Velobet

Etter fire av seks kamper spilt i dag, leder USA og Sveits sine grupper etter dagens seire med hhv Danmark og Canada. Det er allerede klart at fra gruppe B, går Tsjekkia, Canada og Sveits videre til kvartfinalene. I gruppe A er det USA, Sverige og Finland som er klare for avansement. 

Se alltid oppdaterte tabeller for gruppene her.

Gruppe A

USA – Danmark 3-0 (0–0, 0–0, 3–0)
Lagene var like gode i to perioder der Danmark, til tross for skader på keeper Frederik Dichow etter første periode, og nøkkelbacken Oliver Lauridsen i andre periode, holdt godt stand mot gruppeleder USA. I tredje periode hadde Danmark to store sjanser i power play til å finne et ledermål etter to målløse perioder. Selv om danskene spilte fem mot tre og fem mot fire i store deler av første halvdel av tredje periode, klarte de ikke å bryte den målløse stillingen.

Nullen ble i stedet brutt i et amerikansk power play da Cutter Gauthier satte inn 1-0 for amerikanerne midtveis i siste periode. Fem minutter senere økte USA ledelsen til 2-0 ved Alex Tuch og tok dermed grep om seieren. USA satte deretter spikeren i kista på 3-0 ved Rocco Grimaldi i åpent mål.

Den tredje perioden avgjorde den tøffe kampen i Tampere der USA og stjernen Alex Tuch trakk det lengste strået til slutt, Tuch sto bak alle tre målene. USA har nå fem strake seire og møter Frankrike i morgen kveld før Sverige venter i siste runde på tirsdag. Danmark møter Sverige på mandag før de avslutter gruppespillet mot Finland på tirsdag, i en tøff kamp om en kvartfinaleplass.

Østerrike – Finland 1-3 (1-2, 0-0, 0-1)
Finland fikk en drømmestart da Kasperi Kapanen satte inn 1-0 bare ett minutt ut i kampen i Tampere, men Østerrike utlignet raskt fire minutter senere da Dominic Zwerger satte inn 1-1.

SHLs toppscorer, Antti Suomela, introduserte seg selv i kampen bare et par minutter etter den østerrikske utligningen. Den tidligere Oskarshamn-spilleren (drar til Lausanne neste sesong) sto for en fantastisk liten kontroll til 2-1 for Finland. Et resultat som sto seg etter første periode.

Den andre perioden var ikke veldig godt spilt i noen av retningene, og det ble ikke skapt mange farlige situasjoner. De finske løvene imponerte ikke mye mens Østerrike viste sin kampånd i Nokia Arena. Midtperioden ble målløs.

Det tok lang tid i tredje og siste periode før det kom noe nytt mål i kampen. Og nok en gang er IK Oskarshamn representert i teksten da IKO-forwarden Ahti Oksanen plasket inn 3-1 i første kryss til stor lettelse for det finske publikumet. Dette med et drøyt minutt igjen av kampen.

Oksanens mål ble kampens siste og fastsatte sluttresultatet til 3-1 i en kjølig helgekamp. Med seieren går Finland midlertidig forbi Sverige på tabellen. De finske løvene har 13 poeng, men med to kamper mer spilt enn Tre Kronor. Finlands siste kamp i gruppespillet er mot Danmark på tirsdag.

Sverige – Frankrike 4-0 (4-0, 0-0, 0-0)
Kampen fikk en flott start. I løpet av de første 35 sekundene skapte Sverige og Frankrike hver sin gode sjanse hver for å sette tonen i spillet. Så fikk Tre Kronor et tidlig mål i kampen. Etter et par fine lange angrep kom endelig resultatet i målprotokollen da Henrik Tömmernes spilte en lav puck til en knelende Pär Lindholm som kunne styre inn 1-0 for Sverige etter nesten to minutter spill.

Åtet minutter senere fikk Sverige nok et mål og økte ledelsen. Jonathan Pudas slo en perfekt pasning på tvers av banen til en fri Fabian Zetterlund, som i sin tur fintet den franske keeperen og satte inn 2-0 til Tre Kronor.

En annen som fikk vise seg frem for Sverige var Lasse Johansson i målet. Frankrike hadde et par farlige kontringer, og Frölunda-målvakten gjorde en rekke gode redninger for å holde den svenske nullen intakt. Sverige fikk en dårligere periode i andre del av første periode hvor keeperen tok steget frem. Tre Kronor fikk imidlertid spille i power play med fem minutter igjen. Og til tross for et dårlig første minutt i numerisk overlegenhet, fant Sverige et mål med den andre formasjonen der Jonatan Berggren heldigvis fikk 3-0 via en fransk skøyte til et selvmål. Berggren ble imidlertid kreditert for målet, og Leo Carlsson og Henrik Tömmernes (hans tredje assist hittil) sto for assistene.

Tre Kronor avsluttet åpningsperioden med et nytt power play, og da kom nok et mål. Et fint svensk oppspill førte til at Fabian Zetterlund scoret sitt andre for dagen i slottet til 4-0 for Sverige med seks sekunder igjen, som var stillingen etter de første 20 minuttene i Nokia Arena.

Tre Kronor kontrollerte begivenhetene i andre periode med mye puckbesittelse, men uten de store målsjansene.

Etter nøyaktig halve perioden fikk Sverige et nytt powerplay. Med to mål på to power play før det, var det forventninger til det svenske powerplayet. Men Sverige klarte ikke å innfri forventningene med et PP-mål denne gangen.

Sveriges femte mål kom i tredje periode, nok en gang gjennom den på papiret oppskrevne tredjekjeden, med Oscar Lindberg og Fabian Zetterlund i spissen, men Zetterlunds hattrick-mulighet sprakk med en sparket puck i mål. Fortsatt 4-0 etter at dommerne sjekket situasjonen.

Neste kamp for Tre Kronor er mandag ettermiddag (15:20) mot Danmark der Sverige er ute etter sin sjette strake seier, for å fortsette å sikte på gruppeseier der de først møter USA i den siste gruppekampen på tirsdag.

Gruppe B

Norge – Tsjekkia 
Les fra kampen her

Canada – Sveits 2-3 (0-0, 1-2, 1-1)
De to ubeseirede lagene i gruppe B, Canada og Sveits, møttes lørdag ettermiddag i Riga. De to lagene sto overfor sin hittil største utfordring i gruppespillet.

Den første perioden i Riga Arena ble målløs. I den andre perioden skulle det imidlertid løsne. Den sveitsiske stjernen Nino Niederreiter pådro seg en utvisning midtveis i andre periode, noe som ga Canada et power play. I power play tok kanadierne ledelsen gjennom lagkaptein Tyler Toffoli, med sitt første mål i turneringen.

Sveits’ stjerne er Nico Hischie, som til daglig er New Jersey-kaptein, utlignet til 1-1 for sveitserne kort tid etter den kanadiske ledelsen. Så med tre minutter igjen av midtperioden gjorde Dario Simion 2-1 for Sveits, og europeerne hadde snudd hjørnet.

I midten av tredje periode økte Sveits til 3-1 ved veteranen Andres Ambühl. Canada fikk en redusering før pause, men nærmere enn det kom ikke nordamerikanerne. Sveits tok en uvurderlig seier og begynner nå å presse på for gruppeseier med fem strake trepoengsseire.

Sveits har imidlertid fortsatt Tsjekkia og Latvia igjen å spille før gruppespillet avsluttes tidlig neste uke.

Kasakhstan – Latvia 0-7 (0-2, 0-3, 0-2)
Det var den latviske målvakten Arturs Silovs som virkelig fikk arenaen til å våkne med et spill som var både forsvar og angrep. På et latvisk power play stjal kasakhstanske Shestakov pucken fra Janis Jaks og suste oppover isen. Hans breakaway ble stoppet av Silovs, og pucken gikk rett til Martins Dzierkals, som fløy opp isen den andre veien. Innenfor den kasakhiske blålinjen slapp han pucken til Rihards Bukarts, og han scoret kampens første mål.

Under to minutter senere økte Latvia til 2-0 da Kristaps Ziles skudd ble styrt inn av Oskars Batna etter 17:19.

Latvia økte til 3-0 bare 73 sekunder ut i andre periode. Dzierkals kjørte hardt mot mål mens han ble jaget av Danil Butenko. Før han fikk avfyrt et skudd, ble han tatt ned av Butenko og skled inn i målet. Nettet løsnet, og da det gled mot målbordene krysset pucken mållinjen. Dommerne brukte videogjennomgang for å avgjøre at målet var godkjent.

Latvia spilte med selvtillit og økte ledelsen etter 9:05 da et skudd fra Kapars Daugavins traff Rodrigo Abols i målet. Abols snudde seg og feide pucken inn. Så, med 5,5 sekunder igjen av den andre perioden, økte de ledelsen igjen.

Daugavins la til et mål på 9:50 av den tredje, tok en pasning fra Rudolfs Balcers gjorde 6-0. Rodrigo Abols økte til 7-0 to minutter senere i power play.

Latvia har med en kamp mer spilt, seks poeng mer enn Slovakia. Latvia har kun Sveits igjen, mens Slovakia spiller mot Slovenia i morgen og møter Norge deres siste kamp.

Se alltid oppdaterte tabeller for gruppene her.