Fredagen har i dag gitt begge vertsnasjonene seier, Latvia sin tredje strake.

Se alltid oppdaterte tabeller for gruppene her.

Gruppe A

Ungarn – Finland 1-7 (0-1, 1-1, 0-5)
På en solfylt fredag ettermiddag i Tampere spilte vertsnasjonen Finland sin femte kamp i gruppe A mot Ungarn. Sistnevnte hadde ingen god dag i går med et tap mot Sverige med 1-7 mens Finland ikke spilte.

Finland kom ut med god fart og satte tidlig høyt press på Ungarn. Det tok imidlertid ganske lang tid før de finske løvene brøt nullen. Men med syv minutter igjen av første periode scoret Mikko Lehtonen det første målet til 1-0 for finnene.

Et av Finlands problemer så langt i turneringen har vært power play. I fraværet av førsterekka, kom et PP-mål fra andrerekka da Joel Armia fant en fin pasning til Kaapo Kakko som gjorde 2-0 for Finland i starten av andre periode. Ungarn kom tilbake i kampen da Balasz Sebok satte inn 2-1 etter at den finske keeperen Jussi Olkinuora ikke klarte å fange et skudd i slottet.

Ungarn sto veldig godt opp mot Finland i andre periode, noe som ikke var tilfelle mot Tre Kronor i går. Midtperioden endte 1-1 etter sjanser på begge sider, men med Finland som fortsatt ledet spillet mesteparten av tiden.

I tredje periode trengte Finland og spissen Atte Ohtamaa kun et drøyt minutt på å score det tredje målet. Et par minutter senere var det den første powerplay-formasjonen som fikk vise seg frem da Mikko Rantanen fant Teemu Hartikainen i slottet og gjorde 4-1 for Finland. Dette var Colorado-stjernen Rantanens tredje assist i kampen.

Det ble en ketchupeffekt for finnene i starten av tredje periode. Drøyt seks minutter ut i den kom Kasperi Kapanen inn i målkolonnen via en ungarsk forsvarer for å gjøre det til 5-1. Det finske hjemmepublikummet fikk deretter se en VM-debutant score. På hjemmebane scoret Tappara-spissen Waltteri Merelä sitt første VM-mål i sin debutkamp i et mesterskap.

Den siste spikeren i kista kom med et drøyt minutt igjen av fredagens kamp da Joel Armia fastsatte sluttresultatet til 7-1 til Finland. Ungarn har klart å tape 1-7 to ganger på to dager, først mot svenskene og i dag mot finnene.

Neste kamp for Finland er i morgen ettermiddag mot Østerrike (15:20). Ungarn får nå ha en hviledag før Tyskland på søndag.

Østerrike – Tyskland (1-2, 0-1, 1-1)
Tyskland tok kommandoen i første periode etter et tidlig mål av Nico Sturm til 1-0. Kort tid etter utlignet Østerrike til 1-1, men Tyskland klarte å gjenvinne ledelsen til 2-1 før første pause. I andre periode økte tyskerne ledelsen til 3-1 midtveis i perioden og tok et solid grep om kampen.

Østerrike kom nærmere i tredje periode og reduserte til 3-2. Men en av Tysklands stjerner, Nico Sturm, satte inn 4-2 i åpent mål og avgjorde kampen få minutter før slutt. Sluttresultatet ble 4-2 og Tyskland har nå to strake seire etter de tre innledende tapene.

For Tyskland venter Ungarn på søndag, mens Østerrike møter Finland allerede i morgen ettermiddag. Tyskland har Ungarn og Frankrike igjen i gruppespillet og en god sjanse til å nå kvartfinalen. Østerrike spiller for å overleve i sine to siste kamper.

Gruppe B

Latvia – Slovenia 3-2 (1-0, 2-2, 0-0)
Latvias svake start på turneringen har blitt etterfulgt av to strake seire, mot Tsjekkia og Norge. I dag kom den tredje strake.

Rikards Bukarts ga vertsnasjonen ledelsen i midten av første periode. I andre periode utlignet Slovenia til 1-1, men perioden tilhørte ellers Latvia. Kaspars Daugavins ga landet sitt en 2-1-ledelse midtveis i perioden, før Roberts Bukarts satte inn 3-1 to minutter før pause. I sluttfasen av andre periode, med bare 13 sekunder igjen, reduserte Slovenia til 3-2 og tok med seg momentumet inn i tredje periode.

Den tredje perioden ble imidlertid målløs, og Latvia klarte å holde unna for sin tredje strake seier, noe som sendte dem opp på fjerdeplass i gruppe B. Slovenia, på sin side, har bare to kamper på seg til å bryte den målløse rekken for å holde seg i A-divisjonen til neste års VM.

Kasakhstan – Slovakia 4-3 (0-1, 3-0 0-2) (OT: 0-0) (SO:1-0 )
Den første perioden var rolig og avventende. Det eneste målet kom av et langskudd fra Patrik Koch som ble tippet foran av Libor Hudacek på 14:58.

Kasakhstanerne hadde sjanser som de ikke klarte å utnytte, som er typisk for de. Totalt har de kun seks mål på sine fire kamper så langt i VM. De hadde det første og eneste powerplayet, men ingen klare målsjanser.

Senere dro Mikhail Rakhmanov nedover venstrekanten, men skuddet hans var enkelt å forsvare seg mot av målvakten Hlavaj. Kirill Savitski kom inn i en 2-mot-1-situasjon, men også hans skudd traff skulderen til den slovakiske keeperen og ut i vantet.

Slovakene kom høyere ut i andre periode, og flyttet pucken rundt i den kasakhiske enden med selvtillit i det første minuttet, et mål virket sannsynlig. Men plutselig endret bildet seg. Forsvarer Adil Beketayev blokkerte et skudd foran målet sitt, og ble liggende på isen i smerte. Mens alle så på ham, sa dommerne at spille gikk videre og kasakerne beveget seg raskt. Abay Mangisbayev gjorde en nydelig pasning i sentrum og Starchenko var fri, og han skuddet hans gikk mellom padsene til Hlavaj på 1:03.

Mindre enn fire minutter senere tok Kasakhstan ledelsen like etter at et power play var avsluttet. Nikita Mikhails slo en fin pasning fra siden av målet til Valeri Orekhov, og hans skudd seilte over hansken til Hlavaj. Bare halvminuttet etter, på nok et power play, økte de ledelsen. Rymarev var ved siden av målet og avfyrte en pasning foran, men den traff en mann og returen kom tilbake. Målvakten var enda i bevegelse, så Rymarev stod foran et tomt nett. Han bommet ikke. 3-1 til Kasakhstan.

Kasakhstanerne prøvde å holde på ledelsen i tredje periode. Det gikk kun noen minutter. De tok en straff som snudde kampen. Slovakerne hang rundt målet og skapte sjanse etter sjanse. Noen øyeblikk senere fikk de imidlertid kontakt. Hrivik sendte til Richard Panik som satte inn 3-2 med en backhand. Kun tre minutter før full tid, var Hrivik der igjen og nok en gang serverte han til målgivende passning, denne gangen til Regenda. Han lurte Shutov med et raskt skudd på kortsiden og det stod 3-3 på 56:58.

Begge lagene hadde sjanser på overtiden, men stillingen stod seg og straffer måtte til for å avgjøre kampen. På straffer fikk Kasakhstan fire av fire skudd inn, mens slovakernes to første skudd ble reddet.

Kasakhstan og Norge har begge fire poeng, Norge med en kamp mindre spilt.