot tyskerne. Canada derimot vant stort mot vertsnasjonen Latvia. 

Gruppe A

Finaland – USA 1-4 (1-0, 0-1, 0-3)
Finland ledet kampen fra start og økte tempoet noe. De skapte også noen sjanser mot den amerikanske keeperen Casey DeSmith ved flere anledninger i løpet av de første syv til åtte minuttene. Begge lagene fikk et power play i de første ti minuttene og skapte sjanser.

De engasjerte hjemmefavorittene så USA kjempe godt i den første perioden. Amerikanerne var til tider raske og lekne i sitt angrep og satte Emil Larmi på prøve. Men til slutt var det hjemmefansen som fikk juble. Etter en amerikansk utvisning kunne de finske løvene utnytte sitt powerplay til å score 1-0 ved Teemu Hartikainen. Dette med bare tre minutter igjen av første periode.

Andre periode
Finland måtte starte den andre perioden i undertall, noe som ga amerikanerne momentum i starten. Etter sitt powerplay scoret USA også 1-1 og stilnet hjemmepublikummet i Nokia Arena da Matt Coronato utlignet. Men det finske publikumet fikk likevel juble til slutt da hoveddommer Tobias Björk og hans sveitsiske kollega annullerte målet på grunn av målvakts-innblanding. Fortsatt 1-0 til Finland.

USA hadde et stolpeskudd og et par andre gode sjanser etter målet og presset tidvis Finland ned i egen sone med sine lange angrep. Emil Larmi i den finske boksen sto imidlertid godt opp mot de amerikanske sjansene. Selv om Finland liker å stole på et tett forsvar, var Jukka Jalonen sannsynligvis misfornøyd med måten de regjerende mesterne fikk komme til sjanser på.

Amerikanerne skøytet mer i midtperioden og skapte mest. Og til slutt fikk de også sin belønning da Cutter Gauthier scoret 1-1 og denne gangen kunne ikke dommerne finne noe galt. En helt rettferdig utligning fra USA med seks minutter igjen av andre periode.

Tredje periode
Med en periode hver som leder gikk lagene inn i tredje periode med 1-1. Finland startet bra med et par store sjanser og satte tonen med en gang. De finske løvene bød definitivt på noen gode muligheter fremover som fikk publikum i gang. Etter at Finland fikk en interferens-straff, skapte USA momentum. Et momentum som de brukte til å score 1-2 gjennom Drew O’Connor med halve perioden spilt.

USA fortsatte i ledelsen og sjokkerte Finland igjen. På en skarp kontring serverte Rocco Grimaldi stjernen Alex Tuch til 1-3 for USA med syv minutter igjen av ordinær tid. Amerikanerne spilte mer strukturert og disiplinert utover i perioden for å opprettholde ledelsen. Finland var langt fra ufarlige og skapte få sjanser på slutten.

 

Sverige – Tyskland 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)
Den første perioden var det Tyskland som var nærmest scoring, men klarte ikke å sette pucken i mål. I andre periode begynte også Sverige å åpne, men også denne perioden forble målløs.

Sverige startet tredje periode i power play etter en sen tysk utvisning i midtperioden. Og endelig klarte Sverige å åpne målprotokollen. Jonatan Berggren avfyrte et skudd på mål som Oscar Lindberg styrte inn til 1-0 for Sverige med en fin kontroll.

Tyskland bet tilbake etter den svenske ledelsen og viste tydelig at de ønsket å komme tilbake i kampen. Tre Kronor hadde imidlertid Lars Johansson i mål, noe som var betryggende. Frölunda-målvakten spilte solid og bidro med en ro i det svenske målet.

Tre Kronor pådro seg en unødvendig utvisning med seks minutter igjen av tredje periode da Alexander Nylander ved et uhell fikk en kølle i ansiktet på en tysk spiller. Et tysk powerplay ventet, der Sverige måtte jobbe hardt de kommende minuttene. Men dette i halvannet minutt før Tyskland selv pådro seg en utvisning.

Den tyske utvisningen ødela noen minutter for tyskerne, minutter som de hadde trengt for et siste trykk i jakten på en utligning. Sverige hadde også litt puckbesittelse i offensiv sone etter at den tyske utvisningen var over. Med ett minutt igjen tok Tyskland ut keeperen og tvang Lars Johansson til å gjøre nok en stor redning.

Nei, det skulle ikke være for Tyskland. Lars Johansson sto imot alt i sin VM-debut og ga Sverige sjansen til å ta sin første seier i hockey-VM for menn 2023. Sluttresultatet ble 1-0 til Tre Kronor.

 

Gruppe B

Slovakia – Tsjekkia 2-3 (2-3, 0-0, 0,0)

På fredag ble VM sparket i gang på to forskjellige steder. Parallelt med Finlands åpningstap mot USA i Tampere, møttes Tsjekkia og Slovakia i et derby i Riga, Latvia, for å åpne gruppe B.

Den første perioden ble litt av en målkavalkade. Martin Chromiak ga slovakene en 0-1-ledelse etter fem minutter, før Tsjekkia utlignet minuttet senere. Etter en ny slovakisk ledelse på 1-2 midtveis i perioden, tok Tsjekkia over den første perioden ved hjelp av Lukas Sedlak. Forwarden utlignet til 2-2 etter 14 minutter og scoret 3-2 i power play med ett minutt igjen av første periode.

To målløse perioder fulgte i Riga, noe som gjorde nevnte Sedlak til kampens helt for sitt Tsjekkia. 3-2 til Tsjekkia, som fikk en god start på VM-eventyret.

 

Latvia – Canada 0-6 (0-2, 0-2, 0-2)
Fredag kveld ble det spilt en annen kamp parallelt med Sveriges møte med Tyskland i Tampere. I den latviske hovedstaden Riga lå det an til et VM på hjemmebane for Latvia, som endelig fikk spille foran sitt fulle hjemmepublikum i Riga Arena, da de møtte stornasjonen Canada. Den latviske drømmen skulle imidlertid bli knust.

Etter bare 50 sekunder tok Canada ledelsen ved Lawson Crouse. Fire minutter senere økte Scott Laughton til 0-2 for Canada. I andre periode økte Mackenzie Weegar ledelsen til 0-3, før Samuel Blais scoret et fjerde mål fem minutter før pause og stilnet hjemmepublikummet.

Den tredje perioden ble det endelige nederlaget for latvierne da Joe Veleno økte til 0-5 midt i perioden, før Jake McBain satte inn 0-6 med fire minutter igjen. Et tungt tap for vertsnasjonen Latvia, men en imponerende seier for kanadierne som åpnet gruppe B.